22_03_29_erdmost_nincskep

Érd jó fészek a fecskék számára is

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd jó fészek a fecskék számára is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület előrejelzései szerint jövőre alig élnek majd már fecskék az országban, de Érd szerencsés helyzetben van: itt még mindig szép számmal akad belőlük - épp a lakótelep környékén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Petró Krisztinával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagjával beszélgettünk az érdi fecskékről.

Krisztinát, mint valószínűleg sok más érdi diákot annak idején dr. Szerényi Gábor fertőzte meg a természet és azon belül is elsősorban az állatok szeretetével még a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, aztán egy pályázatnak köszönhetően részt vehetett a Fővárosi Állatkert egy hónapos programjában, ahol valóban testközelből ismerhette meg alaposabban az állatokat. Végül Schmidt Egon hatására fordult a figyelme a madarak felé. Most madárbarát kertje van, rengeteget jár túrázni, madarakat megfigyelni, akik között a fecskék a legkedvesebbek a számára.

– Az érdi lakótelepen nagyon sok molnár- és sarlósfecske él, az országos átlaghoz képest is jóval több. Sokan csodálkoznak ezen, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban is alig akarták elhinni, hogy itt, nálunk van egy kölcsönös szeretet Érd és a fecskék között, jelent is meg erről írásom a nemzeti park oldalán. Érd példamutató város ebből a szempontból, és a város is ideális a számukra, hiszen itt közel van a Duna, ahol a fészekrakáshoz szükséges sarat meg tudják találni – magyarázza Krisztina, aki hozzáteszi, hogy mindennek ellenére az ezredforduló óta körülbelül 50%-ával csökkent a fecskék állományának a száma, ezért rettenetesen fontos, hogy próbáljuk őket védeni. Ebben közrejátszik az időjárás változása, ami rengeteget ront a helyzetükön, hiszen amikor visszatérnek hozzánk, vagy túl nagy szárazság van ahhoz, hogy sárgyűjtő helyet találjanak a fészekrakáshoz, vagy annyira hideg van, hogy nem tudnak olyan helyet biztosítani a fészeknek, ahol elkezdhetnék a költést.

Épp ezért az egyesület elindította a műfecskefészek programot. Ennek lényege, hogy olyan helyekre, ahol volt korábban fészek, égetett cserépből készült megfelelőiket helyezik ki, hogy nagyobb állomány számára tudjanak lehetőséget és ideális körülményeket biztosítani a költéshez. Sőt, Krisztina a lakótelephez közeli közintézményeket is szeretné felkérni, csatlakozzanak a programhoz. Aki pedig a város olyan részén lakik, ahol valószínűleg sosem voltak és lesznek fecskék, az a madarak jelképes örökbefogadásával járulhat hozzá a fecskék megmentéséhez.

Krisztina a fenti programokról és arról is beszélt az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában, hogy van-e arra esély, hogy webkamerán követhessük végig egy érdi fecskecsalád mindennapjait jövő nyáron.


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email