22_03_29_erdmost_nincskep

Csak az érdiek tudják, mi a jó nekik

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak az érdiek tudják, mi a jó nekik

A központosításban nem hisz, az önkormányzatiságban annál inkább. Azért küzd, hogy Érd kertvárosiasabb, élhetőbb és zöldebb legyen. Tetlák Örs alpolgármesterrel, a 7. számú választókerület önkormányzati képviselőjével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szeszélyes kora nyári időjárás miatt többször is időpontot kellett egyeztetnünk, a helyszín azonban egy percig sem volt kérdéses, a József térre szerveztük a találkozót. Hogy miért? Mert Tetlák Örs szerint ez a tér sok mindent megmutat a város jelenéből és előrevetíti a jövőt is. 

A téren öt utca fut össze, közlekedési szempontból kifejezetten nehezen belátható kereszteződést alkotva. Az erre járók, például a játszótérre igyekvő kisgyerekes szülők, egyáltalán nem érezhetik magukat biztonságban. Sokkal jobb forgalomtechnikai megoldásra lenne szükség, mondja a képviselő, de nem csak itt, hanem a város számos pontján. Fontos cél tehát az érdi infrastruktúra fejlesztése.

„Ami értékes a József téren, azt mindenképpen meg kell tartani. A kis park vagy a játszótér remek találkozási pont, de sokkal biztonságosabb körülményeket kell teremtenünk. A Jenő utcában korábban már aláírás-gyűjtésbe kezdtek a lakók annak érdekében, hogy valamilyen forgalomlassítás történjen. Akár körforgalom is szóba jöhetne, de bármilyen megoldás születik, az itt élők nyugalmának a megőrzésére kell törekednünk.”

A tér átalakítása jelenleg még nincsen benne a munkatervben, de Tetlák Örs mindent megtesz azért, hogy a ciklus végéig megoldás szülessen. 

A 7. számú választókerület igazi, jó értelemben vett vidéki, nyugodt környék. A képviselő már hét éve él itt a családjával. Budapesti „gyüttment”, ahogy mosolyogva mondja. Érdet éppen a vidéki jellege miatt választották otthonuknak. 

„Nekem kifejezetten tetszik a hangulata. Sosem szerettem a társasházas, lakóparkos megoldásokat. Megfogott a házak sokszínűsége, és hogy tágasak a kertek. Kicsit olyan, mintha a város szélén lennénk, pedig a közepén lakunk. Szeretném, ha a választókerületemben, de az egész városban a zöldövezeti jelleg erősödne.”

A kislánya már itt született, a szülőség minden pillanatát Érden fogják megélni, ez pedig sokat segít abban, hogy a várost igazán a magukénak érezzék. Közéleti dolgokkal is itt kezdett el igazán foglalkozni, itt érték olyan benyomások, amitől úgy érezte, szeretne tevékenyen részt venni a környezete alakításában. 

„Három évvel ezelőtt léptem be az LMP-be. Alapvetően a zöld gondolatiság fogott meg. Nagyon komolyan gondolom, hogy minden közélettel foglalkozó embernek kutya kötelessége figyelembe venni a fenntarthatóságot, a helyi ügyek képviseletét és tiszteletét, a környezet védelmét.” 

Az Elvira major szívügye, amelynek értékeiről sok érdi még csak nem is hallott. A génbank, illetve azok a törzsültetvények, amelyeket ott őriznek, Tetlák Örs szerint elsősorban nem számunkra, hanem a következő nemzedékek számára lesz óriási érték.

„Az Elvira major és az ott teremtett értékek az érdi identitás részévé kell, hogy váljanak. Rengeteg példa van rá világszerte, hogy egy gyümölcs vagy étel az adott város jelképévé válik. Miért ne lehetne a meggy Érd emblémája? Akár fesztiválokat is szervezhetnénk a gyümölcs köré, hiszen az Érdi bőtermő itt született, az Elvira majorban.” Az idei gyereknap például már a meggy jegyében szerveződött volna, de a vírushelyzet miatt erre sajnos nem került sor. 

Tetlák Örs alpolgármesterként is rengeteg kérdéssel foglalkozik. Az ő hatáskörébe tartozik az egészségügy, a környezetvédelem és a fenntart-hatóság, valamint a szociális ügyek és az Ifjúsági Önkormányzattal való kapcsolattartás. Az utóbbi hetekben, hónapokban, a vírushelyzet miatt bőven volt tennivaló például szociális téren. A képviselő külön kiemelte, milyen kiválóan teljesítettek a szakdolgozók, akik nélkül ezt a helyzetet nagyon nehéz lett volna kezelni. 

Érd jövőjét abban látja, hogy igazi kertvárossá kell válnia. Jobb minőségű életszínvonalat kell biztosítani az itt élőknek. Fontos, hogy a rozsdaövezeteket, a kereskedelmi és ipari tevékenységre alkalmas kisebb területeket hasznosítani lehessen. A kis és közepes vállalkozásoknak olyan környezetet kell teremteni, hogy érdemes legyen Érden működniük. Ennek meg kell teremteni a finanszírozási hátterét, ami nem könnyű. Ha az iparűzési adó helyett a személyi jövedelemadó jelentős része maradhatna a településeknél, akkor Érd is sokkal jobb lehetőségekhez jutna.

„A központosításban nem, az önkormányzatiságban viszont hiszek. Úgy gondolom, hogy az intézményi hálózat, a szükséges személyzet és a kellő tudás birtokában, amit csak lehet, helyben kell megtennünk, hiszen csak az érdiek tudják, mi a jó nekik.”

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email