22_03_29_erdmost_nincskep

Az önkormányzati választás igazi tétje

22_03_29_erdmost_nincskep

Az önkormányzati választás igazi tétje

Bayer Zsolt tartott előadást az önkormányzati választás tétjéről azon a lakossági fórumon, amit szerdán este a Parkvárosi Közösségi Házban tartottak. Az eseményen részt vettek a város vezetői mellett a Fidesz-KDNP-Összefogás önkormányzati képviselőjelöltjei, köztük az est házigazdája Barits Máté.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Ha körülnézünk, akár ebben az épületben, akár a környéken, akkor megállapíthatjuk, hogy Érd épül és gyarapodik. Felépült ez a közösségi ház, az Interspar, a csomópont, az M7-es felhajtó, a körforgalom -sorolta T. Mészáros András polgármester beszédében az est elején.

– Felső-Parkvárosban épp a múlt héten volt az alapkő letétele a köznevelési és sportcentrumnak a tavaly átadott óvodával szemközt, és még hosszan lehetne folytatni a sort – tette hozzá T. Mészáros András, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Falusi Ferenc, a Csőzik Lászlót támogató ellenzéki jelölt visszalépett az érdi jelöltségtől, miután a Helyi Választási Bizottság törvénysértést állapított meg.

Barits Máté, a Fidesz-KDNP-Összefogás 11. választókerületi képviselőjelöltje egy személyes emlékét osztotta meg a hallgatósággal 2006. július 4., az Igazság napjáról.

– Ekkor már két hete tudtuk, hogy jön a Gyurcsány-csomag, és nem, hogy semmi nem igaz a választási ígéretekből, hanem éppen az ellenkezője. Mi akkor már a Kossuth téren tüntettünk a barátaimmal, hatalmas transzparensekkel. Az eseményt nagy médiaérdeklődés övezte, engem is meginterjúvolt a Demokrata újságírónője, Siklósi Beatrix, aki megkérdezte tőlem, hogy miben bízunk. Én akkor csak azt tudtam mondani, hogy a Jóistenben, mert abban nem, hogy ez innen el fog menni. De aztán jött a Fidesz-KDNP. 2010 óta látványosan beindult a fejlődés, és itt van ez az épület is (a Parkvárosi Közösségi Ház – szerk.), ami tudjuk, nincs itt, mert minden fejlődést tagad az ellenzék.

Ezt követte Bayer Zsolt előadása, aki úgy fogalmazott, nagy a tétje a választásnak, van mit veszíteni Érdnek.

– Az ellenzéki összefogásnak az az egyetlen üzenete, hogy azért akarnak önkormányzati választást nyerni, mert akkor következő lépésként meg tudják majd buktatni az Orbán-kormányt, ez viszont eleve hazugság, mert a két dolog között nincsen összefüggés. Az pedig, amit az egyik ellenzéki politikus megengedett magának, hogy tudniillik azért kell megnyerniük az önkormányzati választásokat, mert akkor több forrás áll majd a rendelkezésükre ahhoz, hogy kormányellenes propagandát tudjanak csinálni, beér azzal a beismeréssel, hogy a települések pénzét erre a célra akarják fordítani abban az esetben, ha nyernek a választásokon. – emelte ki Bayer Zsolt, aki részletesen cáfolta ezután az ellenzék kritikáit. Beszélt arról, hogy bár „az ellenzék szerint a közmunka valamiféle ördögtől való dolog”, de annak fontos munkahely teremtő hatása ma már kézzel fogható:

– Az a helyzet, hogy lehet a közmunka programot tele szájjal szidni a belvárosi irodából, de hogy ha elmegyünk egy kis faluba az ország legszegényebb és legelhagyatottabb területeire, és szóba állunk az Ormánság egyik falujának cigány polgármesterével, akivel nekem volt szerencsém beszélgetni, akkor ő majd azt fogja mondani, amit nekem mondott ez a polgármester. Hogy legyek szíves elküldeni hozzá azokat a politikusokat, akik pocskondiázzák a közmunka programot. Mert ott, az Ormánságban, ha közmunka program nem lenne, akkor semmi nem lenne. Csak segély és bűnözés. Magyarán a közmunkaprogram minden hozzá fűzött reményt beváltott: hozzájárult, hogy csökkenjen a bűnözés és a munkanélküliség. Ma már nem munkanélküliség van Magyarországon, hanem munkaerőhiány, ami mégis csak kellemesebb probléma – hangsúlyozta a publicista.

– Az ellenzék másik állítása az szokott lenni, hogy az Orbán-kormány kivezeti Magyarországot Európából – sorolta tovább érveit Bayer.

– De valahogy megváltoztak időközben az európai értékek, mert én még úgy nőttem fel, hogy a nemzethez tartozás, a nemzeti büszkeség az egy európai érték volt. Ma viszont az az érték, ha nincs nemzeti identitás. Ha ragaszkodunk hozzá és még büszkék is vagyunk rá, akkor nem vagyunk európaiak. A férfiasság és a bátorság is európai érték volt régebben. Ma már nem az se Oroszlánszívű Richárd, se I. Szent Lajos, se Nemecsek Ernő, aki ragaszkodott még a betegágyból is a grundjához. Ma nincs fekete és fehér, ma minden szivárványszínű. Sőt, azt is hittem, az antikommunizmus kifejezetten egy európai érték, ehhez képest most ennek is az ellenkezője látszik.

A telt házas rendezvény végeztével a publicista az Érd TV-nek nyilatkozva úgy összegezte előadását:

– Az önkormányzati választásnak nem tétje, hogy a kormányt megbuktassák, mint ahogy azt az ellenzék szeretné elhitetni a választópolgárokkal, mert nem indul sem Orbán Viktor, sem a kormány az önkormányzati választáson. Tétje viszont, hogy folytatódni tudjon mindaz, ami tíz éven keresztül bevált és jól működött, a közmunka programtól kezdve a fejlesztéseken át a munkahely teremtésig. Az is a tétje, hogy megmaradjon Magyarország egy olyan közösségnek és társadalomnak, amelyik képes szembemenni mindazzal az elmebajjal, ahova nagyon sokan szeretnék Európát vinni. – zárta szavait Bayer Zsolt.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email