lakossagi forum akkugyár

Ne hagyjuk, hogy a kormány ránk erőltesse a sóskúti akkugyárat!

lakossagi forum akkugyár

Ne hagyjuk, hogy a kormány ránk erőltesse a sóskúti akkugyárat!

Február 28-án 18 órakor a Szepes Gyula Művelődési Központban az érdiek is tiltakoznak a beruházás ellen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzemmel kapcsolatban lakossági fórumot tart Csőzik László polgármester a Szepes Gyula Művelődési Központban. Az esemény február 28-án, szerdán 18 órakor kezdődik, ahol Tárnok és Sóskút lakosai után az érdiek is elmondhatják véleményüket, kifejezhetik aggodalmukat a beruházás kapcsán.

A szlovén Andrada eredetileg Alsózsolcán indította volna el az akkumulátor-feldolgozó üzemet, de miután onnan kiebrudalták a céget, így került képbe Sóskút, ahol az ipari parkban található Orion épületébe költözne be az üzem.  Mindez annak ellenére történik, hogy a sóskúti lakosokat, továbbá a környék településein – köztük az Érden – élőket sem kérdezték meg eddig, hogy mit gondolnak erről.

Ebben az épületben indulna az üzem

Az üzem elindítása körüli események az elmúlt egy hétben gyorsultak fel, hiszen nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a sóskúti akkufeldolgozó beruházását, az ezzel kapcsolatos rendelet pedig február 20-án meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Ennek köszönhetően a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben a beruházást kiemelten kezelik: felgyorsulnak az építkezéshez szükséges hatósági eljárások, rövid határidőkkel, soron kívül foglalkoznak az üzem engedélyeivel.

Legutóbb Tárnokon tartottak lakossági fórumot, ahol a szervezők egyértelművé tették, hogy Sóskút, Tárnok és Érd lakosai nem kérnek a veszélyes hulladékot feldolgozó üzemből.

A tárnoki fórum

Február 12-én még úgy tűnt, hogy egy népszavazáson dőlhet el az üzem sorsa, ugyanis a Sóskúti Helyi Választási Bizottság a képviselő testület kezdeményezése kapcsán hozott egy határozatot, amely megállapította, hogy az ügy népszavazásra bocsátható.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

– olvasható a kérdés a határozatban.

König Ferenc polgármester egy exkluzív interjút is adott az RTL-nek, amelyben elmondta, hogy lehet népszavazást tartani, de nem látja értelmét.  Akkor úgy fogalmazott: „Ennek a népszavazásnak bármi a végeredménye, a kormány az ügyet eldöntötte. Helyi népszavazást csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó dologról lehet tartani.”

Erre az interjúra azután került sor, miután a település vezetője a helyi lakosok és az ellenzéki pártok támadásainak kereszttüzében találta magát, ugyanis a január 30-ra meghirdetett sóskúti lakossági fórumon annyira elszabadultak az indulatok, hogy végül nem lett semmi az eseményből: a polgármester, a szlovén cég képviselői és a térség országgyűlési képviselője is idő előtt elhagyta a helyszínt.

A közhangulat akkor kezdett fokozódni az ügy kapcsán, amikor az LMP – Magyarország Zöld Pártja egy úgynevezett „alternatív közmeghallgatást” hirdetett január 24-re a Sóskúti Lovas- és Élményparkba, ahol végül több száz dühös ember szeretett volna beszélni Sóskút polgármesterével, az Andrada képviselőivel, valamint az országgyűlési képviselővel, viszont ők nem jelentek meg azon az eseményen.

A figyelem középpontjába pedig először akkor került igazán az akkufeldolgozó ügye, amikor König Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy kormányzati szinten eldőlt a gyár sorsa, miközben a sóskúti lakosokat, továbbá a környék településein – köztük az Érden – élőket sem kérdezték meg, mit gondolnak erről.

Ebben a műsorban sóskút polgármestere mellett ott ült Csőzik László Érd polgármestere is. A beruházással kapcsolatban már akkor elhangzott, hogy Érd tart ettől, hiszen az önkormányzat még korábban elfogadott egy határozatot, mely szerint a város nem akar akkumulátorgyárakat, összeszerelő üzemeket a saját területén látni.

Érd ugyanis azt szeretné, ha az érintett települések közösen, együtt tájékozódnának az ügyben, meggyőződnének arról, hogy pontosan miről van szó, viszont tájékoztatás nélkül ez nehézkes.

„Ha az jön ki, ami Alsózsolcán kijött, akkor együtt kell nemet mondani erre a beruházásra, menjünk el a falig a lakosság védelmében”

– hangsúlyozta akkor az érdi városvezető.

A jelen állás szerint Alsózsolcához hasonlóan Sóskút, Tárnok, Érd sem kér az üzemből, viszont  a kormány ennek ellenére elszánt a beruházás megvalósításával kapcsolatban. Egyre fogy a levegő a tiltakozók körül, akik amúgy arra is felkészültek, hogy akár élőlánccal is megakadályozzák a termelés beindítását.

Fotók, videók Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email