konig_ferenc_soskut

König Ferenc: A kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész

konig_ferenc_soskut

König Ferenc: A kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész

A sóskúti polgármester megérti a lakosságot, de szerinte az üzem sorsa nem helyben dől el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Interjút adott König Ferenc, Sóskút polgármestere az RTL Híradónak az akkumulátor-feldolgozó üzem kapcsán. A szlovén Andrada cég – a tervek szerint február végén – a már meglévő Orion épületében szeretné elindítani a 13 milliárd forintos beruházását. Az ügy akkor vett botrányos fordulatot, amikor a község és a környező települések lakosságának megkérdezése és tájékoztatása nélkül, kész tényként kezelték az üzem elindítását.

A beruházó cég, az Andrada

Január végén az ATV Egyenes beszéd című műsorában a település polgármestere elmondta, hogy nem örülnek a projektnek, de úgy látja, hogy kormányzati szinten eldőlt a gyár sorsa. Ezután az LMP – Magyarország Zöld Pártja egy alternatív közmeghallgatást szervezett Sóskútra, amelyre több százan mentek el és fejezték ki az aggodalmukat, de az illetékesek távolmaradása miatt nem kaptak választ a kérdéseikre.

Nem javított a helyzeten a január 30-ra meghirdetett lakossági fórum sem, amelyet a sajtó kizárásával, csak a sóskúti lakosoknak tartottak. Annyira elszabadultak az indulatok, hogy végül nem lett semmi az eseményből: a polgármester, a szlovén cég képviselői és a térség országgyűlési képviselője is idő előtt elhagyta a helyszínt. Egy nappal később Tárnok is szervezett egy lakossági fórumot, ahol megerősítették, hogy Sóskút, Tárnok és Érd lakosai nem kérnek a veszélyes hulladékot feldolgozó üzemből.

Január 30-án a lakossági fórumról távozik König Ferenc polgármester

König Ferenc polgármester így hetek óta a helyi lakosok és az ellenzéki pártok támadásainak kereszttüzében áll. Most azonban exkluzív interjút adott az RTL Híradónak, ahol elmondta, akárhogy tiltakoznak a helyi lakosok és az ellenzéki pártok, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész.

A település vezetője kiemelte, hogy egészen addig a nevét sem hallotta a szlovén cégnek, amíg fel nem hívták a Nemzeti Befektetési Ügynökségből (HIPA).

„Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, pr-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel”

– mondta a polgármester, aki szerint a magyar kormány kész helyzet elé állította őt, ahogy korábban más települések vezetőit is. Neki mint polgármesternek vagy a sóskúti képviselő-testületnek szerinte semmilyen beleszólása nincs és nem is volt az ügyben.

„Az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt”

– hangsúlyozta.

König Ferenc azt is elmondta, hogy nemsokára tájékoztatni fogják a lakosságot, hogy nem kellett ez a púp a hátukra, hiszen a a településnek amúgy nincs is szüksége a szlovén akkumulátorbontóra, mivel náluk 2 százalék helyett csak 1,5 százalékos az iparűzési adó, ráadásul még kedvezményeket is adnak az ide települő cégeknek, amelyekből van bőven.

Beszélgetésből kiderült, hogy a községnek nincs annyi lakosa, mint amennyi munkaerőt foglalkoztatnak az ipari parkban és az eddigi adóbevételek is fedezik mindazt, amire Sóskútnak szüksége van.

 

A polgármester szerint kizárt dolog, hogy az eredetileg beharangozott tervek szerint egy hónapon belül beinduljon az üzem. Addig lehet népszavazást is tartani, de annak nem látja értelmét.

„Nézze, itt a tombolók ezt kérik, hát legyen. Meg is gyorsítjuk. Ennek a népszavazásnak bármi a végeredménye, a kormány eldöntötte. Helyi népszavazást csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó dologról lehet tartani”

– mondta König, aki szerint a tiltakozók eltévesztették a címet, hiszen nem a helyi képviselő testület, és nem König Ferenc dönt a kérdésben.

Arról pedig, hogy hol dönthetnek végül a sóskúti akkumulátorüzemről, csak annyit mondott:

„Fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.”

fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email