akkugyár tárnok

Összefognak az akkumulátorgyár ellen a települések lakói

akkugyár tárnok

Összefognak az akkumulátorgyár ellen a települések lakói

A telt házas tárnoki fórum nyilvánvalóvá tette: Sóskút, Tárnok és Érd lakosai nem kérnek a veszélyes hulladékot feldolgozó üzemből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Igaz, hogy a mobiltelefon, a sövényvágó, a robotporszívó és az elektromos autó akkumulátorral működik, de a gyerekeink nem azzal működnek” – fogalmazott a szerda esti tárnoki lakossági fórum egyik résztvevője. A megjegyzést fogadó vastaps és a számtalan hozzászólás mind arról tanúskodott, hogy a lakosok kifejezetten ellenzik azt, hogy településük közelében akkumulátorgyár létesüljön.

„Menjenek a sivatagba, ne itt építsenek akkumulátorgyárat, ahol emberek vannak” – vélekedett egy másik résztvevő.

A fórumon többszázan vettek részt, tárnoki, sóskúti, érdi, diósdi lakosok, de jöttek Székesfehérvárról is – ez is mutatja, milyen sokakat érint és érdekel ez a kérdés.

Mint azt már korábban megírtuk, az Andrada Kft., miután Alsózsolcáról kiebrudalták, Sóskúton építené meg akkumulátor-feldolgozó üzemét, az Orion csarnokában. Ám erről első kézből származó információi nemcsak a lakosságnak, de a Tárnok és Érd polgármesterének sincsenek.

Igaz, január 25-én már tartottak egy lakossági fórumot Sóskúton, ezen azonban nem jelent meg sem a cég, sem a város képviselője, a lakosok viszont igen. Dühösen és csalódottan távoztak, hiszen szerettek volna tájékoztatást kapni a tervezett beruházásról. Erre aztán a január 30-ai közmeghallgatáson lehetőségük nyílt volna, ám az esemény botrányba fulladt, az Andrada képviselője, a sóskúti polgármester, valamint Aradszki András országgyűlési képviselő is távozott a színről.

Ez annál is inkább fájt a sóskútiaknak, mert – ahogy a másnap, azaz szerdán rendezett tárnoki lakossági fórumon egyik résztvevője hangsúlyozta – a botrányt nem ők, hanem a Mi Hazánk Mozgalom tagjai provokálták. A sóskútiak tájékozódni szeretnének, mert félnek, és veszélyesnek tartják az akkumulátorüzemet, ezért aztán az érintett települések összefogásával és egyetértésével szeretnék megakadályozni a gyár létesítését.

Hogy milyen eszközeik vannak? Többek közt a népszavazás, amit a szintén jelenlévő Pátrovics Benedek pusztazámori polgármester elmondtása szerint már kezdeményeztek is a sóskúti képviselőtestület egyes tagjai. Ezt kedden, a botrányba fulladt közmeghallgatáson szerették volna bejelenteni. (Az viszont még kérdés, hogy a népszavazást kiírják-e, és ha igen, mikor.)

A Helyi Építési Szabályzat módosítása is megoldás lehet a tárnoki lakosok szerint: a HÉSZ-nek ki kell zárnia, hogy veszélyes hulladékokkal és kezelésükkel foglalkozó cég költözzön a településre. Lukács László polgármester azonban rávilágított: ez nem megy egyik pillanatról a másikra: az építési szabályzat megváltoztatása nem egyszerű és gyors folyamat.

A település vezetője meghívta az alsózsolcai polgármestert, az Andrada képviselőjét és Aradszki Andrást is, ám egyikőjük sem jött el a lakossági fórumra. A katasztrófavédelem sem képviseltette magát, mivel – mint Lukács László elmondta – tájékoztatásuk szerint nem indult még eljárás az üzem létesítésével kapcsolatban.

„A katasztrófavédelmi eljárás fél év. Mivel ez még el sem indult, abban biztosak lehetünk, hogy a tavasz folyamán nem kezdődhet meg az építkezés” – hangsúlyozta, hozzátéve: mivel országosan kiemelt projektről lenne szó, a határidők változhatnak, de „a katasztrófavédelem nem szokott megfutamodni” – tette hozzá.

Lukács László egy alsózsolcai tanulmány birtokában elmondta: az Andrada üzemében lítium akkumulátor gyártásából származó veszélyes hulladékok fémtartalmú telephelyi gyűjtését és kezelését végeznék. A gyárat veszélyes hulladék tároló és/vagy hasznosító telepnek sorolták be. Ez ipari tevékenység, az Orion gyár viszont nem ipari területen van – mutatott rá.

„A legfelháborítóbb a történetben, hogy senki nem mondta ezt el nekünk, a mai napig senki nem állt oda, hogy valóban ilyen üzemet szeretnének-e csinálni, de minden, csöpögtetve kapott információ azt mutatja, hogy az Andrada az alsózsolcai terveket szeretné megvalósítani.

Ez a technológia akkor sem veszélytelen, ha egy olyan épületben alkalmazzák, ami e célból épült, de az Orion esetében még az ingatlant is át kell alakítaniuk. És közben úgy gondolják, hogy holnap már el is kezdenek dolgozni. Nagyon furcsa az egész. Érdembeli választ egyetlen megkeresésünkre sem kaptunk a sóskúti oldalon” – zárta szavait.

Csőzik László, Érd polgármestere reményét fejezte ki, hogy a társadalmi tiltakozás hatására meghátrálnak, és nem költözik ide akkumulátorgyár. Mint mondta, nem érti, mit keres ez a külföldi cég Sóskúton, egyáltalán, Magyarországon, és azt sem, hogy Sóskút ebből mit profitál, hiszen nem szorul rá arra az iparűzésiadó-növekményre, amit a cég befizetne.

Elmondta azt is, hogy benyomásai szerint a sóskúti képviselőtestület torkán lenyomták ezt a beruházást. Érdre is hozott volna a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. ilyen üzemet, amire a városvezető nemmel válaszolt, hivatkozva arra, hogy a közgyűlés korábbi határozata alapján a város nem támogatja Érden akkumulátorgyár létesítését.

„Azt hallottam, hogy az alsózsolcai üzem Sóskútra költöztetése egyoldalú döntés. Igazolni ezt nem tudom, de minden jel arra mutat, hogy ilyesmi történhetett, Sóskút polgármestere pedig nem mer dacolni ezzel a diktátummal. Talán attól fél, hogy Sóskúttal megtörténik, ami Göddel vagy Dunaújvárossal: különleges gazdasági övezetté nyilvánítják, és elveszik tőle a helyi iparűzési adó bevételét. A meghátrálás azonban szerintem rossz döntés. Nemet kellett volna mondani, ezt a keddi fórum világosan megmutatta” – tette hozzá.

Csőzik László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a befektetőket ettől függetlenül meg kell hallgatni. Erre talán mód nyílik majd Érden, ahol szintén terveznek egy lakossági fórumot, de konkrét időpontja ennek még nincs.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email