Csőzik László: Menjünk el a falig a lakosság védelmében

Csőzik László: Menjünk el a falig a lakosság védelmében

A szlovén akkumulátor-feldolgozó üzem túlmutat Sóskút határain, így Érd és Tárnok is válaszokat vár az aggasztó kérdésekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, Sókúton épül meg az eredetileg Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem. Mindez annak ellenére körvonalazódik, hogy a sóskúti lakosokat, továbbá a környék településein – köztük az Érden – élőket sem kérdezték meg eddig, hogy mit gondolnak erről.

Ahogy korábban az ÉrdMost megírta, az első helyszínként kiszemelt Alsózsolca kiebrudalta a közmeghallgatásról a cég képviselőit, így ott végül nem valósult meg a projekt. Most Sóskút van terítéken, de úgy tűnik mintha már minden eldőlt volna, és a cég itt indítja el az üzemet.

Sóskúton sem örülnek a projektnek, bár a lakosok és a polgármester is úgy látja, hogy kormányzati szinten eldőlt a gyár sorsa

– hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahol a sóskúti és az érdi polgármester volt a vendég.

König Ferenc, Sóskút polgármestere az üzemmel kapcsolatban azt mondta: „Magyarországon vannak olyan beruházások, amelyeket a kormány akkor is át fog vinni, ha esetleg a lakosság nem úgy látja, nem úgy érzi.”

A település vezetője egyelőre nem ismeri a helyiek véleményét, mint fogalmazott: nem tudja, mit fognak az üggyel kapcsolatban mondani a sóskútiak. A polgármester elárulta azt is, hogy sokan keresték már az ügyben, többek között Jászberény LMP-s országgyűlési képviselője személyesen is, aki útmutatást adott azzal kapcsolatban, hogy miként kezeljék az ügyet.

A beruházást végző cég a szlovén Andrada

König Ferenc a veszélyeket illetően felhívta a figyelmet arra, hogy napokkal ezelőtt Alsózsolcán történt egy robbanás, méghozzá az iskolától néhány száz méterre. Azt javasolta a tévéseknek, hogy járjanak utána, hiszen érdekes dolgok derülnének ki. A polgármester információi szerint ugyanis egy akkumulátor-feldolgozóban történt az eset. Azt viszont leszögezte, hogy ilyen esetek csak akkor fordulnak elő, ha „sufni tuningban” csinálják ezt.

“Mi nem vagyunk ennyire nyugodtak és ennyire beletörődőek”

– fejezte ki aggodalmát Csőzik László, Érd polgármestere az elhangzottakra reagálva.

Érd tart ettől, hiszen az önkormányzat még korábban elfogadott egy határozatot, mely szerint a város nem akar akkumulátorgyárakat, összeszerelő üzemeket a saját területén látni.

A probléma pedig abból adódik, hogy Sóskút, Tárnok és Érd egymáshoz nagyon közel fekvő települések, így erre a beruházásra nem lehet csak sóskútiként tekinteni.

A mi parkvárosi területeinkhez nagyon közel lenne az üzem, de még közelebb Tárnokhoz, így minden itt élő érintett, tehát baljósak az előjelek Csőzik László szerint.

Az, hogy Alsózsolcán az önkormányzat a lakossággal közösen egy határozott nemet mondott ugyanerre a beruházásra, nem túl jó üzenet ide Érdre

– hangsúlyozta az érdi polgármester.

Szeretnénk alaposan körbejárni, így komolyan vesszük ezt a dolgot, mert ez érintheti a mi vízbázisunkat, a felszín alatti vizeket, érintheti a talajt, a levegőszennyezésről nem is beszélve – tette hozzá Csőzik. Egyre több a kérdés, egyre kevesebb az idő, ugyanis februárban már kezdeni szeretne az üzem.

A beruházás egyrészt munkahelyteremtési szempontból lehetne érdekes Sóskút számára, de a műsorban erre nemet mondott König Ferenc. Mint kiderült, a községnek nincs annyi lakosa, mint amennyi munkaerőt foglalkoztatnak az ipari parkban. Az adóbevételek tekintetében pedig már most is annyi folyik be évente, hogy ezt 50-60.000 fős városok is megirigyelnék a sóskúti polgármester szerint.

Érd azt szeretné, ha a települések közösen, együtt tájékozódnának az ügyben, meggyőződnének arról, hogy pontosan miről van szó.

Ha az jön ki, ami Alsózsolcán kijött, akkor együtt kell nemet mondani erre a beruházásra, menjünk el a falig a lakosság védelmében

– hangsúlyozta Csőzik László.

Az érdi polgármester minden érintett szereplőtől azt kérte, hogy ne csak Sóskút önkormányzatát, hanem Tárnok és Érd önkormányzatát is keressék meg. Érden és Tárnokon is szeretnének lakossági fórumot tartani, így ha a beruházónak nincs takargatnivalója, akkor a tájékoztatásnak ez a megfelelő, mindenki számára elfogadható módja.

A sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzemmel kapcsolatban az LMP – Magyarország Zöld Pártja január 24-én, szerdán 18 órától a Sóskúti Lovas- és Élményparkban tart egy úgynevezett alternatív közmeghallgatást, amelynek a részleteit ITT lehet megtekinteni.

A sóskúti önkormányzat pedig lakossági tájékoztatót hirdetett, amelyet az Andreetti iskola tornatermében tartanak január 30-án, kedden 17 órakor. Az eseményen a beruházó szlovén cég és a helyi önkormányzat is képviselteti magát, ahová várnak minden sóskúti lakost, aki szeretne hiteles információkhoz jutni és kérdéseket feltenni – áll a hivatalos felhívásban, amelyet Tetlák Örs érdi alpolgármester is megosztott a saját Facebook-oldalán.

További érdekesség, hogy a keddi esemény a média előtt nem nyilvános, kizárólag a sóskúti lakcímkártyával rendelkező helyieket várják.

Frissítés!

Időközben Tárnok is meghirdetett egy lakossági fórumot, amelyet január 31-én, szerdán tartanak 17:30-kor a Heinrich Antal Házban. Az esemény részleteiről ITT lehet tájékozódni.

fotó: ÉrdMost archív, freepik.com / forrás: ATV

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email