soskut_akkugyar_erdmost

A kormány nem hátrál, akarja a sóskúti akkugyárat

soskut_akkugyar_erdmost

A kormány nem hátrál, akarja a sóskúti akkugyárat

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a sóskúti akkufeldolgozó beruházását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ezzel kapcsolatos rendelet február 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben a beruházást kiemelten kezelik: felgyorsulnak az építkezéshez szükséges hatósági eljárások, rövid határidőkkel, soron kívül foglalkoznak az üzem engedélyeivel.

Kérdés, hogy ez a lépés szűkíti-e, és ha igen, hogyan azon lehetőségek körét, amelyeket igénybe véve az érintett települések, lakosok, illetve civil szervezetek, környezetvédők kifejezhetik tiltakozásukat. Az is kérdés, megtartható-e így az a népszavazás, amit sóskúti képviselők kezdeményeztek. 

Ha szűkíti, úgy a kormány erőszakkal rátelepíti Sóskútra azt az akkufeldolgozót, ami ellen a környező települések lakossága és polgármesterei nem egyszer tiltakoztak a közelmúltban.

Hogy milyen lehetőségük marad a településeknek a tiltakozásra, szakjogászokat is megkérdezünk, amint megkapjuk válaszukat, közzé tesszük.

A sóskúti ipari parkban az Orion épületébe költözne be az Andrada üzeme

Bizonyára sokakat megdöbbent az a hatásvizsgálat is, amit a HIPA közreműködésével készítettek szakminisztériumok még január 22-én.

A hatásvizsgálat elkészítésére mindössze egyetlen napot fordítottak.

A rendelet mellékleteként közzétett hatásvizsgálati lap szerint a beruházás előnye, hogy megvalósulásával 100 új munkahely jön létre. (Arról a Sóskútról beszélünk, ahol a közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően több munkahely van már most is, mint munkavállaló).

„Az új munkahelyek és a beruházás gazdaságfejlesztő hatásai hozzájárulnak a Sóskúton elő lakosok jólétéhez, amely jelentősen meghaladja az ipari termeléssel szükségképpen együtt járó externáliák hatásait” – írják, de hogy ez a kijelentés milyen vizsgálatokon alapul, az nem derül ki.

A beruházás hatásvizsgálati lapja / forrás: kormany.hu

A hatásvizsgálat szerint a beruházásnak nincs jelentős környezeti vagy természeti, illetve egészségre gyakorolt hatásai.

Ezt  a környéken élők és a környezetvédők nem így gondolják – és ezzel nincsenek egyedül, más települések lakosai sem fogadnák örömmel ezt az építkezést. A szlovén Andrada beruházót Alsózsolcáról már kiebrudalták, így jött képbe Sóskút.

König Ferenc polgármester elhagyja a botrányba fulladt lakossági fórumot

König Ferenc, Sóskút polgármestere az RTL Híradónak részletesen elmondta, hogyan keresték meg az építkezés tervével. Mint fogalmazott, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész.

„Bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen” – idézi a polgármestert a 24.hu.

A polgármester attól is tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót.

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tervet. A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várják nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

Korábbi cikkeinket a sóskúti akkugyár elleni összefogásról itt meg itt meg itt meg itt olvashatja.

Tiltakozás az akkufeldolgozó-üzem ellen

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email