soskut_akkugyar_erdmost

Akár élőlánccal is útját állnák az akkufeldolgozónak

soskut_akkugyar_erdmost

Akár élőlánccal is útját állnák az akkufeldolgozónak

Májusban helyi népszavazás lehet a Sóskútra tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem kapcsán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tovább gyűrűzik a sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzem ügye. Ahogy arról az ÉrdMost is beszámolt, még egy hónapja sincs, hogy nyilvánosságra került az információ, miszerint egy szlovén cég akkumulátor-feldolgozót szeretne létrehozni az Érd melletti településen.

A hírből aztán hamarosan országos téma és tiltakozás lett, elsősorban az üzem veszélyes és egészségkárosító mivoltára hivatkozva. Az egész a helyi polgármester ATV-s szereplésével kezdődött, a megvalósult, illetve a botrányba fulladt lakossági fórumokkal, illetve a beruházó – immár nyugodt körülmények közt megtartott – bemutatójával, majd König Ferenc ismételt tévéinterjújával folytatódott.

Mindeközben pedig a környező települések, valamint a lakosság is szervezkedni kezdett, hátha sikerül a gyár beindítását megakadályozniuk. Például sóskúti civilek néhány napja aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a település vezetése írjon ki helyi népszavazást, és mondják el az emberek a véleményüket, szeretnének-e egy ilyen létesítményt a faluban.

Sőt, az RTL friss tudósítása szerint a helyi képviselő testület időközben már jóvá is hagyta a kezdeményezést, így ha minden a tervek szerint alakul, akkor várhatóan május elején népszavazás lesz a kérdésben.

 

Igaz, ahogy azt a riport is felidézi, minderre úgy kerülhet sor, hogy igazából a kormány, nem pedig az önkormányzat dönthet a beruházás sorsáról, legalábbis ezt állította König Ferenc sóskúti polgármester a csatornának adott korábbi interjújában.

„Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, mert ha a kormány úgy dönt, akkor ez a gyár idejön. És itt a probléma, hogy bármit döntünk, bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon kiemelt beruházási terület lesz, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi joga, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.”

– fogalmazott a településvezető akkor.

Az RTL egyébként mind a kormányt, mind a céget megkereste, de nem árulták el, hogyan áll a beruházás, mikor indul a termelés és szándékukban áll-e kiemelt beruházássá nyilvánítani a projektet.

A helyi civilek szerint ha ez utóbbit a kormány megtenné, akkor azzal az egész országnak üzenne, hogy a vidék már nem a mezőgazdaságról szól, hanem bármikor oda lehet vinni egy ilyen tevékenységet, és a vidék mostantól elszennyezhető.

A tiltakozók egyúttal hozzátették, ők arra is felkészültek, hogy akár élőlánccal is megakadályozzák a termelés beindítását.

Fotó: ÉrdMost/Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email