onkentesnapCZB7

Az önkéntes munka a város hajtóereje

onkentesnapCZB7

Az önkéntes munka a város hajtóereje

Az önkéntesek nemzetközi napján a városért önzetlenül tevékenykedőket köszöntötték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkéntes munka jótékony célú, szabad akaratból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység. Nem is hinnénk, milyen sok pozitív hatása van, ráadásul hatékony eszköze mind a gazdasági, mind a társadalmi fellendülésnek.

Egyes felmérések szerint a világon közel egymilliárd, Európában pedig 116 millió felnőtt végez valamilyen önkéntes munkát.

Hogy mennyire fontos is ez a tevékenység, azt az is mutatja, hogy az ENSZ közel 30 esztendeje december 5-én az önkéntesek nemzetközi napjává nyilvánította. A szervezet háromévente jelentést ad ki az önkéntesség helyzetéről, és a legutóbbi felmérésük szerint a helyi közösségek aktivistái végzik a legértékesebb munkát.

Érden sincs ez másképp, számtalan szervezet, magánszemély és egyház dolgozik önzetlenül azon, hogy a nehéz helyzetben lévőkön, elesetteken segítsenek, támogatva és kiegészítve ezzel az állami ellátórendszert, gyakran hiánypótló szolgáltatásokat is nyújtva.

„Van, amit nem lehet a szociális ellátó, illetve az oktatási rendszerben megoldani, hanem az önkéntességet igényli” – fogalmazott az ÉrdMostnak Tarnóczi Istvánné Marika, az érdi Családsegítő Szolgálat korábbi vezetője, aki nyugdíjasként is folytatja a szociális munkát, és többféle módon is segíti a rászorulókat.

Az ő javaslata volt, hogy Érden is ünnepeljék meg az önkéntesek nemzetközi napját, Csőzik László polgármester pedig támogatta az ötletet.

December 5-én érdi civil szervezetek, egyházak képviselői, önkéntesei jöttek el a Polgárok Házába, hogy együtt ünnepeljenek, beszélgessenek, illetve bemutassák tevékenységüket, illetve azt, miért lelik örömüket az önkéntes munkában.

„Ezen a rendezvényen szeretnénk megköszönni az önkénteseknek, amit a városért tesznek. A dolog fonáksága, hogy szívből csinálják, ezért nem is igénylik a köszönetet. Mégis azt gondolom, jó lenne, ha ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtenénk, összejönnénk advent alkalmából és beszélgetnénk. Hiszen ti vagytok azok, akik hajtóerőt jelentetek ebben a városban” – fogalmazott Csőzik László kösztöntőjében.

„Ismerjük meg jobban egymást, köttessenek szövetségek, barátságok, lépjük túl az árkokat, amelyek esetleg elválasztanak minket egymástól. Szóljon ez az alkalom arról, hogy összefogunk úgy, mint egy nagy család” – tette hozzá a városvezető, kiemelve: Érden nem múlhat el úgy hétvége, hogy ne lenne egy olyan rendezvény, ami az összetartozás élményéről, a civil önkéntes munkáról szól.

„Vannak úgynevezett boldogságkutatások, amelyek kimutatták, hogy jutalmazza az élet az önkénteskedést, a segítségnyújtást. Azok az emberek, akik ezt csinálják, kiegyensúlyozottabbak mentálisan és fizikailag is” – jegyezte meg Csőzik László, aki megköszönte az önkéntesek munkáját minden érdi, illetve azon emberek nevében, akiken az önkéntesek segítettek.

A rendezvényen bemutatkozott a Fészek Gyermekvédő Egyesület, az Érdi Civil Állatmentők, valamint az Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet.

Fórizs Gyula Zsolt lelkész két fontos önkéntes munkájukat említette: az ukrán menekültek megsegítését – több mint kilencszáz embert fogadtak be, és folyamatosan szállítanak át élelmiszeradományokat is –, és a helyi rászorulók élelmezését.

„Havonta 350 családdal tartjuk a kapcsolatot. Egy év alatt 300 millió forint értékű ennivalót osztottunk szét. Ez rengeteg munkát jelent, és hatalmas összefogásra van szükség hozzá” – hangsúlyozta Fórizs Gyula Zsolt.

„Ennek van ára. Az elmúlt másfél évben rengeteg hazugság és rágalom indult el velem kapcsolatban. Úgy gondolom, összefügg azzal a tevékenységgel, amit csinálunk. Ez olyan szintű lett, hogy kérdés, meddig leszek lelkész Érden. De ameddig lehet, folytatjuk a munkát” – tette hozzá a lelkész, aki augusztus 20-ai beszédében az igazi kereszténységet és szeretetet – vagy annak hiányát – kérte számon az ország vezetőin.

Megható és vidám pillanatok váltották egymást az este folyamán, hiszen a vendéglátók meglepetésműsorral is készültek: Ábel Csaba, a Szociális Gondozó Központ munkatársa zenélt és énekelt a közönségnek, majd Pap Ágoston, egy ifjú harmonikaművész mutatta be tehetségét, végezetül az Alma Latina együttes adott több zenei műfajon átívelő, rendkívül sikeres koncertet az önkénteseknek.

 

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email