kallaygyopar2_230712.jpg

Érdi tinédzser írt könyvet a háborús borzalmakról

kallaygyopar2_230712.jpg

Érdi tinédzser írt könyvet a háborús borzalmakról

Kállay Gyopár hamarosan megjelenő könyve azt mutatja be, hogyan traumatizálja a háború a fiatalokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kállay Gyopár a jövő tanévben érettségizik a VMG-ben. Még nincs tizennyolc éves, de az Érdi Irodalomkedvelők Klubja (közismertebb nevén IRKA) tavaly Zenei Díjjal, idén pedig Irodalmi Díjjal ismerte el a tehetségét.

Gyopárral az Irka júniusi, 12. születésnapi ünnepségén beszélgettünk, amin nemcsak a díjat vette át, hanem ő is fellépett: énekelt a közönségnek. Mi azonban most nem zenéről, hanem irodalomról beszélgettünk, pontosabban Gyopár írásairól. Merthogy ez a fiatal lány megírt egy négykötetes regényt, amiért – ahogy Daróci Lajosné Márta, az IRKA elnöke fogalmazott a díjátadón – több kiadó is verseng.

„Nagyon szeretek verset írni – elsősorban szabadverseket -, szoktam novellát is, de az utóbbi időben a regényé volt a főszerep. Ez egy négykötetetes történelmi dráma, amit tizennégy-tizenöt éves koromban kezdtem írni és tavaly ősszel fejeztem be. Már az utómunkálatoknál tartunk, hamarosan megjelenik az egyik kiadónál” – árulta el Gyopár, akit arról kérdeztünk, hogyan választhatta mondanivalója történelmi hátteréül a második világháború időszakát, annak is az egyik legtragikusabb fejezetét, a Don-kanyarban vívott harcokat.

A díjakat Daróci Lajosné Márta (b), az IRKA elnöke és Nimsz Terézia festő adta át

„Érdekelt, hogyan lehet a háborús időszakban átélt emberi érzelmeket megjeleníteni. A regény 1942-ben játszódik a keleti hadszíntéren, főszereplői négy katona, kiemelten Sándor, egy veszprémi fiatal gyalogos honvéd. Ő meséli el a történetet. Sándort megnyomorítják a harcok, a teljesen átlagos fiatalemberből egy negatív karakter lesz – én pedig ezt a folyamatot szeretném bemutatni. Azaz hogyan lehet úgy traumatizálni egy fiatalt, hogy reményvesztettként térjen haza.”

Azt nem árulta el, hogy Sándor életében eljön-e a feloldozás, és jobbra fordul-e a sorsa. „Szeretném szabadon hagyni a végét. Döntse el az olvasó, hogy szerinte a végkifejlet pozitív vagy negatív-e, illetve hogy mit gondol a karakterről” – mosolygott Gyopár, aki főhősei egy évét követi nyomon könyvében.

Az alkotói fantázia mellett a könyv megszületéséhez mély történelmi tudás és kutatómunka is kellett. Gyopár levéltárakba, antikváriumokba járt – nem volt könnyű dolga, mert nagyon kevés forrásmunka jelent meg ebben a témában. Memoárok ugyan születtek, de azokat meg kellett találni, ahogy a hadszíntéri naplókat és fényképeket is. „A Magyarok a Don-kanyarban című dokumentumregény volt az egyik legfontosabb forrásom. Van ugyan olyan rokonom, aki hazatért a Don-kanyarból, de én őt már nem ismerhettem. Ha forrásként így nem is jöhetett szóba, inspirációt jelentett ez is” – tette hozzá Gyopár, aki nagyon várja a könyv megjelenését.

„Úgy képzelem, Érden is lesz könyvbemutató, bár ezt még nem terveztük meg” – tette hozzá.

Gyopár életében nemcsak e tekintetben lesz fontos a következő év: jövőre érettségizik, és a továbbtanulásra is fókuszálnia kell. „Nagyon szeretnék operettet énekelni, ezért a Zeneakadémiára, klasszikus énekre tervezek felvételizni” – árulta el. Persze, az írással sem hagy fel, aktív tagja az IRKÁ-nak.

„Nagy megtiszteltetés ez a díj, és nagyon jólesik, hogy így felkarolják a fiatalokat, és van olyan közeg, ahová be lehet illeszkedni. Ez nagyon ritka, főleg egy kisebb városban” – zárta szavait Gyopár.

Naszvadi Judith egy IRKA-esten már bemutatkozott a közönségnek

Az IRKÁ-nál már hagyomány, hogy a születésnapi ünnepségen ismerik el azok munkáját, akik az elmúlt évadban sokat tettek a közösségért, az irodalom területén pedig kimagasló eredményt értek el. Elsőként az IRKA Irodalmi Díjat osztották ki, három kategóriában: Valentin István, a Kós iskola tanára vers kategóriában nyerte el a rangos helyi kitüntetést, próza kategóriában pedig Naszvadi Judith vehette át a díjat. Gyopárt a diák kategóriában díjazták.

Az IRKA Díjat azoknak ítélik oda, akik folyamatosan és sokat fáradoznak az IRKA-klubért. Idén Varga Katalin, Pálné Onódi Judit, Cserni András és Hangyássy János vehette át a díjat. A Rovatvezetői Kitüntetést Móczár Csaba kapta. A kreativitást, ötleteket jutalmazó IRKA Páva Díjat Kissné Matkó Gabriella vehette át, a Zenei Díjat Somfai István és Lenhardt Mária kapta. Kiosztották továbba a Poly-Art Díjat is, amit Ilka Gábor és Falus Gábor vehetett át. A Képzőművészek Érdi Közössége (KÉK) tagjait is díjazták, idén Hangyássy Zsuzsanna, Kovács Mátyás és Falus Gábor részesült a kitüntetésben.

Valentin Istvánnak nemrég volt szerzői estje, az IRKA Irodalmi Kör szervezésében

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email