irkaestnaszvadi2_221017

Telt ház előtt mesélt életéről a népszerű írónő

irkaestnaszvadi2_221017

Telt ház előtt mesélt életéről a népszerű írónő

Az IRKA-kör szombati szerzői estjén Naszvadi Judith író és Tarnócziné Barabás Irén festő, keramikus mutatkozott be a közönségnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Irént sokan ismerik Érden – ha személyesen nem is, az az Érdi Televízió Toll, papír, kamera című műsorából, illetve a több tucatnyi (önálló vagy csoportos) kiállításról, amelyen az alkotásai szerepeltek.

Évek óta tagja a Poly-Art közösségének, munkái az Érdikumokat gyarapítják. Az esten Ilka Gábor szobrászművész beszélgetett Irénnel, majd felcsendültek a versei, megzenésített formában is.

Ilka Gábor és Tarnócziné Barabás Irén

Daróci Lajosné, Márta, az est szervezője nagyon jó érzékkel nyúlt nemcsak a versekhez, hanem az előadókat is remekül választotta ki: a sorok megelevenedtek, színekkel, hangulatokkal teltek meg.

A jelenlévők is meglepték az esemény főszereplőit egy-egy saját alkotással – legyen az vers, dal, vagy épp egy festett selyemsál, illetve különleges hangszeres bemutató. Így az est nem csak a nézőknek, hanem az alkotóknak is valódi meglepetés volt.

Naszvadi Judith örömmel vette át az ajándékot Pál Ildikótól, a sál készítőjétől.

Így érezte ezt Naszvadi Judith is, aki vendégszerzőként Tassról érkezett. Most először találkozott az IRKA tagjaival személyesen, eddig interneten, illetve a műveivel kapcsolódott a közösséghez.

„Sok helyen jártam már, de ez az est kitűnt komplexitásával, és rengeteg meglepetés volt benne számomra is. Márta válogatott a verseimből, nagyon jó és biztos kézzel nyúlt hozzájuk” – összegezte Judith, akinek több kötete is megjelent az elmúlt években, változatos témákban.

2016-ban jelent meg egy 1956-os riportkötete (amelyben Horgas Eszter, Varga Miklós, Kiss Zoltán Zéro, Tordai Teri, Vámos Miklós, Bornai Tibor és sokan mások mesélnek arról, hogy élték meg a forradalmat), legutóbb pedig egy ifjúsági könyve, Rejtélyes vakáció címmel.

Lírai műveiből is ízelítőt kaphattunk, az Összekuszált szerelmek című kötetből válogatott Márta. Judith most tematikusan dolgozik: vagy egy sorozata, Különös álmokból címmel – melyben lírában fogalmazza meg az álmait -, illetve egy másik, a Szerelmek nemei.

Az írónő számára a pandémia időszaka tevékenyen telt, több kötete is megjelent az elmúlt években, pedig Judith civilben szociális munkásként dolgozik, és nagyon sok munka hárult rá a járvány idején.

„Termékeny időszak volt ez az életemben. Gondoltam már rá, hogy fő hivatásként írjak, de úgy látom: akiknek ez a megélhetési forrásuk, azoknak kevesebb a szabadságuk, és jobban be van szabályozva az életük” – tette hozzá az írónő, akinek prózai műveit neves kiadók jelentették meg, verseit azonban magánúton jelentette meg, mert úgy érezte: manapság kevésbé vesznek versesköteteket az olvasók.

Pedig érdemes: Judit lírája érzékeny és magával ragadó, ahogy önéletrajzi ihletésű könyve is, Mélyről címmel, amelyben gyermekkora egy esztendejét meséli el, felelevenítve nagyon személyes, szívszorító emlékeit.

A kötetet Kőrösi Papp Kálmán festőművész Kozmikus analógiák című sorozata illusztrálja – a szöveg és a képek együtt különleges élményt nyújtanak az olvasóknak.

„Édesapámat, Naszvadi Gábort négyévesen vesztettem el, író, műfordító volt. Édesanyám sokat mesélt róla – ő volt a példaképem. Fordításai fennmaradtak, egy-két kisregénye, hosszabb novellája is, de a versei, illetve a többi munkája sajnos, elveszett” – tette hozzá Judit.

Naszvadi Judith és beszélgetőtársa, Pastyik Petra

Az ő versei, alkotásai szerencsére nem vesznek, vesztek el, és az IRKA jóvoltából Érden is egyre többen megismerhetik őket, illetve szerzőjüket, aki máskor is örömmel jön majd Érdre az irodalombarátokhoz.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email