erdokidoltfaEU_220713

Az ember csak vendég az erdőben

erdokidoltfaEU_220713

Az ember csak vendég az erdőben

Kinek a felelőssége, ha az erdőben egy fa rádől az arra járó kirándulóra vagy éppen a sportolási szenvedélyének a természet lágy ölén hódoló futóra? Mészáros Pétert, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivőjét kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A múlt vasárnap szokásomhoz híven elmentem futni a Beliczay-szigetre. Rosszul is végződhetett volna a történet, ha az egyik elágazásnál nem döntök úgy, hogy ráhúzok még egy kört, és még nem kifelé veszem az irányt. Így aztán balra kanyarodtam. Kb. 10 méter után hatalmas robajt-reccsenést hallottam, hátranéztem, és döbbentem láttam, hogy egy óriási fa dőlt rá az útra, éppen ott, amerre az eredeti terv szerintem futottam volna. Mondanom sem kell, kicsit megugrott az adrenalinszintem.

Ahogy a felelős szerkesztőm szokta mondani, a téma az utcán hever, vagy épp az erdőben, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ebből az esetből cikket kell írnom. Ebben aztán Mészáros Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője is megerősített, aki elmondta, nagyon fontos problémára mutat rá a felvetésem. Nevezetesen arra, hogy az erdő olyan, megannyi állat- és növényfaj számára élőhelyet biztosító ökoszisztéma, amelyben az ember mint erdőlátogató, csupán vendég. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az erdőben bizony ki vagyunk téve olyan veszélyes helyzeteknek, melyek az erdő életében természetes jelenségek, ilyen egy elöregedett vagy beteg fa kidőlése is.

„Éppen ezért a hatályos erdőtörvény adja meg az erdő látogatásának kereteit, melynek a 91. § (1) alapján: az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, (…)”

A szóvívő kiemelte, hogy fakatasztert, rendszeres éves faállapot-felülvizsgálatot csak a belterületi, azaz közterületi fákra ír elő a jogszabály. Külterületen, erdőben az egyes erdőrészletek vágásérettségi korát figyelembe véve a teljes faállomány átlag egészségi állapota, illetve a hatályos erdőtervek alapján döntenek a fakitermelés és az ezt követő erdőfelújítás szükségességéről.

„Idén, a szigeten elültetett 61 000 facsemete pontosan az a célt szolgálta, hogy megújulhasson egy olyan erdőrészlet, ahol az eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemesnyár jellemzői miatt – rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség – több pusztulófélben lévő faegyedet is találhattunk.”

Ugyanakkor egy egészséges, jó állapotban lévő erdőben is találkozhatunk kidőlt fákkal. Ezekre úgy kell tekintenünk, mint az erdő szerves alkotóelemére, hiszen az ökológiai stabilitáshoz szükség van a megfelelő mennyiségű holt faanyag jelenlétére. (Bővebben a holt fa szerepéről a Pilis Parkerdő Zrt. honlapján olvashatnak.) Mészáros Péter hangsúlyozta, hogy természetesen a túraútvonalakra dőlt fákat a lehető legrövidebb idő alatt igyekeznek eltávolítani, hogy a kirándulók mozgását ne akadályozzák. Ha valaki erdőterületen ilyen problémába ütközik, akkor az informacio@pprt.hu e-mail-címen tud bejelentést tenni.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email