Klímasátor a gimnáziumban

Klímasátrat állítottak fel a VMG-ben, ahol különféle foglalkozások várták a diákokat. Nem csak fontos tudnivalókat sajátíthattak el, ők maguk is előrukkolhattak ötleteikkel.

Érd – több megyei jogú várossal együtt – elkészítette a klímavédelmi stratégiáját, amelynek van egy társadalmasítási, szemléletformáló része: szeretnék minél közelebb vinni az emberekhez ezt a tudást, hogy egyre zöldebben és karbonsemlegesebben éljünk. A projekt keretében több rendezvényt is tartottak, felállítottak egy nagyobb klímasátrat a Földrajzi Múzeum udvarán (erről itt írtunk), klímapikniket rendeztek (tudósításunkat itt olvashatja el), egy kisebb sátorral pedig iskolákba, illetve rendezvényekre vándorolnak ezekben a hetekben.

 

Legutóbb a VMG-be látogattak el programjukkal.Mint Palkó Zsolt klímavédelmi és zöldváros-fejlesztési biztos az Érdi Televíziónak elmondta: projektjük keretében azokat az ismereteket, lehetőségeket népszerűsítik, amelyeket a klímastratégia tartalmaz, emellett újabb ötleteket, gondolatokat, javaslatokat is várnak. A beküldőket díjazzák is: kiválasztják Érd legzöldebb polgárát, vagy iskoláját, intézményét. Útjára indítottak egy klímatudós vetélkedőt is, ezt már a gyerekek körében.

„A diákok aktívabbak, mint a felnőttek: több mint ötszáz pályázat érkezett már be. Ennek nagyon örülünk, hiszen a következő generációnak nagy szerepe lesz abban, hogy a klímaváltozás kérdése ne problémák halmaza legyen, hanem a megoldások területe. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az igazi döntés, felelősség a mostani generációé” – hangsúlyozta Palkó Zsolt.

 

Csőzik László is kilátogatott a rendezvényre. Mint elmondta, nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék a klímastratégiát, és tisztában legyenek azzal, hogy Érd milyen kihívásokkal néz szembe. „Ha vigyázó szemünket a következő évtizedekre vetjük, azt látjuk, hogy nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a lehető legóvatosabban járjunk el, és vigyázzunk a minket körülvevő környezetre. Mivel ezen ismeretek átadását nem lehet elég korán kezdeni, úgy döntöttünk, hogy programunkat elvisszük az általános és középiskolákba, ismerjék meg, beszélgessenek róla. A szemléletformálás a jövő megmentésének záloga” – hangsúlyozta Csőzik László, hozzátéve: a lakóhelyük, illetve annak természeti környezetének megismerése és megbecsülése is fontos szempont.

„Előre kell lépni a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság, a fűtési rendszerek, a vízfogyasztás, a fásítási program terén. A most épülő klímapark ennek jó példája. Ezeket mind szeretnénk megismertetni a fiatalokkal, és bízunk abban, hogy kapunk tőlük jó impulzusokat, ötleteket” – mondta a polgármester, hozzátéve: fentiek kapcsán több sürgető feladata is van a városnak, mint például a záportározók kialakítása. Szeretnének az Európai Uniótól közvetlen forrásokra pályázni, ezek megoldása érdekében.

Fotó: Endresz Dóra

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email