klimasator_220421.jpg

Vetélkedőkkel, játékokkal indult a klímahét Érden

klimasator_220421.jpg

Vetélkedőkkel, játékokkal indult a klímahét Érden

Hogyan éljünk karbonsemlegesen? Mitől lehet boldog egy városlakó? Mi a titka a komposztálásnak? E kérdésekre is választ kaphattak a diákok a most kezdődő klímahét vetélkedőjén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megkezdődött az érdi klímahét, amelynek apropóját az adja, hogy Érd – több megyei jogú várossal együtt – elkészítette a klímavédelmi stratégiáját, amelynek van egy társadalmasítási, szemléletformáló része. Szeretnénk minél közelebb vinni az emberekhez ezt a tudást, hogy egyre zöldebben és karbonsemlegesebben éljünk – mondta el az ÉrdMostnak Palkó Zsolt klímavédelmi és zöldváros-fejlesztési biztos.

„Ha megnézzük a tudományos elemzéseket, elég riasztó adatokat hallhatunk. Ezek szerint 3-5 éve van az emberiségnek arra, hogy komoly változásokat hajtson végre annak érdekében, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan változások az időjárásunkat illetően. Fontos, hogy ne csak a jelzésekkel, hanem a megoldásokkal is foglalkozzunk. Komolyan be kell avatkoznunk abba a folyamatba, amit elrontottunk az elmúlt 100-150 évben” – hangsúlyozta Palkó Zsolt.

A projekt keretében felállítottak egy klímasátrat a Földrajzi Múzeum udvarán, egy kisebb sátorral pedig vándorolnak majd a különféle helyszíneken (iskolák, rendezvények) a következő hetekben. A programot egy KEHOP-pályázat keretéből finanszírozzák – tudtuk meg S. Bitskey Kata főépítészi  munkatárstól, aki elmondta azt is: úgy döntöttek, hogy nem egy konferencia keretében, hanem több kisebb rendezvénnyel próbálnak közelebb jutni a lakosokhoz, párbeszédet folytatva, velük együttműködve és a jó praktikákat megosztva egymás között.

A Földrajzi Múzeum kertjében felállított sátorban KlímaTudós vetélkedővel várták a gyerekeket. Mi egy nyolcadikos csoport munkáját követhettük nyomon: a fiatalok kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben leírhatták, milyen fenntartható közlekedési formákat ismernek, mitől lesz a jövőben boldog és elégedett Érd város lakója, és milyen területeken javítanának a világunkon. Gyakorlati feladatokat is kaptak a gyerekek: pici dobozokba ültethettek, és a komposztálással kapcsolatban is kaptak tanácsokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email