22_03_29_erdmost_nincskep

„Ha eszméletvesztése volt a gyereknek, mindenképp lássa orvos”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Ha eszméletvesztése volt a gyereknek, mindenképp lássa orvos”

Egyre több idöt töltünk a szabadban, így gyermekeinkre is több veszély leselkedik. Dr. Schlick-Szabó Anna, a Bethesda Gyermekkórház csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze lapunknak, hogy a különböző sérülések esetén mi a teendő, illetve hogyan előzhetjük meg a bajt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kismotorozás, kerékpározás, rollerezés, gördeszkázás,  görkorcsolyázás  közben előfordulhatnak balesetek, bár a megfelelő védőöltözet, térd-, könyök és csuklóvédő, illetve a bukósisak csökkenti a kockázatot. Kismotorozás közben persze a legritkább esetben visel a gyerek bukósisakot. Gyakoriak a trambulinos balesetek, hat éves kor alatt nem is ajánlott a használata, e felett is csak szülői felügyelettel. Tudni kell, hogy baleset nélkül is lehet agyrázkódásunk. Gyerekek esetében sajnos leggyakoribb a fejsérülés.

„Ha eszméletvesztése volt a gyereknek, mindenképpen lássa orvos. Nem számít eszméletvesztésnek, ha megijed és egy pillanatra nem vesz levegőt, de ha pár másodpercnél tovább tart ez az állapot, az már eszméletvesztésnek minősül.”

Egy hányás még belefér, mert az az ijedségtől is lehet, de ha egynél többször hány a gyerek, szintén indokolt az orvosi vizsgálat. Amennyiben viselkedésváltozást, aluszékonyságot, pupillaeltérést tapasztalunk, vagy fel van pörögve és nem lehet megnyugtatni, akkor is szakemberhez kell fordulnunk, lehetőleg a gyermektraumatológián. Ha a kórházban nem is kell ott maradnia, ilyen estben fontos, hogy 24 órát fekve töltsön a kiskorú, mindenféle „kütyük”nélkül.

Ha a gyerek nem tér magához az eszméletvesztésből vagy nem kap rendesen levegőt, azonnal hívjuk mentőt. Abban az esetben is, ha nagy fájdalma van, ami nem múlik, és nem megoldható, hogy számára kényelmes pózban orvoshoz vigyük. Ez igaz a csonttörések esetén is.

„Próbáljuk meg abban a pózban rögzíteni, ahol neki a legkevésbé fáj, és így eljutni a kórházig, de ha ez nem megoldható, mert olyan helyen van a törés, szintén indokolt a mentő tárcsázása.”

Nyílt, vérző seb esetén szorítsuk a steril mull-lapot a sebre, így próbáljuk elszorítani a vérzést. Egy picike seb a fejen vagy arcon nagyon tud vérezni, ha elállt, győződjünk meg róla, mekkora a seb. Ha mély vagy pár perc után sem akar megszűnni a vérzés, meg kell mutatni orvosnak, lehetőleg gyermektraumatológián. Befúródott idegentestet otthon ne távolítsunk el, bízzuk szakemberre!

„A kerti medence veszélyeiről is beszélni kell, mert volt már példa fulladásos balesetre, ami nem túl gyakori, de sajnos minden évbe látunk ilyet. Szülői felügyelet nélkül ne tartózkodjanak a medencében a gyermekek, és természetesen fulladás esetén egyből mentőt kell hívni.”

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email