22_03_29_erdmost_nincskep

Fizikashow és matekverseny

22_03_29_erdmost_nincskep

Fizikashow és matekverseny

Pénteken lezárultak az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a beiskolázási tanulmányi versenyek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 8-án biológiakémia, illetve humán, 15-én pedig matematika-fizika tanulmányi versenyt rendeztek a nyolcadikos diákok számára. Ezek az alkalmak egyben nyílt napok is voltak, hiszen míg a feladatlapok javítása, értékelése zajlott, a versenyzők megismerkedhettek a gimnázium laboratóriumával, különleges kísérleteket, bemutatókat tekinthettek meg, illetve interaktív előadást hallgathattak meg. A versenyeknek természetesen volt tétje is, hiszen az első négy-négy helyezett mentesül a szóbeli felvételi vizsga alól az adott tantárgyból. És ami nagyon fontos, hogy az eredmény birtokában a diákok lemérhetik, hogy állnak, mit kell még pótolniuk, ha az intézmény valamelyik tagozatára szeretnének felvételizni.

A VMG-ben a jövő tanévben az általános tantervű mellett emelt szintű tantervű képzés indul angol, valamint német nyelvből, matematikából, biológiából, kémiából, illetve történelemből, emellett nyolcosztályos gimnáziumi tagozatot is indítanak. A négyosztályos gimnáziumba jelentkezők felvételénél figyelembe veszik a központi írásbeli eredményét – ezt majd januárban írják a gyerekek –, valamint az érettségi tantárgyak hetedik év végi és nyolcadik félévi érdemjegyeit, és az emelt szintű képzésre jelentkezők esetében szóbeli meghallgatást is tartanak. Érdemes megjegyezni, hogy az intézményben a túljelentkezés általában 2,5–8-szoros, a választott tagozat függvényében, ami nem véletlen: a VMG az ország legjobb gimnáziumai között van, a HVG nemrég közölt idei rangsorában a harminchatodik.

– Természetesen nem feltétlenül azok vesznek részt ezeken a versenyeken, akik hozzánk szeretnének jelentkezni. A tapasztalat az, hogy a diákok nagyon szeretik ezeket a programokat. A természettudományos vetélkedőnek több évtizedes hagyománya volt az iskolában; ez bővült 1993-ban, amikor a matematika tagozat elindult, a komplex matematikafizika tanulmányi versennyel. A humán tagozat 2008ban indult, azóta rendezünk ilyen vetélkedőt is – mondta lapunknak Szilasné Mészáros Judit intézményvezető, akitől megtudtuk azt is: a három versenyre összesen mintegy kétszáz diák jelentkezett.

Ahogy az már szokás, a matematika-fizika komplex versenyt a fizikashow zárta múlt pénteken. A gimnázium felsőbb éves diákjai látványos kísérletekkel szórakoztatták a nyolcadikosokat, akik részt is vehettek a különböző feladatokban, aki pedig jól válaszolt a kérdésekre, csokit kapott jutalmul. A gimnazisták felkészülését, illetve bemutatóját Varga Zsolt és Petrovácz Ilona szaktanárok segítették. Mint Varga Zsolt lapunknak elmondta, szárazjéggel, folyékony nitrogénnel és héliummal mutattak be látványos kísérleteket a diákok. Palackot robbantottak, deszkát repesztettek a széndioxid erejével, lufit és rózsát törtek darabokra, hogy csak párat említsünk a kísérletek közül, amelyek nemcsak a nyolcadikosok, hanem a kísérő szülők, pedagógusok számára is látványosak voltak. A legnagyobb izgalom persze a végén várt a diákokra, hiszen a fizikashow után hirdették ki a verseny eredményét.

EREDMÉNYEK

Biológia: Mosonyi Márk (Bolyai), Édes Fanni (Bolyai), Klucsik Bence (Andreetti, Sóskút), Márkus Péter (II. Rákóczi, Tárnok).

Kémia: Molnár Frida (Érdligeti), Sepsi Csongor (Bleyer, Budaörs), Saller Bálint (Bleyer, Budaörs), Békei Botond (Bleyer, Budaörs).

Matematika-fizika: Hadházi András (Zimándy, Törökbálint), Ruff Tamás (1. sz., Százhalombatta), Osztatni András Balázs (Árpád, Budapest), Blázsovits Máté (Bolyai).

Történelem: Balogh Dániel (Bolyai), Megyeri-Kiss István (Rózsakerti, Budapest), Denkovics Anna (Vajda, Vál), Hallgató Zalán János (Eötvös, Százhalombatta).

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email