locsolas_freepik

Így kerülhetjük el az időszakos vízhiányt

locsolas_freepik

Így kerülhetjük el az időszakos vízhiányt

Mutatjuk az előttünk álló nyári időszakra vonatkozó legfontosabb vízfelhasználási tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyári időszak közeledtével, az egyre fokozódó meleggel arányosan nő az emberek vízfogyasztása. Beindulnak a locsolórendszerek, megtelnek a kerti medencék, a hőség idején naponta többször is veszünk egy-egy frissítő zuhanyt, de a szomjunkat is gyakrabban oltjuk hideg csapvízzel.

A hőség idején mindez bizony átmeneti vízhiányt okozhat a városban, ami akár vízkorlátozást is szükségessé tehet. Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. a nyári időszakra vonatkozóan egy vízfelhasználási kisokost adott ki, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel elejét vehetjük a vízhiány kialakulásának.

A szolgáltató azt írja, hogy hazánkban 621 köbméter belső megújuló vízkészlet jut egy lakosra évente, miközben az 1000 köbméter alatti érték a nemzetközi útmutatások szerint vízhiányos állapotnak számít. A belső vízkészletek legfőbb utánpótlását pedig a csapadék jelenti, ami a klímaváltozás következtében csökkenő tendenciát mutat és egyre kiszámíthatatlanabb.

Ez a helyzet tehát adott, így a felhasználói szokásokon kell leginkább változtatni és akkor biztos, hogy a vízszolgáltatás folyamatos lesz a legszárazabb időszakokban is.

Mit ne tegyünk? 

  • Májustól augusztusig ne reggel 9 óra előtt és ne este 18 óra után töltsük fel a medencét!
  • Az autómosást lehetőleg ne otthon intézzük, ivóvizet használva. Ha a feladatot erre szakosodott autómosó műhelyekre bízzuk, akkor a felhasznált vízmennyiség nem az otthoni vízrendszerünket terheli.
  • A kiskerti locsolást ne a csúcsidőszakban (ne hajnalban vagy késő este) végezzük, mert az vízhiányhoz vezethet a közvetlen környezetünkben!

Mit tegyünk?

  • A nyári vízfogyasztást próbáljuk a hajnali és esti csúcsidőszakon kívülre időzíteni!
  • A konyhakerti és pázsitlocsolásokhoz érdemes esővizet gyűjteni a csapadékos napokon! A saját csapadéktároló rendszer nemcsak gazdaságos, de környezetbarát megoldás is!
  • Töltsünk fel nappal, a csúcsidőszakon kívül olyan hordókat, tárolóedényeket, amelyekből aztán megoldható a locsolás a növényeknek ideálisabb napszakokban, azaz hajnalban vagy késő este!
  • Ha van automata locsoló berendezés a háznál, akkor azt programozzuk este 23 óra és hajnali 5:00 óra közti indulásra! Ideális, ha nem kerek órára állítjuk az időzítőt, mert így kisebb a hálózati túlterhelés esélye!

Az időszakos vízhiány a legmelegebb hónapokban súlyos problémát jelent, különösen a kisgyermekes családok, idősek vagy betegek számára. Az ÉTV pedig azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki vegye komolyan a következményeket és tegyenek a vízhiány kialakulása ellen.

fotó: ÉrdMost archív / freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email