kozgyulesCZB_230928.jpg

Rendkívüli közgyűlés: ma döntenek a csatornapénzek visszafizetéséről – élő

kozgyulesCZB_230928.jpg

Rendkívüli közgyűlés: ma döntenek a csatornapénzek visszafizetéséről – élő

A testületi ülésen terítéken lesz a Tolmács utcai víztorony is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csatorna közműcsatlakozási támogatás formájában, évi 50-50 ezer forintos részletekben fizetné vissza a csatornázás során befizetett lakossági érdekeltségi hozzájárulást – ami annak idején 250000 forintos összeg volt – az önkormányzat.

Csőzik László érdi és Lukács László tárnoki polgármesterek még februárban jelentették be, hogy visszafizetik a csatornapénzeket a lakosságnak.

Az erről szóló, a támogatás feltételeit és részleteit szabályozó előterjesztést a május 7-ei rendkívüli ülésen tárgyalják a képviselők.

A rendkívüli ülésen döntenek arról a határozati javaslatról is, melynek értelmében kikerül a helyi védettség alól a Tolmács utcai víztorony. Ehhez módosítani kell Érd településképi rendeletét.

A víztorony a Krause cég telephelyén áll, évtizedek óta nem használják. A cég szeretné lebontani, de mivel a torony helyi védettséget élvez, erre nincs módjuk. Ezért az önkormányzathoz fordultak a helyi védettség megszüntetése érdekében.

Az ezzel kapcsolatos egyeztetés tavaly júliusban kezdődött. Az önkormányzat bevonta az eljárásba a lakosságot, az érdekképviseleti és az államigazgatási, valamint önkormányzati szerveket. Az eljárás elhúzódott, mivel egy magánszemély panasza miatt bekapcsolódott az ügybe a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztos is, a Pest Megyei Kormányhivatal pedig szeptemberben a víztornyot ideiglenes műemléki védelem alá helyezte.

A műemlékké nyilvánítást végül nem támogatták az illetékes szervek – többek közt a szaktárca sem -, így áprilisban a kormányhivatal megszüntette az ideiglenes műemléki védelmet.

A testület ülését figyelemmel követheti élőben:

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email