22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk a környezetünkre!

22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk a környezetünkre!

A kijárási korlátozás nem tiltja a sétát a természetben. Az elmúlt napokban azonban a szokásos sittlerakások mellett egyre több helyen hagytak maguk után elhasznált maszkokat a kirándulók a természetvédelmi területeken. Az önkormányzat felkérte a polgári természetőröket: figyeljék ezeket a helyeket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tetlák Örs alpolgármester arra kér mindenkit, ebben a nehéz időszakban kiemelten figyeljünk a környezetünk tisztaságára. Mint elmondta, az utóbbi időszakban egyre több olyan szemetet találni a természetben, amit a kirándulók „felejthettek” ott. 

„Kérjük, hogy ne dobálják el a maszkokat, a kesztyűket, a zsebkendőket a földre, mert ezek fokozottan fertőzésveszélyesek lehetnek. A közteresek, a mezőőrök, a gyepmesterek változatlanul dolgoznak ezekben a hetekben is. A polgárőrök pedig amellett, hogy besegítenek az idősek és egyéb ellátásra szorultak kiszolgálásában, ugyanúgy monitorozzák az illegális szemétlerakásokat, és az égetésekkel kapcsolatban is egyre többen fordulnak hozzájuk” – nyilatkozta az alpolgármester. 

A zöldhulladék égetése tilos, káros az egészségre és ezen kívül okafogyottá is vált, hiszen – mint arról korábban írtunk– április 4-étől havonta viszi el minden ingatlan elől a kerti hulladékot az ÉTH. 

A karanténnak köszönhetően megritkult autóforgalom sajnos felbátorította azokat is, akik úgy gondolják, az építkezési törmeléknek a természet lágy ölén van a helye. Tetlák Örs elpanaszolta, hogy a Tolmács utcában például, a lakott terület közvetlen közelében, a napokban egy fél teherautónyi sittől vált meg valaki.

Az önkormányzat felkérte az Érdi Polgári Természetőrséget is, hogy járják a természetvédelmi területeket, és ha kell, hívják fel az emberek figyelmét arra: ne szemeteljenek.

 


Megkerestük dr. Palkó Zsoltot is, az Érdi Polgári Természetőrség és az Érdi Környezetvédő Egyesület vezetőjét, aki elmondta, hogy az elmúlt hetek eseményei miatt többen járják a természetet, ami szép és jó, de az a kérésük, ne hagyjanak maguk után szemetet. A polgári természetőrök most éppen ezért megerősített figyelő szolgálatot tartanak a Beliczay-szigeten, a Sánc hegyen, a Kakukk-hegyen, a Fundoklia-völgyben, a levendulásban, az Érd- Sóskúti-fennsíkon, a régi lőtéren, a Hamzsabégi-erdőben és a Róka-hegyen. (A polgári természetőrök igazolvánnyal tudják bizonyítani kilétüket. Közfeladatot ellátó személynek minősülnek, de nem hatóságnak, azaz bírságolni nem bírságolhatnak, nem is ez a céljuk.)

„Jobban kell figyelnünk arra, hogy a hulladékot:  a használt zsebkendőt – hiába gondoljuk lebomlónak – ne dobjuk le a földre. Ezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert mi, polgári természetőrök egyre több helyen találkozunk ilyennel. Együttműködünk a lakossággal, mert épp elég nehéz most a helyzet, és az önkormányzat is azt kérte, hogy tájékoztató jelleggel legyünk kint.”

Palkó Zsolt elmesélte, hogy az egyik polgári természetőr társuk nemrégiben éppen szemtanúja volt annak, ahogy valaki egy ágytól akart megválni kint, a természetben, a természetőr kérésére azonban meggondolta magát.

A polgári természetőrség vezetője beszélt még arról, hogy éled a természet, és nagyon sérülékeny pl. a most virágzó a tavaszi hérics vagy kökörcsin. Vigyázzunk ezekre a növényekre és ne tépjük le, ne ássuk ki őket. Ezenkívül arra kéri a piknikezőket, ne gyújtsanak tüzet szabadtéren a mostani szárazság miatt. A biciklizők ne térjenek le az ösvényekről, nehogy elgázoljanak egy gyíkot vagy akármilyen más élőlényt, és motorral, quaddal egyáltalán ne is menjenek az erdőbe. Végül még arra hívta fel a figyelmet, hogy viszonylag sok vaddisznó él a környékbeli erdőkben, akik már megellettek, a kocák pedig ilyenkor agresszívabban viselkedhetnek. A vadászat is már folyamatos, főleg a biatorbágyi és a sóskúti területen, ezért a kutyákat ne engedjük szabadon, póráz nélkül, amikor sétáltatjuk őket.

 


További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email