csőzikkozgyulesCZB

Csőzik felgyorsítaná az akkugyáras népszavazást, de Aradszki ebben nem partner

csőzikkozgyulesCZB

Csőzik felgyorsítaná az akkugyáras népszavazást, de Aradszki ebben nem partner

A rendkívüli ülésen nyilvánvalóvá vált, a Fidesz számára nem fontos, hogy minél hamarabb megtartsák a népszavazást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Fidesz-KDNP frakció megtorpedózta a Szövetség Érdért képviselőcsoport arra irányuló kezdeményezését, hogy az érdi választópolgárok június 9-én, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokkal egy időben voksoljanak arról, szeretnék-e ha akkumulátorüzem létesülne a településük közelében.

Mint korábban megírtuk, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és Kardosné Gyurkó Katalin, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a minap beadott a Helyi Választási Bizottsághoz egy népszavazási kezdeményezést, a következő kérdéssel: Egyetért-e Ön azzal, hogy Érd közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor-újrahasznosító, elem- és akkumulátor-hulladékot feldolgozó üzem működjön?

Kardosné Gyurkó Kata és dr. Aradszki András a minap benyújtották népszavazási kezdeményezésüket a Helyi Választási Bizottságnál.

Ez a kezdeményezés sokakat megdöbbentett, hiszen a sóskúti akkumulátorgyárral kapcsolatos, alig egy hete tarott lakossági fórumon Aradszki András még úgy nyilatkozott, semmit nem tud arról, hogy kormánya kiemelt beruházássá minősítené a sóskúti beruházást – márpedig ha ez megtörténik, Sóskút elesik a lehetőségtől, hogy a településen népszavazást írjanak ki a kérdésben, ha már a település vezetője nem tiltakozott.

Tiltakozás a sóskúti akkumulátorgyár ellen (Archív)

Érd e tekintetben más úton jár, hiszen már tavaly elfogadták azt a határozati javaslatot, amelyben Érd közgyűlése kinyilvánította: semmilyen formában nem járul hozzá ahhoz, hogy a városban akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesüljön. (Érdemes megjegyezni, hogy a helyi ellenzék nem szavazta meg az előterjesztést.)

A közgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén a városvezetés benyújtott egy előterjesztést annak érdekében, hogy a tavalyi határozatban foglaltakat a Helyi Építési Szabályzat is rögzítse. Azaz javasolták, hogy a HÉSZ-t egészítsék ki azzal a bekezdéssel, miszerint a település közigazgatási területén belül akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem és létesítmény nem helyezhető el.

A többség igennel voksolt a javaslatra, ugyanakkor az előterjesztést az ellenzéki Fidesz-KDNP-frakció nem támogatta, mert szerintük a HÉSZ-t ilyen módon nem lehet módosítani.

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetője ugyanakkor úgy vélekedett: mivel a kormányzat szándéka láthatóan az, hogy az akkumulátorüzemekkel kapcsolatos döntéseit a helyiek figyelembevétele nélkül nyomja át, a rendkívüli helyzetek rendkívüli döntéseket kívánnak.

Ilyen rendkívüli döntés lett volna az is, amire Csőzik László kérte dr. Aradszki Andrást és Kardosné Gyurkó Katát, nevezetesen: vonják vissza a népszavazásra irányuló kezdeményezésüket.

Persze, arról szó sincs, hogy a Szövetség Érdért frakció ne értene egyet azzal, hogy az akkumulátorgyár létesítésének kérdését a lakosságra bízzák. Azért javasolták e lépést, hogy felgyorsítsák a népszavazás folyamatát.

Ha ugyanis Aradszki és Kardos kezdeményezik a népszavazást, jóval hosszabb az eljárás és a lebonyolítás, mint akkor, ha az önkormányzat képviselői kezdeményezik ugyanezt. Ezért Szövetség Érdért képviselőcsoport tegnap benyújtott egy népszavazásra irányuló kezdeményezést, ugyanazzal a szöveggel, mint korábban Aradszki és Kardos.

Nem azért, hogy lemásolják vagy lekörözzék az ellenzéket – a Szövetség Érdért és a városvezetés régóta tiltakozik az akkumulátorüzemek lakott területek mellé történő telepítése ellen -, hanem mert tisztában vannak azzal: ha képviselők kezdeményezik a népszavazást, akkor nem kell aláírásokat gyűjteni, sem ellenőrizni azokat, ami 75 nappal rövidíti meg az eljárást.

Ez a 75 nap nagyon is sokat számíthat jelen helyzetben, hiszen a kormánynak láthatóan fontos az akkumulátorüzemek telepítése.

Tiltakozás a sóskúti akkumulátorgyár ellen (Archív)

Bács István az ülésen felvetette, hogy együtt adhatnák be a frakciók a népszavazásra irányuló beadványt. Erre azonban nem kerülhetett sor: az ülésen elrendelt szünetet követően a Fidesz-KDNP frakció tagjai jelezték, hogy minden marad a régiben, nincs új előterjesztés. Így viszont – mint azt Csőzik László hangsúlyozta – várhatóan csak ősszel kerülhet sor a népszavazásra. Ez azért is probléma, mert ha a népszavazást nem országos/önkormányzati/EU-s választással együtt tartják, igen csekély, 50 százalék alatti részvételre lehet csak számítani – azaz eredménytelen lesz a voksolás, ahogy a korábban szervezett helyi népszavazások is azok voltak.

Ha a Szövetség Érdért frakció – vagy akár az egész képviselőtestület – kezdeményezhette volna a népszavazást, a voksolást június 9-én, az önkormányzati és európai parlamenti választással együtt lehetett volna tartani, ami egyben a plusz költségektől is megkímélte volna az adófizetőket. (Egy helyi népszavazás megszervezése körülbelül 15 millió forint, ami egy rövidebb utca aszfaltozásának ára.)

A Szövetség Érdért frakció alpolgármesterei úgy fogalmaztak: az ellenzéknek láthatóan nem az akkumulátorüzem megakadályozása a célja, hanem az adatgyűjtés.

A városvezetés és a Szövetség Érdért frakció továbbra is kiáll az akkumulátorgyárak lakott területre telepítése ellen. Csőzik László hangsúlyozta: amíg ez a technológia rengeteg bizonytalansággal és kockázattal jár, és amíg a zöldhatóság érvényre nem juttatja a szigorú szabályozást, addig ez így is marad.

„A tapasztalatok azt mutatják, nem jár jól az a város, ahová akkumulátorgyár települ” – jegyezte meg.

Fotó: Balogh Alex, Czere Bálint, Gyurkó Kata FB

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email