akku_stop_plakat_jo

Ez a baj az akkumulátorgyárakkal

akku_stop_plakat_jo

Ez a baj az akkumulátorgyárakkal

Számos eset bizonyítja, hogy a lakosság nem véletlenül figyeli gyanakodva az akkumulátoripari beruházásokat. Összegyűjtöttünk néhányat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarországon pillanatnyilag az akkumulátorgyártás az egyik legnépszerűbb beszédtéma. Érden és környékén ráadásul kifejezetten aktuális, hiszen, mint arról az ÉrdMost is a kezdetek óta beszámol, hamarosan a szomszédos Sóskúton valósulhat meg hazánk egyik legújabb akkumulátoripari fejlesztése.

Hacsak a különféle tiltakozó megmozdulások nem tudják azt megállítani. Jelen cikkünkben – ha nem is a teljesség igényével – de megpróbáltunk néhány olyan esetet összeszedni a közelmúltból, amelyek például a közelbe tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem elleni demonstrációkat is táplálhatják.

Az egykori sóskúti Orion gyár épületébe költözne az Andrada akkumulátor-feldolgozó üzeme

A SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozójában még 2022 nyarán történt, hogy egy darálógép felrobbanása miatt négy ember megsérült. Mint az később kiderült, a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt.

A felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek. A működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni a cég képviselői, de még a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt is ismeretlen módon vételezték. Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is.

A baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent – olvasható a jelentésben, amit a Népszava szemlézett.

A SungEel Hitech Hungary szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzeme szintén többször szerepelt már a hírekben. Egy tavaly márciusi robbanásban ketten meg is haltak, majd néhány hónappal később egy tűzeset borzolta a kedélyeket, igaz ez utóbbiban nem volt személyi sérülés.

Általánosságban elmondható, hogy a vállalat különböző telephelyeivel kapcsolatos vizsgálatok rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetést, illetve a gyártás során keletkező hulladékok nem megfelelő tárolását is megállapították. Amiért meg is bírságolták őket, de, mint azt az Átlátszó cikkéből tudhatjuk, ez nem igazán rengethette meg a céget.

Az Iváncsán és Komáromban is akkumulátorgyártó üzemet működtető SK Battery Manufacturing Kft. nevéhez is számos botrányos eset kapcsolódik.

Még 2021 júniusában történt, hogy három munkás mérgezést szenvedett , miután súlyosan rákkeltő anyagot kellett mozgatniuk. 2022 januárjában 14-en lettek rosszul, miután egy gyártósor meghibásodott, kigyulladt és mérgező gázok szabadultak ki. A hatóságok a levegőben hidrogén-cianidot és ammóniát találtak. 2022 áprilisában egyes munkások szervezetében nikkelt találtak, míg másoknál metanolt, alumíniumot, krómot és kobaltot is kimutattak.

A kormányhivatali jegyzőkönyvek szerint azt ugyan tudni lehet, hogy az SK Battery rákkeltő anyagokkal dolgozik, de az nem nyilvános, hogy pontosan mikkel. Ráadásul erről még a saját munkásaikat sem feltétlenül tájékoztatták, és arról nem is beszélve, hogy a dolgozók megfelelő védőfelszerelést sem mindig kaptak.

Az iváncsai gyárnak már az építését is tragikus események árnyékolták be, de a balhés esetek miután a termelés megkezdése után is folytatódtak. 2023 júniusában tizenkét ember lett rosszul, miután egy NCM nevű, rákkeltő anyag szabadult fel.

A dokumentumokból kiderült, hogy a beruházó sem a munkavállalókat nem tájékoztatta, sem az arra hivatott hatóságoknál nem jelentette be, hogy rákkeltő anyagokkal dolgoznak. Sehol nem voltak az NCM jelenlétére figyelmeztető jelzések, és nem volt légtérmérés sem, amivel a levegő szennyezettségét vizsgálták volna. A rákkeltő anyagokkal dolgozók részére elkülönített öltözők sem voltak.

Ahogy a SungEel, úgy az SK Battery is kapott büntetést, de annak visszatartó ereje az ő esetükben is erősen kérdéses.

Ugyanakkor az egyik legnagyobb hazai akkumulátorgyártóról, a gödi Samsung SDI-ról még nem is esett szó. Az üzem tevékenységével kapcsolatban szinte minden olyan felmerült már, ami miatt az akkugyárakat sokan problémásnak tartják.

A már említett gyárakhoz hasonlóan, Gödön is a megengedett mennyiség sokszorosa volt a rákkeltő nehézfémek jelenléte, sőt, az évek során folyamatosan nőtt a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége.

Emellett a szennyezett talajvíz, a határértékeket meghaladó zajterhelés, a tűzvédelmi szabálytalanságok, nem utolsósorban pedig a levegő szennyezése is ráolvasható a Pest vármegyei vállalatra.

Ez utóbbira épp a napokban derült fény, amikor az Átlátszó megírta, hogy a légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe.

Lakossági fórum az akkugyár ellen Sóskúton január 30-án

Egyébként azon túl, hogy ezek az üzemek mekkora veszélyt jelentenek az ott dolgozók számára, a másik fontos szempont és kérdés, hogy milyen hatást gyakorolnak a tágabb környezetükre, a természetre.

Ha megnézzük a sóskúti beruházás ellen tiltakozók érveit, akkor azt látjuk, hogy ők is elsősorban az üzem természetkárosító mivoltát hangsúlyozzák. A vízre, a termőföldre, a levegőre, az állatvilágra és persze az emberekre gyakorolt ártalmas, de legalábbis bizonytalan hatásokat kiemelve.

És ha már bizonytalanság, a szlovén társaság kapcsán nem egyszer elhangzott, hogy egy új, még kipróbálatlan technológiával dolgoznának majd, ami megint csak nem növeli a beléjük vetett bizalmat. Erre csak annyit válaszoltak, hogy „ők lesznek a legjobb szomszéd”.

Lakossági fórum az akkugyár ellen Sóskúton január 24-én

Egyúttal azt is érdemes látni, hogy hazánk az utóbbi esztendőkben akkumulátorgyártó nagyhatalom lett. És ez nem véletlen, hanem a kormány tudatos döntése, ami mellett úgy tűnik, mindenáron kitart. Bizonyíték rá az üzemekre kiszabott büntetések csekély mértéke, vagy az ilyen beruházások létrejöttét ösztönző hatalmas állami támogatások.

Ahogy ezt épp König Ferenc sóskúti polgármester fogalmazta meg az RTL-nek adott interjújában:

„Az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt”.

Ezt igazolja, hogy időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a sóskúti fejlesztést. Ennek ellenére a tiltakozások folytatódnak, például február 28-án, azaz ma este 18 órától az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban tartanak lakossági fórumot ez ügyben.

Aki szeretne mélyebben is elmerülni az akkumulátorgyártás témájában, annak ajánljuk a Telex tavaly megjelent több részes cikksorozatát, amiből átfogó képet kaphatunk az iparág politikai, gazdasági és egyéb mozgatórugóiról.

Fotó: ÉrdMost, Freepik, Facebook/Sóskúti Civil Kör

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email