erdkupaBA7

Ma Érdre figyel a birkózósport

erdkupaBA7

Ma Érdre figyel a birkózósport

Négyszáz versenyző lép szőnyegre az Érd Kupa szombati napján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén is az Érd Kupával indult a hazai birkózó- és szumóidény. A Érdi Spartacus SC. által szervezett, nagy hagyományokkal bíró verseny nagyon népszerű mindkét sportág művelői körében. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy az első napon körülbelül négyszáz birkózó indult.

A kupa első napján közel ötven egyesület képviseltette magát, a hazaiak mellett jöttek Csehországból, Szlovákiából és Szerbiából is – tudtuk meg Sipos Árpád elnöktől, aki elárulta azt is, hogy a Covid óta ez a legnagyobb Érd Kupa.

És az első, amin Tar Mihály nem lehetett jelen. Az alapító elnök hosszú ideje betegeskedett, de a tavalyi Érd Kupára pár órára még kilátogatott. Csőzik László polgármester ekkor jelentette be, hogy az új birkózócsarnok Tar Mihály nevét viseli majd, de mindenki Misi bácsija az átadó ünnepséget már nem érhette meg, 2023. január 29-én elhunyt.

Azóta felkerült a neve a birkózócsarnok falára, az előtérben pedig az emlékművét is felavatták, de aki ismeri őt, az tudja: Misi bácsi legnagyobb boldogsága az lett volna, ha láthatja azt a rengeteg gyereket, átélheti azt az izgalomtól fűtött, remek hangulatot, ami a csarnokban uralkodott.

Jobban mondva csarnokokban, hiszen nemcsak a Tar Mihály Birkózócsarnok, hanem a Batthyány Tornacsarnok is megtelt sportolókkal, a küzdelmek összesen hat szőnyegen folytak, illetve folynak cikkünk megjelenése idején is.

A legfiatalabb versenyzők 2019-es születésűek, a legidősebbek pedig az U20-as korosztályból kerülnek ki.

Az ünnepélyes megnyitón Csőzik László polgármester és Sipos Árpád elnök Tar Mihályra emlékezett, és arra az ötven évre, amíg az érdi birkózás élén állt.

Az út, amit bejárt, nem volt kikövezve, sok akadály gördült elé, a legnagyobb kihívás pedig az volt, hogy megfelelő helyet találjon az edzéseknek. Az érdi önkormányzat végül termet biztosított a birkózóknak – emelte ki Sipos Árpád, hangsúlyozva: a városvezetésre mindig számíthattak, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben sem lesz másképp.

„Tar Mihály nem sportegyesületet épített, hanem közösséget, és ez a közösség fogja továbbvinni azt az örökséget, amit ránk hagyott” – zárta szavait az elnök.

Csőzik László polgármester köszöntőjében nemcsak Misi bácsi érdemeiről és eredményeiről beszélt elismerően, hanem arról a kiváló hangulatról is, ami az Érd Kupa sajátja. Hangsúlyozta, hogy az érdi birkózás nagyon fontos és szerves része a magyar birkózósportnak. Köszönetet mondott azoknak a vezetőknek, edzőknek, akik továbbviszik azt, amiért Tar Mihály évtizedekig dolgozott.

A birkózóknak azt kívánta, hogy becsületesen, nyílt szívvel, sportszerűen küzdjenek, a külföldi vendégeknek pedig elmondta, hogy mindhárom országban van Érdnek testvérvárosa, Kolin, Léva és Szabadka.

Vasárnap újabb nemzetek képviselői lépnek szőnyegre, ekkor lengyel, német, azerbajdzsáni, norvég és magyar szumósok versenyeznek majd egymással.

A szombati, illetve vasárnapi mérkőzések eredményeit jövő hét elején közöljük majd.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email