misibacsi2_230119

Elhunyt Tar Mihály

misibacsi2_230119

Elhunyt Tar Mihály

Neve összeforrt a birkózással és a szumóval, és az egyesülettel, melynek feje és alapítója volt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Életének hetvenedik évében elhunyt Tar Mihály, az Érdi Spartacus SC alapítója, a Magyar Sumo Szakszövetség társelnöke, a Magyar Birkózók Szövetsége  szakmai bizottságának körábbi alelnöke.

Tar Mihály tavaly év végén vette át a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ)  Éltemű-díját.

„Most már kezdem feldolgozni, hogy ilyen nívós elismerésben részesültem, nagyon örülök neki. Ezzel úgy érzem, egy újabb fejezet véget ért az életemben, hiszen életem legfőbb céljait már elértem. Persze, az elhivatott ember sosem tudja, mikor tegye le a lantot, ehhez kicsit őrültnek is kell lenni” – nyilatkozta a Szövetségnek.

Forrás: MBSZ

 

Munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el: korábban Érd díszpolgárának választották, és 2020 nyarán a Magyar Edzők Társaságának életműdíját is átvehette.

Mindenki Misi bácsija ötven éven át volt az érdi birkózócsalád feje, generációk sajátították el nála a birkózás alapjait, és értek el szép sikereket. Érd díszpolgára fáradhatatlanul dolgozott a klub és a sportolók fejlődéséért, bevonva szülőket, támogatókat. Igazi csapatot épített és működtetett, és közel fél évszázad után teljesült az a vágya is, hogy az érdi birkózóknak saját csarnoka lett.

Ez a csarnok nemsokára Tar Mihály nevét viseli majd – erről a napokban, január 26-án döntött a testület, de Csőzik László polgármester már a január 14-ei érdi birkózóversenyen bejelentette ezt a szándékot. Erre a kétnapos, nemzetközi Érd Kupára még ki tudott látogatni Misi bácsi – ha csak pár órára is -, de a jubileumi birkózóbálon már nem tudott részt venni, állapota nem engedte. Távollétében tapssal, felállással köszöntötték a résztvevők.

A birkózócsarnoknál, ahol már többé nem lehet jelen az edzéseken, az Érdi Spartacus SC gyertyás megemlékezést tart január 30-án, 18 órakor.

Forrás: Csőzik László közösségi oldala

Emlékét nemcsak azok tisztelik és őrzik, akiket tanított, nevelt, hanem a város, a birkózás és a szumó sportágak képviselői is.

Közösségi oldalán Csőzik László polgármester is búcsúzik tőle:

„Misi bácsinál szerethetőbb, igaz szívűbb, hivatására termett, arra született embert keveset találni. Neve összeforrt Érddel is, hiszen az elmúlt 50 évben ő vitte sikerre mindkét sportágat városunkban, tette eredményessé országban-világban. Versenyzők, edzők, növendékek és szülők ezrei csodálhatták szaktudását, lelkiismeretes, odaadó munkáját. (…) Elismerés és szeretet kísérte őt, amerre csak járt. Nagyon fogsz hiányozni a városnak is, és minden birkozónak, szumósnak is! Isten nyugosztaljon, drága Misi bácsi!”

Kollégánk, Pecsuvácz Péter sportújságíró így emlékezik meg róla:

„Hosszú hetek óta terveztük, kerestük az időpontot, hogy elkészíthessem a portrédat. De elkéstem vele, már nem tudtál fogadni. Portré helyett marad a nekrológ. Abban viszont gyenge vagyok. Több mint egy évtizeden át ismerhettelek, ami még a szumószövetségnél kezdődött, s Érden folytatódott a mai napig. Megannyi interjút készítettem veled, de hát bőven volt miről beszélgetni, hisz oly sok kiváló eredmény részese voltál edzőként és sportvezetőként is. Úttörője voltál a városban a birkózásnak és a szumónak, s Neked köszönhetően lett belőlük helyi sikertörténet. Becsületes, korrekt, jó emberként gondolok Rád, köszönöm, hogy ismerhettelek! Nyugodj békében, Misi bácsi!”

Mi, az Érd Médiacentrum munkatársai is fájó szívvel búcsúzunk, ezzel a 2015-ös, az Érdi Újságban megjelent interjúval, amiben Misi bácsi edzői hitvallásáról, az életéről, küzdelmekről és eredményekről beszélt.

 

 

 

 

Kiemelt fotó: Pecsuvácz Péter

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email