Karma

Életeket ment Sarolta és Karma

Karma

Életeket ment Sarolta és Karma

A világ legjobb mentőkutyája magyar, és most gazdájával a földrengés túlélőit keresi.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Leczki Sarolta professzionális kutyás életmentőt és tűzoltót, Karma kutya gazdáját csak munka közben, rövid időre tudtuk megszólaltatni. Csapatával, a Hunorral – melyben ő vezeti a kutyás K9-egységet –  gyakorlatilag folyamatosan túlélők után kutatnak  a török Antakya városában.

Melyik helyszínen, hány napja dolgoznak a törökországi mentőakció keretében?

Kedd éjszaka érkeztünk Törökországba, délután kezdtük meg a munkát itt, Hatayban. A Hunor hivatásos mentőszervezet, melynek én is tagja vagyok, 55 fővel és két mentőkutyával – Dexterrel és Karmával– látott hozzá a mentéshez.

Hány túlélőt és hány áldozatot találtak a romok között a kutyák segítségével?

Dexter és Karma a felderítés aktív és hasznos résztvevői: az ő feladatuk az élő és halott személyek észlelése, jelzése. Mellettük persze a kutatócsapat akusztikus keresést és kamerákat is alkalmaz. Eddig 17 túlélőt és 29 halottat találtunk meg.

Milyen az együttműködés a lakossággal, a nemzetközi mentőcsapatokkal?

A helyiekkel és a nemzetközi egységekkel is nagyon jó a kapcsolat, magyar részről pedig hivatásos tűzoltókal, egy szuper csapattal dolgozunk együtt – maximális a bizalom és az összetartás.

Mi érez a legnehezebbnek ebben a munkában?

A hozzátartozók reménykedését, aztán fájdalmát látni és átérezni. Rengeteg személyes drámát látunk naponta, ez természetesen nekünk is megrázó élmény.

A mostani tapasztalatokból kiindulva, legközelebb is részt venne egy ilyen volumenű mentésben?

Számomra nem az első alkalom, hogy ilyen bevetésen dolgozom, és valószínűleg nem a mostani lesz az utolsó: 1999-ben szintén Törökországban, 2005-ben Pakisztánban, 2009-ben Indonéziában kutattam túlélők után.

Önről közismert, hogy a legjobb kutyás életmentők egyike, tavaly Olaszországban a malinois fajtához tartozó Karma nyerte meg az egyéni mentőkutyák világbajnokságát. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ön személy szerint Érdhez is kötődik.

Igen, hiszen 17 éve itt élek. Budáról települtünk át a városba, azóta én is érdinek számítok.

Szöveg: Érd Most / Képek: Leczki Sarolta, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/ Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email