kardisz8

Kézzel készítik a karácsonyi üvegcsodákat Tárnokon

kardisz8

Kézzel készítik a karácsonyi üvegcsodákat Tárnokon

A vevők úgy viszik a tárnoki díszeket, mint a cukrot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szabó Lajos tárnoki karácsonyfadísz-manufaktúrájában sok ezer kézzel díszített gömb születik évről évre. November végétől nagy a nyüzsgés, sokan látogatnak el Szabó úrhoz, hogy nézelődjenek, vásároljanak, és egyáltalán: megmerítkezzenek a hamisítatlan karácsonyi hangulatban.

Mert itt bizony az van: a Szabó Üveg Kft. kicsi, családias cég, de a polcokon annyiféle-fajta szebbnél szebb üvegdísz található, hogy azzal lekörözné a Mikulás gyárát is (már ha volna ilyen).

Kicsi és nagy gömbök, apró és arasznyi figurák – ez utóbbiak mind kézzel fúvott díszek -, minden darab kézzel festve, a látogatók és vásárlók nagy csodálatára és örömére.

Van itt pipa és szódásüveg, gólya, pingvin, kutyus és békácska, festett téli tájban megbúvó kápolna üveggömbre festve, Szűz Mária a kisdeddel, unikornis strasszkövekkel, gombácska és rombuszdísz, de persze amiből a legtöbb van, az a régi, jó, hagyományos üveggömbdísz, pucéron csillogva, meg ezüsttel, arannyal díszítve, ki hogy szeretné. 

Az legmenőbbek egyébként a rózsaszín és a fehér karácsonyfadíszek – legtöbben ezeket keresik, vásárolják.

Kérdés, meddig tud fennmaradni Szabó Lajos üvegmanufaktúrája a mai világban? Nem az árak, vagy a kereslet hiánya miatt – nagy áruházak beszállítói, és hatalmas az érdeklődés a lakosság részéről is.

Szabó Lajos díszkészítő mester

„1963 óta működünk önálló cégként. Főleg  játékokat és ajándéktárgyakat gyártottunk a rendszerváltozásig. Keleti exportra gyártottunk, megszűntek az értékesítési lehetőségeink. Maradt a karácsonyfadísz-gyártás, ahhoz nem kellett akkora felkészültség, már ami a gépeket, egyéb eszközöket illeti. És hely sem.

Korábban nagy csarnokokat béreltünk, sok alkalmazottunk volt. A rendszerváltozás után hazamentünk a családi házunk pincéjébe, és mi, családtagok csináltuk a díszeket. Szépen elkezdtünk araszolni előre: eljutottunk Frankfurtba, a világ legnagyobb, csodálatos díszkiállítására, és nagy sikerünk volt. Annyira újszerű volt, amit gyártottunk, hogy azt követően minden évben kiállíthattunk” – emlékezett vissza a kezdetekre Szabó Lajos díszkészítő mester.

Díszeiket vásárolták Európától kezdve az Egyesült Államokig számos országban. Mára lecsökkent a díszgyártás, hatalmas vállalatok mentek tönkre, és Kína uralja a piacot. Annál is inkább, mert nincs honnan beszerezni a gömböket.

„A karácsonyfadísz a villanykörte-gyártás mellékterméke. Mivel Európában már nem engedélyezik a hagyományos villanykörték kereskedelmét, megszűnt az ellátás. Nagy nehézségeink voltak. Szerencsére a Tungsram ismét elkezdett gyártani villanykörtéket Ukrajnának és Oroszországnak – e két országra nem vonatkozott az európai tilalom. Idén azonban ez a lehetőség is megszűnt.

Az a nagy szerencsénk, hogy Indiából egy évre be tudtunk vásárolni. Egy évünk van – hogy utána mi lesz, azt nem tudjuk. Vettem én korábban gépeket a Tungsramtól – villanykörtéket gyártott, én pedig átalakítottam. Csakhogy leégett a cég nagy része, közte hét gépünk is” – tette hozzá Szabó Lajos. 

Jelenleg húszan dolgoznak a cégnél, köztük az idős mester, a lánya, a veje és az unokái. Karácsonyig nagyüzem van, hétvégén és hétköznap is várják az érdeklődőket. A jövő év azzal kezdődik majd, hogy az áruházakból visszatérő, el nem adott üvegdíszeket elrendezik, elpakolják, és februárban már kezdődik is a készülődés a 2023-as karácsonyra.

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email