22_03_29_erdmost_nincskep

Elindultak a csúcsra

22_03_29_erdmost_nincskep

Elindultak a csúcsra

Klein Dávid és Suhajda Szilárd megkezdte a csúcsmászást a Himalájában. A tervük az, hogy ma az alaptáborból egyenesen a kettes táborba (6450 m) mennek, majd másnap már a hármas táborban töltik az éjszakát (7200-7400 méter között). A Dhaulagiri csúcsát így október elsején érhetik el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Zajo Dhaulagiri Expedíció keretében az Eseményhorizont hegymászó csapat két alpinistája – Klein Dávid és Suhajda Szilárd – szeptember elsején indult el Budapestről, hogy megmásszák a Himalájában „Viharok hegyeként” is ismert, 8167 méter magas csúcsot oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Hosszú és kalandos út után szeptember 14-én érték el az alaptábort. Szeptember 21. és 24. között  nagyon erős akklimatizációs kört sikerült teljesíteniük, melynek során nemcsak az egyes és kettes táborban aludtak, hanem egészen 6870 méterig jutottak, ahonnan egy éjszaka eltöltése után visszaereszkedtek az alaptáborba.

„Nem várt fordulat. Ma (09.26.) reggelre leesett körülbelül 20 cm vizes hó, ebben a pillanatban is dübörögnek le a lavinák. Izgatottan várjuk az idő javulását.” – írta Suhajda Szilárd a rövid helyzetjelentést az alaptábor biztonságából vasárnap reggel.

Szeptember 27-én az időjárás előrejelzést tanulmányozva úgy döntöttek, hogy szeptember 28-án megkezdik a csúcsmászást, azonban egy újabb nem várt esőzés keresztülhúzta számításaikat és az indulást szeptember 29-re halasztották.

A tervük az, hogy 29-én az alaptáborból egyenesen a kettes táborba (6450 m) mennek, majd másnap már a hármas táborban töltik az éjszakát (7200-7400 méter között). A Dhaulagiri csúcsát így október 1-jén érhetik el. Mivel a hónapforduló jelentős mennyiségű csapadékot, illetve viharos erejű szelet jósol ,és nem tudni, hogy mikor nyílik új időjárásablak, ezért logikus lépés a felfelé indulás.

A csúcsmászást követően még aznap visszaereszkednek legalább a hármas, optimális esetben a kettes táborig. 

Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. (A felülmúlhatatlant alkotó Erőss Zsolt 2013-as halála óta ez a két első magyar megmászás született a nyolcezresek világában.)

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email