22_03_29_erdmost_nincskep

„Magyarország akkor lesz jobb ország, ha a Fideszt elzavarjuk”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Magyarország akkor lesz jobb ország, ha a Fideszt elzavarjuk”

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a választópolgárok 27 százaléka nem tud, nem akar pártra szavazni. Az ellenzéki listára 33 százalék voksolna. A Pest megyei I. választókerületben hárman indulnak. Most Ollero Marcót, a Momentum Mozgalom törökbálinti jelöltjét mutatjuk be.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Generációját nem nagyon érdekli a politika. Önt mikor kezdte érdekelni?

Apukám spanyol, 1990-ben jött Magyarországra, és politikával soha nem foglalkozott. Nem is volt ez téma a családunkban, legfeljebb a választások környékén. A családom egyébként erősen fideszes volt, egészen a 2010-es hatalomátvételig. Politikai eszmélésem éve 2015, amikor a buszon utazva megláttam a nagy kormányplakátokon a szöveget, hogy meg kell állítani a bevándorlókat, mert elveszik a munkánkat. Arra gondoltam, milyen hülyeség, hogy ilyen plakátokra költjük a pénzt. Az egyik baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg elhívott egy kormányellenes tüntetésre, aztán később egy másikon találkoztam a Momentum ifjúsági szervezetével, majd elmentem a bemutatkozó gyűlésükre. Akkoriban sok diáktüntetés volt, és kezdtem megelégelni, hogy sorra veszítem el a külföldre távozó barátaimat. Az egyikük a gazdasági világválság idején ment el, a másikuk azért, mert sokkal jobb minőségű oktatást és béreket talált Amszterdamban. Egy baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg most Ausztráliába készül éppen, az itteni légkör miatt. Én semmiképpen sem akarok elmenni. Bár mások gyakran kérdezték, mennék-e külföldi egyetemre, bennem nem merült fel soha. Úgy érzem, itt kell tevékenykednem, hiszen ez a hazám.

Amikor a Momentumhoz csatlakozott, úgy érezte, generációs párt?

Azért a Momentumot választottam, mert az értékrendemnek és a gondolkodásomnak leginkább megfelelt. Akkor még nagyon fiatal szerveződés volt, és igen, úgy éreztem, hogy a saját korosztályomban találok végre nekem való közösséget. Azóta sok minden változott, rengeteg szakpolitikusunk lett, és a Momentum ma már nem csak a fiatalok pártja.

Azért a két párt programját összevetve nehéz volna szigorú határt húzni a Momentum és az LMP elképzelései között.

Ezt nem így láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, bár amikor 2018 után aktívabban kezdtem politizálni, magam is hezitáltam a két párt között. Az LMP ért el jobb eredményt a választásokon, a Momentum közössége mégis hatalmas erőbedobással tolta végig a kampányt, akkor is, amikor már valószínű volt, hogy nem jutnak be a Parlamentbe. Láttam, mennyire jó a közösség, kiállnak egymás mellett, jó ötleteik vannak. Tetszett az is, hogy a Momentum az ökopolitikán kívül számos egyéb kérdésre fókuszál: a jogállamiságra, a gazdaságra, szociális problémákra, foglalkozik az európaisággal, a fiatalok problémáival. A 2018-as választási programunk nagyjából 360 oldal volt. Most az előválasztásra nagyon jól átgondolt, több mint 50 oldalas összefoglalót állítottunk össze.

A szülei mit szóltak hozzá, hogy ilyen mélyen belevetette magát a politikába?

Édesapám nagyon művelt ember, és a politikai pártokban már sokszor csalódott. Édesanyám először azt mondta, nagyon jó, hogy végre komolyan csinálok valamit. Aztán amikor még komolyabban csináltam, elkezdett aggódni, hogy a jelenlegi politikai légkörben esetleg mi vár rám, hiszen sokan tönkremennek, lelkileg sérülnek, ráadásul a választások közeledtével egyre agresszívebb lesz a kampány. Ezzel együtt is maximálisan biztosított a támogatásáról.

Nehezen tudna karaktergyilkosság áldozatául esni, hiszen annyira fiatal, hogy fogást is nehéz találni, azonkívül, hogy nem magyar a neve.

Már ez is elég ahhoz, hogy támadjanak néhányan, de ezt nem tudom komolyan venni, hiszen ez nem negatívum. A mai politikai légkörben sajnos a legtisztább embert is be lehet sározni, hiszen ha egyszer valakiről valamit kijelentenek, nem is kell, hogy igaz legyen, mire a sajtópert megnyeri, mindenki meg van győződve róla, hogy elkövette, amivel vádolják, hiszen megírta az origo.hu vagy a Pesti Srácok. Az már kevesekhez jut el, hogy ezek ellen az orgánumok ellen hány sajtópert nyertek már meg az áldozataik. Mind a kormánypárti, mind a független sajtóban jönnek le hamis hírek, ezért a legcélszerűbb több helyről tájékozódni. Ha csak egy lap ír valamiről, az eleve gyanús. Én általában a Telexet, a 444-et a HVG-t és a Mandinert olvasom. Veszélyes, ha csak a saját buborékunkban élünk.

Az előző választáson az LMP és a Momentum is kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy nem szövetkezik egyik rendszerváltó párttal – és utódaikkal – sem. Mi a stratégiaváltás oka, aminek következtében például Önt az MSZP is támogatja? 

2018-ban az összefogásnak nem volt realitása, mivel az ellenzéki pártok és választóik valós esélyt láttak arra, hogy a Fideszt enélkül is legyőzhetik. Miután ez nem működött, most a pártok összefogtak. Ez nem jelenti azt, hogy egyformán gondolkodnának. Több mindenben is egyetértünk, abban egészen biztosan, hogy Magyarország akkor lesz jobb ország, ha a Fideszt elzavarjuk. Minden nézetkülönbség már csak részletkérdés. Most együtt kell megpróbálnunk, hiszen a Fidesz elkezdte lebontani a magyar jogállamot, ezért ha most nem sikerül, nem biztos, hogy lesz még négy évünk.

A törökbálinti előválasztási vitában azt mondta, az elmúlt időszak legnagyobb kártevése az volt, hogy sikerült barátokat, családtagokat egymás ellen fordítani pártpolitikai nézetkülönbségek mentén. Ezt a Fidesz nem egyedül tette, voltak partnerei hozzá. Mit gondol, ha sikerül elzavarni, a győztes pártok képesek lesznek más mederben folytatni a politizálást?

Biztos lesznek az ellenzéknek olyan elemei, amelyek az árokásást szeretnék folytatni, egyszerűen azért, mert az politikailag kifizetődő. Úgy lehet ugyanis legjobban bebiztosítani a szavazótábort, ha az ellenféltől elhatárolódunk, az ellenséggyártás fenntartja a fix bázist, nem veszélyeztetik politikai hangulatingadozások. Azért gondolom, hogy ez nem fog megtörténni, mert a hátrányunk – tehát, hogy több pártból állunk – egyben az előnyünk is. Ha valamelyik elkezdené az ellenséggyártást, a többi nem fogja hagyni. Érdemes megnézni, hogy az ellenzéki vezetésű városokban sokkal több a párbeszéd és a vita. A Momentumra általában is jellemző, hogy az ellenvéleményeket meghallgatja, és az ellenfelet nem leuralni, hanem meggyőzni akarja. Az ellenzék eddigi hozzáállásában sem láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy az árokásó politikát szeretné folytatni. Remélem, hogy ez így is marad, és egyesíteni tudjuk újra a magyar nemzetet. Ez nem azt jelenti, hogy mindnyájunknak ugyanúgy kell gondolkodnunk, hanem, hogy akik esetleg ellentétesen gondolkodnak, azok ne utálják egymást, hanem úgy tekintsenek egymásra, mint egy másik honfitársukra, aki ugyanazt szeretné, mint ők: azt, hogy az országnak, és minden egyes embernek jobb legyen.

Az ellenzéki jelöltállítás egyeztetésein sok politikai alku született, ezek többsége nem jutott el a nyilvánossághoz. Azt viszont csiripelték a verebek, hogy Önt esetleg visszaléptetik a jelöltségből. Mi igaz ebből

Az ellenzéki tárgyalásokban nem vettem részt, és nem is tudok róla, hogy a visszaléptetésemre megegyezés született volna. A háttértárgyalások egyik fő oka az erőforrások optimalizálása, a másik pedig az, hogy ha mind a 106 körzetben indítanak a pártok jelöltet, az bonyolult helyzetet eredményezhetett volna. Ezért úgy döntöttek, hogy megoldják tárgyalásokkal. Ezzel együtt is sok olyan körzet van, ahol több jelölt mérkőzik meg egymással – ilyen például Pest megye 1. választókerülete is.

Milyennek látja az esélyeit? Mi szól Ön mellett, és mi ellene?

A hátrányom egyértelműen az, hogy én vagyok a legfiatalabb az összes jelölt közül, egy olyan országban, ahol a választók hozzászoktak, hogy a politikusaik többsége 50-es férfi. Mellettem szól a hatalmas munkabírásom – meg lehet nézni az előterjesztéseim számát a törökbálinti képviselő-testületben -, és az, hogy a fiatalságom egyúttal politikai tisztaságot is jelent. Ez garancia lehet arra, hogy a Fidesz leváltása után a Momentum személyemben is más politikai kultúrát hoz a közéletbe. Kiváló a csapahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, reggeltől estig az utcát járjuk és beszélgetünk. Az előválasztást nem lehet összehasonlítani az országos választással, itt a részvétel sokkal kisebb lesz, miután csak az ellenzék hívei fognak voksolni, közülük is csak kevesen. A kimenetele tehát megjósolhatatlan, főként azon fog múlni, ki mennyire tudja a saját szavazóit mozgósítani. Most indulnak be a miniszterelnök-jelölti kampányok, egyre többet vannak az utcán a pártok, mindenki belead apait-anyait.

Hátránya lehet az is, hogy két vetélytársa épp a legnagyobb városhoz, Érdhez kötődik. Mennyire van képben Érd problémáit illetően, és hogyan tudná a város érdekeit képviselni?

Törökbálinton élek 16 éve, ez a választókerület második legnagyobb települése. Az elmúlt hónapokban azon voltam, hogy minél inkább megismerjem Érdet is, ebben segítségemre van a két itteni momentumos önkormányzati képviselő: Lengyel Péter – az ellenzéki frakció vezetője -, és Gál Alex is. Érd legnagyobb problémájának azt láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy hiába megyei jogú város, sokáig a leginkább elhanyagolt volt. Miközben rengetegen költöztek be, az infrastruktúra elmaradott. Az egyik legkomolyabb probléma az utak állapota, hiába ígért be 2018 előtt Kósa Lajos és Aradszki András egy 60 milliárd Ft-os fejlesztési programot, ebből nem sok valósult meg. Fejleszteni kell a közösségi közlekedést is, kellenek helyi és helyközi járatok, jobban meg kell szervezni a Budapestre történő közlekedést. Éjszakai buszjárat nincs, ami főleg az én generációmat sújtja, valamint az éjszaka dolgozókat. Fejleszteni kell a kötött pályás közlekedést is, hiszen  az ország Budapest-központú, és az egyre nagyobb forgalmat csak úgy tudjuk mérsékelni, ha az embereket a vonatra tereljük. Ez többszörös nyereség lenne, hiszen tisztább marad a levegő, kevesebb lesz a dugó, és még gyorsabban is eljuthatunk Budapestre. A másik nagy probléma Érden az, hogy nincs elég bölcsődei és óvodai férőhely. Meggyőződésem, hogy csak akkor engedhetünk meg újabb beköltözési hullámot, ha előtte sikerült az infrastruktúrát kellő szintre fejleszteni, hiszen már most is több társasház épül, mint amennyit a város el tud látni szolgáltatásokkal.

Törökbálint képviselő-testületében a fideszes és az ellenzéki képviselők 6-6-os aránya nyilván megnehezíti a város működését. Ugyanakkor jó gyakorlópálya lehetett egy kezdő politikusnak. Milyen tanulságokkal szolgált?

A Törökbálint Holnap Egyesület jól szervezett, szakmailag kitűnő civil csapat, és az ellenzéki pártok támogatták a 2019-es választásokon. Az MSZP azonban kiszállt az összefogásból, és a jelöltje – aki mögé beállt több kisebb párt is -, bejutott a testületbe. Majd átült a Fidesz-KDNP frakcióhoz, és ezzel megszűnt a testület ellenzéki többsége. Ezért is fontos az előválasztás, mert nagyobb eséllyel lehet kiszűrni az olyan elemeket, akik később a Fidesszel tudnak kollaborálni, illetve akiknek a múltjában lehet olyan folt, amely támadhatóvá, zsarolhatóvá teszi őket. A helyzet, amelyben dolgozunk egyébként izgalmas. Ha döntetlen a szavazati arány, akkor vagy nem születik döntés, vagy csak borzasztó sok vita után. De épp emiatt a döntések végül sokkal inkább tükrözik mindkét fél álláspontját.
Lehet, hogy a magyar törvényhozásban is hasonló helyzet fog előállni 2022 után…Ha a Parlamentben több kisebb frakció lesz, azoknak bizony egyezkedniük kell. Ez azért jó, mert sohasem egyféle az igazság, hanem mindig több fél álláspontjából jön ki a legjobb szcenárió, hiába gondolja a Fidesz, hogy csak ő tudja az egyetemes igazságot. Ezzel az ország nagyjából 60 százalékát ki is szorítja a nemzet fogalmából. Európában talán nincs is több olyan parlament, ahol egy pártnak akár 50 százaléka is lenne, nemhogy kétharmada. Mégis sok ország jobban működik a miénknél. 

Az átlagpolgárnak mégis az a legnagyobb félelme, hogy a kis pártok majd marakodni fognak, ezért akkor lesz rend, ha inkább a Fideszre szavaz a többség.

Ez nem valós félelem. Az pedig, hogy a képviselők vitáznak, nem valami negatívum, hanem a parlamentarizmus lényege. Bízom benne, hogy nem lesz szakadás, hátba szúrás, ahogy Európa legtöbb országában sem gyakori. Nyilván, aki azt gondolja, hogy Magyarország az EU legjobban teljesítő tagállama, az úgyis a Fideszre fogsz szavazni. Én nem így gondolom, és láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, mennyivel jobban boldogulnak akár a szomszédaink közül is többen. Az ellenzék már most kezd összeszokni – erre is jó az előválasztás -, kompromisszumokat kötni. A Momentum valószínűleg nem fog a családpolitikában a Jobbikkal, a gazdaságpolitikában az MSZP-vel mindenben egyetérteni, vitáink lehetnek, de szakadástól nem hiszem, hogy félni kell. A fővárosban az ellenzék átvette a hatalmat 2019-ben, és ott sem lehet nagyobb balhékról hallani, pedig voltak és vannak viták, akár összezördülések is. A fővárosban, ha valami nem jól működik, annak az az oka, hogy a Fidesz – hogy bosszút álljon – elvette a pénzt.

A politizálás stílusa cinikus és alpári lett. Ön bízik abban, hogy ez meg fog változni?

Szerintem amint a fideszes képviselőket eltávolítjuk a hatalomtól, és ellenzéki térfélre kerülnek, sokkal inkább szeretnének velünk kommunikálni, mint eddig. Hatalmi helyzetben nagy a szájuk. Nekünk nem szabad majd ugyanígy viselkedni! A nemzet egységesítésének része a politikai kultúraváltás is. A Momentum arra vállalkozott, hogy a politika által ásott árkokat betemeti, és ügyek mentén együtt politizál bárkivel, ha az a cél nemes.

A Momentum azt is ígéri, hogy elszámoltatás lesz. Lehet ezt a kettőt egyszerre: betemetni az árkokat és elszámoltatni?

Az elszámoltatás soha nem a politikusok dolga. A bűnökért való felelősségre vonásra megvannak a megfelelő intézményeink, és ha ezeket a kormány hagyná szabadon működni, akkor végeznék is a dolgukat. Ha ezeket sikerül felszabadítani, akkor az elszámoltatás az ügyészek, rendőrök, bírók dolga lesz. Nyilván a fideszes szavazóknak semmitől nincs félnivalójuk, sem másnak, aki nem követett el bűncselekményt. Aki igen, azoknak a felkutatása pedig a szabad ügyészség dolga lesz, és az elszámoltatásuk teljesen függetlenül zajlik majd tőlünk, politikusoktól. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email