22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb földrengés volt – Érden is érezni lehetett

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb földrengés volt – Érden is érezni lehetett

A horvátországi földrengés után egy nappal, kedden 12:20 körül újra lehetett érezni egy kisebb földrengést nálunk is. Érdről, Zalaegerszegről, a Balaton déli partjáról és Pécsről is jelezték, hogy észlelték a jelenséget.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy érdi közösségi csoportban valaki azt írta, a lakásában az összes lámpa mozgott a földrengés alatt. Más azt tapasztalta, hogy az ajtó és az ágy kezdett el mozogni a földrengés hatására. A városközpontban, a Stop Shop és a lakótelep környékén is többen arról számoltak be, hogy érezték a jelenséget.

Az Időképen közben azt írják, egy pécsi áruházból mindenkit ki kellett küldeni a földrengés miatt. 

Cikkünket frissítjük, amint több információnk lesz az újabb földrengésről.

FRISSÍTÉS: Az Időkép információi szerint a rengés epicentruma ismét Horvátországban volt, erőssége a Richter-skálán 6,3-as volt.

Az Országos Katasztrófavédelem a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleményére hivatkozva jelezte, hogy december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés volt Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben.

A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt.

Hozzátették, hogy a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

A földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság.

Anyagi károkat ezidáig nekik csak Baranya megyéből jeleztek, sérülésről nem érkezett bejelentés. 

Egyik olvasónk viszont arról számolt be, hogy az ő házukban is megrepedt a fal. 

A Telex azt írja, hogy az Amerikai Szeizmológiai Intézet szerint a horvátországi földrengést Münchentól Rómáig lehetett érezni, olyan erős volt. A 6,4-es magnitúdójúra mért földrengés valószínűleg a valaha mért legerősebb rengés volt Horvátországban, de az utóbbi 50 évben biztosan. Magyarország szinte egész területén is érezhető volt a hatása.

(a 2020. december 29-ei földrengés epicentruma. Forrás: Időkép) 

(Budapesti szeizmográf /Forrás: ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium)