Szorongás nélkül a félévi bizonyítványosztás előtt

Hamarosan minden tanuló kézhez kapja a félévi bizonyítványát. Mit tehetünk szülőként akkor, ha egy tantárgyból rosszabb jegyet kapott gyermekünk, hogy ne vegye el a kedvét a tanulástól? Hogyan tudjuk ilyen esetben motiválni őt a javításra? Kell-e jutalmaznunk vagy büntetnünk az elért teljesítménytől függően? És mekkora nyomás nehezedik ma a tanulók vállára a teljesítménykényszer miatt? Ennek jártunk utána a szakember segítségével.

Ahogy azt dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológus elmondta: "Hiába csak félév van, és nem év vége, de ez egy stresszforrás lehet mind a tanulók, mind a szülők, mind a pedagógusok számára. A félévi jegyek szolgáljanak jelzésként: mi az, amin esetleg lehet javítania, és mi az, ami viszont jól megy a gyerekünknek. Kezeljük úgy, hogy ez nem egy végleges jegy, ezen lehet változtatni, és segítsünk ebben a gyerekeinknek" - tanácsolja a pszichológus. 

"Sok gyerkőcnek van tanulási, képességi problémája, és a pedagógusok között is vannak, akik az egyes tanulók képességeit és fejlődését nézik, de vannak, akik összességében tekintik, és egymáshoz hasonlítják őket. A szülőnek az a feladata, hogy lássa, hogy a gyereke miben jó. A legfontosabb, hogy sikerélménye legyen a gyerkőcöknek, mert, ha nehézségeik vannak, akkor nagyon sok sikertelenség és kudarc éri őket, ez visszavetheti őket, és még nehezebb helyzetbe kerülhetnek," hangsúlyozta a pszichológus.

"Minél kisebb egy gyerek, annál könnyebb hatni a lelkivilágára, és motiválni őt, kamaszkorban ez már sokkal nehezebb. Akkor tudjuk motiválni, ha van sikere, ha értékeljük a kisebb, pozitív eredményeket is," tette hozzá dr. Árvainé Koczok Márta, aki fontosnak tartja azt is, hogy engedjük gyermekeinket feltöltődni az iskola mellett, aminek a (szabadon végzett) testmozgás lenne a legjobb módja, nem pedig a tévénézés, vagy számítógépes játék.

A jutalmazással kapcsolatban a pszichológus elmondta, hogy ha ez otthon a szokás, ezzel szoktuk motiválni, akkor tegyük szabadon. A büntetést viszont ellenzi, és legfeljebb a jutalommegvonást tartja ilyen esetben megengedettnek, a szeretetmegvonást viszont egyáltalán nem. 

Egyre több  depressziós tünettel rendelkező gyerek fordul meg ugyanis nála is, akik amiatt szenvednek, hogy a szüleik nem azt látják bennük, amit elképzeltek, vagy elvártak volna, és emiatt szeretetmegvonással büntetik. Pedig, ahogy a szakember felhívja a figyelmet: "nem az a cél, hogy mindenkiből professzort faragjunk, hanem hogy mindenki megtalálja azt, amiben ügyes, és amiben jól érzi magát, hogy sikerei lehessenek", és kiegyensúlyozott, boldog ember legyen felnőttként.

 

Forrás
kép: eduline.hu