22_03_29_erdmost_nincskep

Görög karácsony Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Görög karácsony Érden

Szombaton tartotta hagyományos városi karácsonyát az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, ételkóstolóval, kulturális bemutatókkal, tombolával, tánccal. Igazi, hamisítatlan görög vigasságon vehettek részt azok, akik eljöttek erre a nyitott ünnepségre. Megtudhattuk, hogy a görögök nem fenyőt, hanem hajót díszítenek, hogy szilveszterkor kártyázni szokás, az ajándékot pedig január elsején kapják a gyerekek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A görög karácsony nagyon vidám és bulizós. Maga az ünnep tizenkét napig tart, december 25-től január 6-ig. Különlegessége, hogy a görögök hagyományosan nem karácsonyfát, hanem hajómakettet díszítettek fel az ünnepre (mára már begyűrűzött a faállítás szokása is), az ajándékozás pedig január elsején történik, Nagy Szent Vazul (Baszileosz) emléknapján – tudtuk meg Kalliopé Bakirdzi előadásából. Mint elmondta, a görögöknél szilveszterkor kártyázni szokás, ez hozza meg a szerencsét.

Belekóstolhattunk a görögök karácsonyi énekeibe, zenéibe, és kedves táncaiba is: fellépett a Kefi hagyományőrző tánccsoport, dalokat adott elő Kariatidák kórusa, táncokat mutatott be az Astra váci görög önkormányzat tánccsoportja, végezetül az Ellinizmosz csoport állt színpadra.

A bemutatók után mindenkit megvendégeltek görög finomságokkal (halsalátával, sajttaj, olajbogyóval, töltött szőlőlevéllel, húsgolyóval), és került az asztalra forralt bor, tea, pogácsa és gyümölcs is. Aki akart, táncra is perdülhetett, Sarantis Mantzourakis buzuki művész zenéjére.

– Tizenegyedik alkalommal tartottuk meg ezt a karácsonyi városi rendezvényt. Karácsonyunk évről évre egyre népszerűbb; idén a fővárosból és Vácról is érkeztek vendégek – mondta tudósítónknak Szopkóné Papakosztandisz Elena, az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A közös karácsonyozás napján közmeghallgatást is tartott a nemzetiségi önkormányzat, amelyen áttekintették az év programjait, eseményeit, és megbeszélték a jövő évi terveket. Legkiemelkedőbb talán a Szőlővirág-ünnep volt, amelyen a görögök külön pincében mutatták be kultúrájukat, gasztronómiájukat. Az év folyamán több településre ellátogattak, részt vettek különféle rendezvényeken, karácsony előtt pedig Zakopanánéba látogattak, közel százan, a krakkói görög önkormányzat meghívására.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email