22_03_29_erdmost_nincskep

Elviselhetetlen a meleg? Töltse az éjszakát egy töbörben!

22_03_29_erdmost_nincskep

Elviselhetetlen a meleg? Töltse az éjszakát egy töbörben!

Kerékgyártó Róbert volt a vendége az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér című műsorának, akitől többek között megtudhattuk azt is, mi az a töbör (többesszámban töbrök).  

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Talán nem lőjük le a poént, ha elöljáróban eláruljuk: a töbör  az egyik leggyakoribb és legjellegzetesebb felszíni karsztforma. Ahol mészkő van a felszínen, ott találhatjuk ezeket a tányér alakú süllyedékeket. Átmérőjük a párszáz méterestől akár a kilométeresig is terjedhet. Fásszárú növények a töbrökben nem élnek, csak lágyszárúak. 

– A töbrök meteorológiai szempontból hőcsapdák. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak. A süllyedékekben önálló légkörzés jön létre – mintha nyáron bemennénk egy klimatizált helyiségbe. A jelenlegi érdi 20-21 fokos minimumhőmérséklet helyett ma reggel hat fok volt a töbörben – mondta Kerékgyártó Róbert, aki speciális mikroklíma-jelenségeket szokott mérni a töbrökben. Februárban mérte a leghidegebbet: -36,2 fokot.

A töbrök leginkább az Aggteleki-karszt területén, illetve a Bükk-fennsík nagymezői területén találhatók. 

Hallgassa meg a teljes beszélgetést:


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email