22_03_29_erdmost_nincskep

Egy ciklus kevés lesz

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy ciklus kevés lesz

Miklós Lászlóval, az MSZP érdi szervezetének elnökével többek között arról beszélgettünk, miért a Momentum jelöltjét támogatják, és vajon melyik jelölt képes legyőzni a Fideszt. Szóba került az is, pontosan mi az előválasztás tétje, illetve az MSZP tervezett gazdaságpolitikájából is kaptunk ízelítőt

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy olyan hagyományosan nagy bázissal rendelkező párt, mint az MSZP, miért nem indít önálló egyéni jelöltet Pest megye 1-es választókerületében az ellenzéki előválasztáson?

Technikai és tartalmi okból is ésszerű volt, hogy a legtöbb választókerületben nem indul el mind a hat párt, hanem egyezségeket kötnek. Eredetileg én voltam az MSZP jelöltje. Aradszki Andrással nagyjából egy korúak vagyunk, a politikai pályánk is nagyjából egyszerre indult – én a Horn-kormány idején voltam a térség országgyűlési képviselője –, egyszer már legyőztem őt. Végső soron az a megállapodás alakult ki, hogy ebben a választókerületben induljanak a fiatalok. Ezért támogatjuk a Momentum jelöltjét, Ollero Marcót. Ez nekem nem okoz semmifajta személyes konfliktust. Az a hátránya viszont mindenképpen megvan, hogy az MSZP itt helyben, a kampányban nem tud beszélni a saját programjáról.

Ön szerint a meglévő jelöltek bármelyike képes lehet legyőzni Aradszki Andrást, illetve Orbán Viktort és a Fideszt?

Meggyőződésem, hogy igen. Bárki lesz is a jelölt, annak esélye van. A mostani előválasztás tétje, hogy sikerül-e olyan jelöltet találnunk, aki képes lesz nemcsak a saját elkötelezett pártos szavazóit, hanem a Fidesz politikáját ellenző ingadozókat is meggyőzni arról, vegyenek részt a szavazáson. Meggyőződésem, hogy ők fogják eldönteni a 2022-es választást. Ezért mindenkit arra biztatok, figyelje a híreket, és menjen el az ellenzéki előválasztásra akkor is, ha nincs kifejezett pártkötődése, de egyetért velünk abban, hogy Orbán Viktor politikája Magyarország számára nem jó jövő. 

Mi az összellenzék legfőbb üzenete az ingadozó választóknak? 

Az, hogy Magyarország helye a Nyugat mellett van. A társadalom sokkal tagoltabb annál, semhogy mindenről egy szűk elit döntsön, amely gyakorlatilag új egypártrendszert jelent. Kifejezetten előnyös lenne, ha az Európa-párti nemzeti szövetség jelöltjei meg tudnák győzni Magyarország polgárait arról, hogy van jobb jövő annál, mint amit a Fidesz kínál. Egyébként hiszem, hogy a szocialista szavazók megértik a helyzetet. Felméréseink szerint éppen ők a leginkább hajlamosak átszavazni, és az erősebb jelöltet támogatni, ha az Orbán rendszerének leváltását eredményezi.

Győzelem esetén elég lehet egy ciklus ahhoz, hogy más pályára álljon az ország? A Fidesz által bebetonozott pozíciók és felhalmozott vagyonok lebontása és egy igazságosabb teherviselés megvalósítása innen nézve több mint négy év munkája.

Egy ciklus bizonyosan kevés lesz. Nemcsak a jogalkotásra vagy az elszámoltatásra, hanem arra is, hogy meghaladjuk a jelenlegi barát-ellenség viszonyrendszert. Úgy gondolom, az első ciklus jogalkotási nehézségei után ez lesz a következő évek legnagyobb kihívása.

A szocialisták szerint melyek a térség legnagyobb problémái, amelyeket a kormányváltóknak meg kell oldaniuk?

Nem elsősorban a térségről beszélnék, mert ahhoz, hogy például nálunk, Érden és környékén bármilyen pozitív változás következzen be, ahhoz az elosztási rendszert kell alapvetően megváltoztatni. Úgy, hogy az egyes települések és azok szövetségei képesek legyenek önálló fejlődési pályát befutni. Helyben kell a megfelelő mennyiségű önálló bevételi forrás ahhoz, hogy a települések ne a mindenkori kormány kénye-kedve szerint fejlődjenek. Én már annak idején, amikor képviselő voltam, azt mondtam, hogy az iparűzési adó egy részét az egymás melletti településeknek, az úgynevezett kis régióknak közösen kell fölhasználniuk. Mert az döntően a településtől független adottság, hogy van-e ott olyan adófizető, mint mondjuk Százhalombattán a MOL, vagy nincs. Ahogy például Érden nincs. Az ebből eredő adóbevételi különbségeket rendszerszinten kell kiegyenlíteni. Ebben a jelenlegi rendszerben a kormánynak nagy feladata és döntő szava van. De a kormánynak nem az a dolga, hogy a gazdaság számára fontos szereplőit segítse, hanem például az olyan városokat, mint Érd, ahol történelmi és gazdaság szerkezeti okok miatt hosszú felzárkózási időre van szükség. Tehát mi nem mondjuk meg konkrétan, hogy a közlekedést vagy a környezetvédelmet kell fejleszteni, mert ez a helyi polgárok és a választott testületek, vezetők dolga.

Hanem adják ide a pénzt?

Igen, méghozzá két csatornán: egyrészt legyen kiszámítható a saját bevételi bázis helyi és járási szinten. Ez az a területi egység, amely fizikai közelség és gazdasági szempontból is képes lehet önálló, decentralizált döntéshozatalra és politikára is.  Másrészt az egyedi támogatásokat oda kell adni, ahol ténylegesen szükség van rájuk. Én nem hiszem, hogy Győr vagy Debrecen szorul egyedi, kormányzati segítségre, sokkal inkább az olyan települések, mint Érd, amelynek infrastruktúrája saját erőből nem fejleszthető megfelelő szintre és történelmileg nem alakult ki az előbbiekhez hasonló ipara. Miközben az itteni polgárok is joggal igényelnek hasonló életszínvonalat, infrastruktúrát.

Ha az MSZP tervezett gazdaságpolitikájából három dolgot ki kéne emelni, melyek lennének ezek?

Nem járja, hogy a tőketulajdonosok adója 9 százalék, a személyi jövedelemadó meg, amit a magánemberek fizetnek, 15 százalék. Nem lehet alacsonyabb a tőketulajdonosok jövedelemadója, mint a magánszemélyeké. A második: egy vállalat dolgozóira bíznánk, hogy a jelenlegi TAO-kedvezményt sport vagy más célokra költsék, vagy kifizessék a dolgozóknak nyereségrészesedésként. Végül pedig az ún. 13. havi nyugdíjat mindenki azonos összegben kapja meg, méghozzá az átlagnyugdíjnak megfelelő mértékben. Ez most nagyjából 150 ezer forint. Ez az átlag alatti nyugdíjasoknak kedvező lenne, az átlag fölöttieknek pedig meg kell érteniük, hogy ez nem a jövedelmüktől függő nyugdíjuk alapján, nekik járó pénz, hanem egy állami juttatás, mint a járvány idején, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri, 500 ezer forint.

Mit kezdenének az adórendszerrel?

A minimálbért adómentessé tennénk, az átlag kétszerese feletti jövedelem hányadra pedig valamiféle szolidaritási járulékot vezetnénk be, ami az egyes adózóknak nem jelentene nagy terhet, a költségvetés viszont jelentős bevételi forrás lehetne. Az ÁFA esetében kibővítenénk a kedvezményes 5 százalékos kört az alapvető élelmiszerekre, köztük az étolajra. Enni mindenkinek kell, ez sokat segítene a szerényebb jövedelmű családoknak. Ezen kívül néhány hazai termesztésű gyümölcs áfáját is levinnénk, méghozzá a fekete piac visszaszorítása érdekében.

Az ellenzéki előválasztás szeptember 18-án kezdődik. Pest megye 01. számú választókerületében dr. Bősz Anett, a DK, Tetlák Örs, az LMP és Ollero Marco, a Momentum jelöltjére lehet szavazni.

Az ellenzéki előválasztáson a személyes szavazás mellett lehetőség van online szavazásra is az elovalasztas.hu honlapon.

Az Érdi Újságban mindhárom jelölttel készítettünk interjút. Dr. Bősz Anettel készült interjúnkat ide kattintvaTetlák Örssel készült interjúnkat ide kattintvaOllero Marcóval készült interjúnkat pedig ide kattintva olvashatja.

Az előválasztás menetrendje

  • szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00 – az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
  • október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00 – az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át)

Az előválasztási helyszínek és időpontok Érden:
Érdi piac

szeptember 18. és 25. (szombat) 7-12 között
Európa sétány
hétköznapon (09.20.-09.24.) 7-18 között
szeptember 18. (szombat) 13-18 között
szeptember 19. (vasárnap) 10-16 között
szeptember 25. (szombat) 8-18 között
szeptember 26. (vasárnap) 10-18 között
Bem tér
hétköznapon (09.20.-09.24.) 7-18 között
szeptember 18. -19. (szombat, vasárnap) 10-16 között
szeptember 25- 26. (szombat, vasárnap) 10-18 között

Sátorhelyszínek Pest megy 01. sz. választókörzetében
Diósd, Szent István tér

szeptember 18. (szombat) 10-14 között
szeptember 19. (vasárnap) 10-14 között
szeptember 20. (hétfő) 8-18 között
szeptember 22. (szerda) 8-18 között
szeptember 24. (péntek) 8-18 között
szeptember 25. (szombat) 10-14 között
szeptember 26. (vasárnap) 10-14 között
Törökbálint, Buszpályaudvar
szeptember 18. (szombat) 8-18 között
szeptember 19. (vasárnap) 8-18 között
szeptember 20. (hétfő) 8-18 között
szeptember 21. (kedd) 8-18 között
szeptember 22. (szerda) 8-18 között
szeptember 23. (csütörtök) 8-18 között
szeptember 25. (szombat) 8-18 között
szeptember 26. (vasárnap) 10-18 között
Törökbálint, Piac
szeptember 24. (péntek) 10-14 között
Tárnok, Orvosi rendelő
szeptember 18. (szombat) 13-16 között
szeptember 19. (vasárnap) 12-15 között
szeptember 22. (szerda) 14-17 között
szeptember 24. (péntek) 14-19 között
szeptember 26. (vasárnap) 10-16 között
Sóskút
szeptember 23. (csütörtök) 9-16 között
Pusztazámor
szeptember 21. (kedd) 9-16 között

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email