22_03_29_erdmost_nincskep

Boldog születésnapot! 15 éves az Érdi TV

22_03_29_erdmost_nincskep

Boldog születésnapot! 15 éves az Érdi TV

Bizonyára sok érdi számára cseng ismerősen Csóli Virág neve. Ő az, aki 15 évvel ezelőtt útjára indította az Érdi Televíziót, és akinek jómagam is köszönhetem a tévés múltamat. Persze rengeteget változtak a médiafogyasztási szokások, de a televízió azóta is része az érdiek életének.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2005. október 20-án, az ünnepi közgyűlés élő közvetítésével kezdte meg működését az Érdi Városi Televízió. Korábban a több évtizedes múltra visszatekintő Halom Tv keretein belül készült az Érdi óra című magazinműsor, de az akkori polgármester, dr. Döcsakovszky Béla úgy gondolta, Érd megérdemli, hogy saját televíziója legyen. ”A mai napig szívesen emlékszem vissza azokra az időkre. 27 éves voltam, amikor felkérést kaptam az ügyvezetői-főszerkesztői posztra. Pár napig gondolkoztam ugyan, de annyira vonzott a kihívás, hogy igent mondtam. Ma már nevetségesnek tűnő összegből, havi 10 millió Ft-os költségvetéssel indult el a tv négy fős stábbal.”- emlékezett vissza a tv egykori vezetője.

Endresz Dóra kezdetek óta a stáb tagja. Sokszor emlegeti, hogy a stúdiót annak idején még ők festették és takarították ki, sőt ők építették a díszletet is. „2005-ben a Polgárok Háza emeletén kezdte meg működését a tévé. Volt egy iroda, egy vágószoba és a stúdió. Kezdetben egyetlen vágógéppel és egyetlen kamerával rendelkeztünk, de mikronból és kameraállványból is ennyi állt rendelkezésünkre, viszont volt két robotkameránk. Nem volt súgógépünk, így eleinte papírból olvastuk a híreket, később kifejlesztettük azt a módszert, amit aztán évekig alkalmaztunk: A4-es lapokra nyomtattuk a szöveget és az operatőr tartotta nekünk a papírokat, ezen persze a mai napig jókat nevetünk.”

Az akkori műsorstruktúra nem is igényelt ennél többet: egy pár perces napi híradó volt, élőben közvetítették a testületi ülést, és heti, majd hamarosan napi egy stúdióbeszélgetést készítettek.  Apránként ahogy nőtt a költségvetetés, a technika felszereltség javult és bővült a stáb is, így egyre több magazinműsor készülhetett. De minden korszak véget ér egyszer, Csóli Virág búcsúzott és új ügyvezető érkezett, az elmúlt 15 évben hat vezetője volt a televíziónak. Az ember jelleméből, tapasztalataiból adódóan mindeninek más elképzelései voltak és mindenki igyekezett formálni, javítani, változtatni valamit. A műsorkínálat alapvetően ennek függvényében alakult, de rengeteg múlott a televízió épp aktuális költségvetésén, a pályázati pénzeken és az MTVA-val kötött, majd felbontott szerződésen.

Nagy változást hozott a tévé életében, amikor a Polgárok Házából a régi központi gyógyszertár épületébe költözött, és így már két szinten, jóval színvonalasabb körülmények között dolgozhatott a stáb. 2014. február 23-án elindult az Érd FM 101.3, 2016-tól pedig az online felület, az Erdmost.hu is egyre nagyobb szerepet kapott.  Nem sokkal később megalakult az Érd Médiacentrum, azóta a tv, a rádió, az online felület és a több évtizedes múltra visszatekintő Érdi Újság egy egységként működik, jelenleg Kövesdi Péter vezetésével, és így igyekszünk kielégíteni a különböző médiafogyasztási igényeket. „Nagyon jónak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy mindféle felületen ott vagyunk, és mindenkit ki tudunk szolgálni, mindenkihez eljutnak a hírek. Mi pedig egymást segítve, együttműködve, ha kell, egymást helyettesítve tudunk dolgozni.”- magyarázta Endresz Dóra. Csóli Virág, aki saját gyermekeként tekint az Érdi TV-re, úgy látja, hogy egy helyi televíziónak ilyen-olyan formában mindig is lesz létjogosultsága: „A televíziózás és az online felület manapság már kéz a kézben jár, de a tv-nek abszolút nincs leáldozóban. A híradót anno nagyon sokan nézték, kifejezetten beszédtéma volt a városban, megállítottak bennünket az utcán, témákat javasoltak, de tény és való, hogy lépést kell tartani a jelen korral és olyan digitális tartalommal kell kiegészíteni, hogy ne csak azt a korosztályt fogja meg, amelyik a tv elé leül.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email