22_03_29_erdmost_nincskep

Városvezetők az önkormányzatiság mellett

22_03_29_erdmost_nincskep

Városvezetők az önkormányzatiság mellett

Szegeden ülésezett szerda délelőtt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A találkozó egyik programpontja – amiben Érd is érintett volt –, hogy létrehozták a MÖSZ Megyei Jogú Város Tagozatát. A megbeszélésen online formában Csőzik László polgármester is részt vett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tagozat megalakítása mellett a tanácskozás egyik legfőbb témája az önkormányzatiság kérdése volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy pártpolitikától független, szakmai alapokon nyugvó szoros együttműködésre lenne szükség a kormányzat és az önkormányzatok között – ami manapság nem mindig látszik.

Botka László (Összefogás Szegedért) szegedi polgármester példaként a koronavírus-járványt, pontosabban annak kezelését említette. A kormány kétfrontos háborút vív, egyszerre küzd a járvány és az önkormányzatok ellen, miközben azt az európai mintát kellene követni, hogy a kormányzatok többletforrásokat biztosítanak az önkormányzatoknak, amelyek helyben a leggyorsabban tudnak segíteni a bajba került egyéneknek és vállalkozásoknak – fogalmazott. Szeged például az elmúlt egy évben 16 milliárd forintot vesztett, amiből 10 milliárd forint volt a  kormányzati elvonás.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület), Baja polgármestere szintén az önkormányzatiság leépüléséről beszélt. 

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármester – aki a jövőben a MÖSZ megyei jogú városi tagozatának munkáját is koordinálja – a közeljövő legfontosabb feladatának nevezte annak a kormányzati elképzelésnek a blokkolását, amely a településrendezési terv készítését kivenné az önkormányzatok kezéből.
  
Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester leszögezte, fel kell lépni az önkormányzatiság kiüresítése ellen. A politikus elmondta: az uniós elvekkel szembe megy, hogy az EU helyreállítási alapjának felhasználásáról a kormány nem egyeztet az önkormányzatokkal, így félő, hogy  ennek elosztásakor is pártpolitikai elvek érvényesülnek majd.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email