22_03_29_erdmost_nincskep

Jószolgálat-díj a Fészek Egyesületnek

22_03_29_erdmost_nincskep

Jószolgálat-díj a Fészek Egyesületnek

Jószolgálat-díjjal ismerték el vasárnap este a huszonöt esztendős Fészek Gyermekvédő Egyesület munkáját. A rangos kitüntetés pénzjutalommal is jár, amit érdi otthonuk szépítésére, és a gyermekeknek nyújtott szolgáltatásaik bővítésére fordítanak majd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kitüntetést a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány hozta létre, és szociális munkások, szervezetek, valamint önkéntes segítők és civil közösségek nyerhetik el. A harmadik alkalommal odaítélt Jószolgálat-díjra 109 településről 789 jelölés érkezett, közülük választotta ki a hét nagy magyar segélyszervezet által delegált szakmai zsűri az életműdíjast, a három hivatásszerűen végzett szociális munkást, és a három hivatásos szervezeti díjazottat – ez utóbbiak közt volt a Fészek egyesület. Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni és közösségi kategóriájában is osztottak díjat, méghozzá a közvélemény döntése alapján.

A nyertesek a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehették át a kitüntetéseket báró Twickel Györgytől, az alapítvány kuratóriumi elnökétől és a szakmai segélyszervezetek képviselőitől. Nem véletlen, hogy erre a gálára pont február 10-én került sor: ezen a napon született 1944-ben Twickel-Zichy Mária Terézia, aki – mint Twickel György elmondta – egész életében szeretettel és alázattal fordult minden támogatásra, segítségre szoruló embertársa felé.

A Fészek egyesület nevében Csipák Péterné Irénke elnök vette át az elismerést, aki tudósítónknak elmondta: egyesületük most lesz huszonöt éves, így ez a díj egy plusz születésnapi ajándék.

– Negyed évszázada pár bátor nevelőszülő eldöntötte: egy kicsit másképp fogja ezt a hivatást végezni, mint a többiek. Civilként belevágtak, átvállalva az államtól ezt a nem könnyű feladatot. Azóta töretlenül végezzük munkánkat: 150 családban közel ötszáz állami gondozott, illetve gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermeket nevelünk, emellett érdi, 12-14 férőhelyes átmeneti otthonunkban krízishelyzetbe került érdi és környékbeli családok gyermekeinek nyújtunk segítséget. Fentiek mellett a nevelőszülőknél felnőtt, 18 éven felüli, utógondozott fiataloknak öt férőhelyes otthont hoztunk létre Érden, ahol átsegítjük őket az életkezdés nehézségein – tette hozzá Irénke.

A Jószolgálat-díj nemcsak erkölcsi, hanem anyagi elismerés is: az egyesület kétmillió forintot kap a kitüntetés mellé. Ezt az összeget a gyermekotthonuk korszerűsítésére fordítják.
– Új gyerekágyakat szeretnénk, illetve otthonosabb környezetet varázsolnánk a gyermekeknek, és plusz szolgáltatásokat is nyújtanánk számukra – ismertette terveiket az egyesület elnöke.

A Fészeknél jelenleg mintegy ötven szakember dolgozik, valamint a százötven nevelőszülő – ez utóbbiból minél többre volna szükség. – Nagyon sok kisgyerek vár arra, hogy családba kerülhessen. Örömmel várunk mindenkit magunk közé nevelőszülőnek, aki erre indíttatást érez magában – zárta szavait.

A Jószolgálat-díj 2018/19-es évadának nagykövetei Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, valamint Balla Eszter színművész. A díjátadón közreműködött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának zenekara.

A Jószolgálat-díj 2018/2019-es évadának díjazottjai:

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Siposné Kohári Szilvia,
Mezei Ádám,
Tisza Levente

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:
Fészek Gyermekvédő Egyesület,
Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona,
SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány

Életműdíj:
Tuczainé Régvári Marietta

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Elekné Román Katalin

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:
Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email