romics1

Kevés orvos, kevés pénz, hosszú várólista

romics1

Kevés orvos, kevés pénz, hosszú várólista

A Romics főigazgatója a Kormányhivatalhoz írt levelében az orvoshiányra és a finanszírozás elégtelenségére mutat rá.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az orvoshiány és a finanaszírozás elégtelensége okozza a Romicsban a hosszú várólistákat és előjegyzéseket – írja a Kormányhivatalnak írt levelében az egészségügyi intézmény főigazgatója. A levelet a Romics közösségi oldalán is megosztotta.

Bárány Zsolt egy, a Kormányhivatalhoz érkezett betegpanaszra reagált: a panaszos a Kormányhivatal segítségét kérte, amiért – bár az egészségbiztosítási járulékot és az adót fizeti – nem kap időben szakorvosi ellátást a Romicsban.

Bárány Zsolt elöljáróban leszögezi:

nehéz lenne nem igazat adni a panaszosnak.

„Intézményünket sem kerüli el az országosan tapasztalható szakemberhiány. Míg nagyon sok egészségügyi szolgáltató nemcsak orvos-, hanem szakdolgozói hiánnyal is küzd, addig a Romics legalább azt elmondhatja magáról, rendelés szakdolgozóhiány miatt nem marad el, intézményünkben minden szakdolgozói állás betöltött.

Orvost azonban sajnos sok területre mi sem tudunk szerezni, az elvándorlás a magánszférába, az utánpótlás hiánya minket is hátrányosan érint” – hangsúlyozza a főigazgató, aki a panaszos által érintett két területre tért ki levelében: a bőrgyógyászatra és a laborra.

Mint írja, év elején egy korábban heti 30 órát rendelő bőrgyógyász szakorvos hagyta ott a Romicsot, pótlásában pedig még nem jártak sikerrel. Megjegyzi azt is: a Romics bőrgyógyászatára a legtöbb intézménytől eltérően nemcsak időpontra lehet jönni, de ha a várakozó betegek száma eléri azt a mennyiséget, amennyit egy rendelés alatt el tudnak látni, leállítják a további betegek felvételét.

Ami a labort illeti, több cikket is írtunk már arról, hogy 2023 elején jelentősen megnőtt a forgalom, a szúrások száma a korábbi 170-180-ról  220-ra nőtt (részletek itt). Az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően 30 százalékkal megemelték a kapacitást az intézményben, de a betegszám folyamatosan emelkedett, az egy vérvételre eső vizsgálatkérés már a 20-at közelítette (az országos átlag 13 és 14 között volt).

Mivel az intézmény ezt sem kapacitással, sem pénzügyileg nem bírta, 2023 júniusától bevezették az előjegyzést.

Mint a főigazgató a panaszos levélre reagálva írja, az előjegyzési idő általában hat hét (nyáron kedvezőbb a helyzet).

Ezt a hosszú várakozási időt nagyrészt a finanszírozás elégtelensége okozza – hangsúlyozza a főigazgató. A labor tervezett éves kerete (TÉK) jóval alacsonyabb, mint amennyit valójában teljesítenek, a speciális finanszírozás pedig ilyen teljesítmény mellett 2023-ban 66,7 millió forintos veszteséget okozott.

„A tehetősebb önkormányzatok éves szinten sok százmilliós (esetenként milliárdos) támogatással igyekeznek saját szakrendelőjüknek segíteni, Érd nincs olyan helyzetben, hogy ezt meg tudja tenni” – zárja levelét a főigazgató.

 

Fotó: ÉrdMost archív, Balogh Alex, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email