romicsujramentve_230308

Nehezen állja a Romics laborja a páciensek rohamát

romicsujramentve_230308

Nehezen állja a Romics laborja a páciensek rohamát

Brutálisan megugrott a vérvételre érkező páciensek száma.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kora reggel vérvételre mentem a szakrendelőbe, gondoltam, megvárom, míg lemegy a hajnali csúcs. Mivel a laborban  7:00-10:00 óra között lehet leadni a vér- és vizeletmintát, fél kilencre mentem, ám a sorszámkiadó automatán az állt, hogy a labor már csak a sürgős beutalóval érkező betegeket fogadja.

Az adminisztrációs pultnál ülő hölgy azt tanácsolta, jöjjek vissza korábbi időpontban. Ez nekem nem okozott kellemetlenséget, viszont más pácienseket ez rosszul érintett.

„Ebben a kora tavaszi szezonban sok a beteg, nagy az ellátási terület, hosszabb ideig kell várakozni… Az egészségi állapotom nem túl jó, a férjem kísért el, most nem esik jól az üldögélés” – panaszkodott egy idős hölgy.

„Nem zúgolódunk, türelemmel kivárjuk a sort. Sok a beteg, a labor nem győzi, és ezt tudomásul kell venni” – jegyezte meg egy középkorú férfi.

Beszéltem egy házaspárral, melynek tagjai inkább magánúton mennek vérvételre. Igaz, nem a várakozás kényelmetlenségei miatt, hanem mert úgy érzik, a betegségük miatt többször volna szükségük laborvizsgálatra.

„Szegények vagyunk, sokat számít az a harmincezer forint, de inkább kifizetjük” – magyarázta a nyugdíjas férfi.

Vannak kevésbé sürgős esetek is, mint akiket a jogosítványuk megújítása miatt küldtek vérvételre. „Reggel hét körül itt voltam, a negyvenkettes sorszámot kaptam” – mondta egy idős úr. Hozzátette: kivárja a sorát türelemmel, a vérvétel számára kötelező.

Persze, akadt, aki nem tudott várni, átadta a sorszámát annak, akinek már nem jutott. Ezt a gesztust többen hálásan fogadták. Például az a páciens, aki fél kilenc után szintén a jogosítványa meghosszabbítása miatt érkezett. Neki eredetileg már nem jutott volna sorszám, és jövő héten lejár a jogsija.

De tényleg több a páciens, mint korábban? Bárány Zsolttól főigazgató szerint határozottan így van. A labor forgalma az év első két hónapjában meredeken emelkedett a korábbi időszakhoz képest: a szúrások száma a korábbi 170-180-ról  220-ra nőtt az év első két hónapjában.

Mi a megoldás?

Logikus válasz lenne erre a labor kapacitásának növelése – csakhogy erre nincs mód. Hiszen az itt dolgozók munkája nem csupán a vér levételéből áll, hanem a diagnosztikából is.

„A labor kapacitása véges, és szükség van valamilyen szabályozásra, különben a szúrások utáni diagnosztika válik kezelhetetlenné” – hangsúlyozta Bárány Zsolt. Elárulta, van, mikor öt munkatársuk is a vérvételen dolgozik, ennél több kollégát nem tudnak beállítani. De nincs is hova.

A laboratórium hajnaltól délután két óráig teljes kapacitással működik. Ráadásul laboratóriumi szakemberből ugyanúgy hiány van, mint az egészségügy minden területén. Megoldás lehetne az is, ha csak időpontfoglalással lehetne vérvételre menni – ahogy egyes környékbeli intézményekben ez már gyakorlat. Csakhogy ezeken a helyeken akár 3 hónap is lehet a várakozási idő. A Romics pedig a háziorvosokkal egyetértésben éppen a páciensek érdekében nem élt ezzel a megoldással.

Valamit viszont tenni kellett, hogy a labor bírja a megnövekedett terhelést. Ezért azt a lehetőséget választották, amivel a nem időpontköteles rendeléseknél már régóta élnek: bizonyos mennyiségű sorszám kiadása után kikapcsolják az automatát.

Hogy a mintegy kétszázhúsz páciens hamarabb sorra kerüljön, és kényelmesebb legyen a várakozás, zárható szekrényeket helyeztek el a labor folyosóján. Így az érkezők a kabátot, pulóvert már odakint, a fűtött előtérben le tudják venni, így gyorsabban végeznek azzal a bizonyos „szúnyogcsípéssel”.

Jelentős könnyebbség az is, hogy most már nem kell visszamenni a kész laborleletért, hiszen ez felkerül a „felhőbe”, a háziorvos azonnal látja azt. Egyébként a beteg is, ha az ügyfélkapuján keresztül belép az EESZT felületre.

Aki mégis személyesen szeretnék átvenni laborleletüket, arra kizárólag 13 és 14 óra között van lehetőség, a vérvétel másnapjától.

Fotó: Ádám Kata

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email