gyertagyujtas_advent_muzeum

Csőzik László: Egy közösséget alkotunk, egy nagy család tagjai vagyunk

gyertagyujtas_advent_muzeum

Csőzik László: Egy közösséget alkotunk, egy nagy család tagjai vagyunk

A múzeumkert ünnepi forgatagában a város adventi koszorújának első gyertyáját is meggyújtották.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Advent első hétvégéjén minden az ünnepről szól Érden és így lesz ez a következő hetekben is. A hét közepén feldíszítették a főtéri karácsonyfát, amely igazi ékessége lett a városközpontnak. Szombaton pedig már adventi forgataggal várták az érdeklődőket az ófalusi pincesoron, hiszen idén először a Mély út fényekbe borult és a pincetulajdonosok ünnepi vásári hangulatot varázsoltak a kilátogatóknak.

A Szepes Gyula Művelődési Központ pedig folytatva a hagyományokat „Advent a kertben” címmel indította útjára ünnepi programsorozatát december 3-án, advent első vasárnapján. A programok délután négy órakor kezdődtek, koncerttel várták a gyerekeket a kocsiszínbe. Nagy érdeklődés övezte a Csiribú Társulat előadását, sokan gyűltek össze a színpad előtt.

A koncert ideje alatt az Érdi Galéria hátsó fedett teraszán is minden a karácsonyról szólt, olyannyira, hogy karácsonyfa díszítő versenyen mérhették össze tudásukat a jelentkezők. Voltak bőven, az este folyamán a városi intézmények, civil szervezetek, sportegyesületek csapatai versenyeztek a legszebbnek járó címért. Ezeket a fákat amúgy kiállítják és minden adventi vasárnapon meg lehet tekinteni, majd december 22-én pénteken eredményt is hirdetnek a szervezők.

A kertben adventi vásár várta a családokat, rengeteg ünnepi dekoráció tette varázslatossá a rendezvényt. Grincs, selfi robot, kürtőskalács, forralt bor, sütemény, hogy csak a legfontosabb kellékeket említsük.

17:30-as kezdettel pedig az este meghitt pillanata következett, hiszen advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Csőzik László polgármester és Literáty Zoltán református lelkész a gyerekek közreműködésével gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Fellobbant a város adventi koszorúján az első gyertya lángja

A polgármester beszédében megemlítette, hogy elsőként a hit gyertyáját gyújtjuk meg a koszorún. Beszélt arról a nagyon nehéz időszakról, amelyben mindannyian benne vagyunk, hiszen az elmúlt években folyamatosan válságok jöttek-mentek a fejünk felett, hol világjárvány, hol háború sújtja az embreket, vagy éppen az energia árak szabadulnak el. Hozzátette, hogy sajnos ez már a sokadik advent, amikor kilépünk a normalitásból.

„Azért drukkolok, hogy ez minél hamarabb szűnjön meg. Ezt kívánom a világnak és ezt kívánom magunknak is”

– hangúlyozta Csőzik László.

Van a család, ami a társadalom alapegysége és van a hazánk, ahol együtt élünk mi magyarok – folytatta a városvezető.

Csőzik László az összetartozást hangsúlyozta

Valahol a kettő között félúton, esetleg háromnegyed úton ott van a település, ahol élünk, ahol álomra hajtjuk a fejünket, ahol gyermekeket vállalunk és nevelünk, és nekünk ez a kis hazánk Érd.

„Annál többet nem is lehetne kívánni, minthogy az érdiek advent alkalmából érezzék meg azt, hogy egy közösséget alkotunk, egy nagy család tagjai vagyunk. Függetlenül attól, hogy ki hány éves, hol dolgozik, mit gondol a világról, melyik városrészben lakik. Én akkor vagyok nagyon boldog, ha elkezdünk közeledni egymás felé, megismerjük egymást, próbálunk barátkozni. Akkor lesz igazi város Érd – és ebben jó úton járunk -, ha megvan ez a fajta szolidarítás és az összetartozás érzése”

– fogalmazott a polgármester, aki fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy nyújtsunk segítő kezet azoknak is, akik erre rászorulnak.

Literáty Zoltán református lelkész a szeretet melegségéről beszélt

Literáty Zoltán református lelkész a szeretetről, a szeretet melegéről beszélt az egybegyűlteknek. Az advent Jézus Krisztus érkezéséről szól, így a keresztény emberek számára ennek a szeretetnek a mélységét, melegségét, közelségét jelenti.

„Ezért is várjuk ennyire, hogy Krisztus érkezzen, töltse meg, tegye teljessé ezt a szeretetet, amit már megmutatott kétezer évvel ezelőtt, amikor itt volt”

– hangsúlyozta a lelkész.

Azt kívánom mindenkinek, hogy ne csak szavak szintjén éljék meg ezt, hanem a legmélyebb tapasztalatok szintjén érezzék, hogy mit jelent szeretve lenni és szeretetet adni és ezt tapasztalják meg istentől is – zárta szavait Literáty Zoltán.

Az ünnepi pillanatok után, kis várakozást követően pedig ismét a színapdra figyelt a közönség, hiszen Vásáry André koncertje zárta advent első vasárnapjának programját.

 

fotó: Balog Alex / Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email