gallyazaspixabay

Gallyaznak a villanyvezeték mentén, megcsonkítják a fákat

gallyazaspixabay

Gallyaznak a villanyvezeték mentén, megcsonkítják a fákat

A metszés nem éppen az esztétikai szempontok szerint történik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gallyaznak Érden a napokban: az ÉRD-Bíbic 20 kV-os elektromos hálózatok nyomvonalán nyesi meg a fákat a GTS Investment Kft. Végigmennek a Szajkó, a Fácánköz, a Pintyőke, a Papagáj, a Karvaly és a Vércse utcákon, valamint a Fehérvári úton. Ez sokak számára nem jó hír, mert félnek, hogy túlságosan is megcsonkolják a fákat a szakemberek.

Valóban rossz látni, amikor egy  szép, egészséges, nagy lombkoronájú fát jelentősen visszametszenek. Márpedig ilyesmi sajnos előfordul a villanyvezetékek nyomvonalán, ahol az ELMŰ rendszeresen karbantartja a növényeket, hogy ne érjenek a vezetékekbe.

Ez az óvintézkedés teljes mértékben indokolt és érthető is. A probléma az, hogy gallyazás során esztétikai szempontokat nem vesznek figyelembe, amit sok lakó kifogásol.

László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője megerősítette: előfordul, hogy a lakók bejelentést tesznek hozzájuk, ezeket ők továbbítják az illetékeseknek, és kérik, hogy szakszerűen járjanak el a gallyazások során. A munkát végző cég pedig visszajelzést küld számukra.

Persze,  a szakembereket jogszabályok kötik, és az is fontos, mire kapnak megbízást az ELMŰ-től.

„20 kV-os hálózat esetén három méteres távolságnak kell szabadon maradnia a villanyvezeték körül. De figyelembe vesszük a fa éves növekedési ütemét  is, így inkább négy-öt métert ráhagyunk.  A 20 kV-os hálózatnál ez az előírás” – mondta el az ÉrdMostnak Pesti László, a GTS Investment Kft. projektirányítója.

Ez a magasfeszültség táplálja a transzformátorokat, ahonnan a 400 volt a háztartásokba érkezik. Ezek a vezetékek magasabban is futnak, mint a többi. Érden a vezetékek körüli gallyazást – főleg, ha a 20 kV-os hálózatról van szó – általában ugyanez a cég végzi.

„A mi szerződésünk az ELMŰ-vel a védőtávolság kialakítására szól. Tehát nem kertészeti gallyazásról van szó, hanem üzemzavar-elhárítás, illetve -megelőzés céljából végezzük ezt a munkát. Ezért nem vehetjük figyelembe az esztétikai szempontokat. Ha így tennénk, két oldalról kellene megmetszenünk a fákat, ami dupla munka lenne, és a költsége is kétszeres, ezt nem fizetik meg” – magyarázta Pesti László.

A levágott ágakat is ez a cég viszi el, általában két héten belül. Azért nem mondanak pontos időpontot, mert előre nem tudják, mennyi zöldhulladékkal kell számolniuk. Ráadásul előfordul, hogy a lakók is megfejelik némi nyesedékkel a villanyvezeték körül lemetszett, és az árokszélre helyezett  lombot. Ezt azonban nem kötelesek elvinni a GTS munkatársai, és nem is szokták megtenni.

Kérdésünkre Pesti László elmondta: ha védett fasort kell gallyazniuk, kollégái előre tájékozódnak a helyzetről, és próbálják óvatosan megvágni a fákat.

A lakók egyébként, ha nem tetszik nekik a kialakított lombkorona, megigazíthatják a gallyazott fákat, ezt semmi nem tiltja.

 

 

 

 

Fotók: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email