22_03_29_erdmost_nincskep

Utak és kiutak – hogyan tegyük Érdet alvóvárosból zöld, élő várossá?

22_03_29_erdmost_nincskep

Utak és kiutak – hogyan tegyük Érdet alvóvárosból zöld, élő várossá?

Ez a fő kérdése a Közösségi Gyűlésnek, annak a közösségi kezdeményezésnek, melyben ötven helyi lakos tehet javaslatot arra, milyen irányba fejlődjön Érd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Közösségi Gyűlés nemrég látványos szakaszába lépett. Ez alkalomból az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában beszélgettek dr. Bördős Évával, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatójával.

Hallgassa meg a beszélgetést:

Dr. Bördős Éva emlékeztetett, a Közösségi Gyűlés számos országban bizonyított Európában. Arról szól, hogy bevonják az állampolgárokat a közügyekbe, a politikai döntéshozatalba és erősítse a részvételi demokráciát. Célja, hogy bizonyos demográfiai jellemzők mentén (korcsoport, nem, végzettség) reprezentatív módon kiválasztott tagok egy tanulási folyamat után együttgondolkodva, közös tanácskozás keretében megoldási javaslatokkal éljenek a döntéshozók felé.

A Közösségi Gyűlésnek már volt egy előkészítő ülése, ahol a városhoz valamilyen módon kapcsolódó szervezetek képviselői is részt vettek.

A DemNet Alapítvány igazgatója elmondta, a napokban kezdték kézbesíteni a meghívókat a véletlenszerűen kiválasztott tízezer érdi polgárnak, ezért kéri a helyieket, nézzék meg postaládájukat, megkapták-e a meghívót a Közösségi Gyűlésre. A regisztrálók közül véletlenszerűen sorsolják ki azt az ötven érdi lakost, akik a Közösségi Gyűlés részei lesznek.

Bördős Éva elmondta, hazánkban Budapesten és Miskolcon egyaránt nagy sikerrel zárult a Közösségi Gyűlés. Kiemelte, azért kérik, hogy minél többen jelentkezzenek a Gyűlésre, mert így valóban véleményt nyilváníthatnak és egy strukturált párbeszéd keretében közösen beszélhetik meg Érd legnagyobb kihívásait, dilemmáit, melyek hosszú évtizedekre meghatározhatják a város sorsát.

„Lehetőségünk van ezt alakítani, ebbe beleszólni, szóval azt javaslom, hogy aki kapott meghívót, az regisztráljon”

– húzta alá Dr. Bördős Éva, megjegyezve azt is, a lakosok minden olyan információt megkapnak, amire a gyűlés során szükségük lesz, semmilyen előzetes tudás vagy felkészülés nem kell, de hogy jobban megértsék a bizonyos kérdésköröket, szakértők lesznek segítségükre.

A DemNet Alapítvány igazgatója ismertette, a honlapon május 31-én 23.59-ig lehet regisztrálni, majd június 1-jén élőben sorsolják ki a résztvevőket, aztán a kisorsolt lakosokat június 2-án és 3-án értesítik telefonon és emailben, valamint segítik a folyamatra való felkészülésüket.

Dr. Bördős Éva kifejtette azt is, aki jelentkezett, de nem sorsolták ki, az bár nem ülhet be a kiválasztott ötven ember közé a gyűlésre, mégis elmondhatja majd véleményét egy erre a célra létrehozott felületen, illetve a szakértői előadások is nyilvánosan elérhetőek, megtekinthetőek lesznek.

A Közösségi Gyűlés két teljes hétvégén keresztül fog zajlani: előbb június 11-én és 12-én, 9 és 17 óra között, majd június 25-én és 26-án, 9 és 17 óra között, a Magyar Földrajzi Múzeumban. A DemNet Alapítvány igazgatója hangsúlyozta, a második ülésen a tanácskozáson lesz a hangsúly, hiszen itt beszélik meg az előző hétvégén elhangzottak tapasztalatait és alakítanak ki egy javaslatcsomagot.

Dr. Bördős Éva ismertette, azt az ígéretet kapták a városvezetéstől, hogy az összeállított javaslatcsomagot figyelembe veszi a település fejlesztése során és nyilvánosan reagál a lakosok javaslataira.

A résztvevőknek az étkezésen kívül a szervezők bruttó 40 ezer forint adómentes juttatást biztosítanak.

A Közösségi Gyűlésről korábban ide kattintva és ide kattintva írtunk!

A Közösségi Gyűlés budapesti és miskolci projektjének eredményeiről ide kattintva olvashat!

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email