„Most ti jöttök!” – mondja meg Ön, milyen irányba fejlődjön Érd

A következő hetekben az érdi polgároknak is lehetőségük lesz ötleteikkel, javaslataikkal közvetlenül befolyásolni, milyen irányba fejlődjön a város, ezért megszervezték az ország harmadik Közösségi Gyűlését.

Dr. Csőzik László Érd polgármestere és Dr. Bördős Éva, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatója tartott közös sajtótájékoztatót a Polgárok Háza közgyűlési termében, arról a Közösségi Gyűlés nevet viselő kezdeményezésről, melynek lényege, hogy az állampolgárok is kifejthetik ötleteiket, javaslataikat azzal kapcsolatban milyen irányba fejlődjön a település.

A polgármester emlékeztetett, bár a közösségi médiában folyamatosan aktív a városvezetés és számos fórumot is tartottak, hogy figyeljék a lakosság véleményét, de a mostani egy kész, kidolgozott projekt.

„Ez arról szól, hogy reprezentatív módszerekkel választjuk ki azt az ötven érdi állampolgárt, akikkel a nyár folyamán végigvesszük a város ügyeit, legfontosabb kérdéseit”

– fejtette ki a polgármester.

„A kiindulópont az, hogy felelős döntést akkor lehet hozni, ha kellően nagy számú információ birtokában van az ember, tehát tudja, meddig nyújtózkodhat, meddig ér a takarója”

– húzta alá Csőzik László, megjegyezve, a projektről tízezer levelet küldenek ki az érdi lakosoknak.

A városvezető beszélt a várost érintő problémákról is, melyek közül kiemelte az Érdre (és az agglomerációba) nagy számban kiköltözőket, hiszen a folyamatosan növekedő népesség miatt a városkép és az életminőség is folyamatosan változik és már többen is feltették a kérdést: Érd megtelt?

„Vajon milyen lesz Érd tíz év múlva? Milyen lesz a város, amit fenntarthatóvá kell tennünk? Amit szeretnénk kertvárosi karakterűnek megőrizni, szeretnénk minél zöldebbnek tudni”

– fogalmazott.

A polgármester a megoldandó feladatok között említette az alközpontok fejlesztését, egy igazi városközpont létrehozását, a lakóutcák, parkok helyzetét, az aszfaltozás minőségét, ütemét, a város ipari fejlesztését.

A Közösségi Gyűlés kezdeményezés Budapest és Miskolc után érkezett Érdre. Csőzik László elmondta, beszélt a miskolci polgármesterrel, Veres Pállal, aki azt mondta az érdi városvezetőnek, mindenképp vágjanak bele, mert Miskolcon is jól sikerült.

Dr. Bördős Éva a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatója a Közösségi Gyűlés projekttel kapcsolatban ismertette, azt látják, nagyon fontos a polgárok és a döntéshozók közötti párbeszéd, hiszen ez hosszútávon a demokrácia minőségét is javítja és új alapokra helyezi.

Kitért rá, a projekt használatával a társadalmat mélyen megosztó kérdésekre is választ lehet kapni, hiszen ebben a formátumban véletlenszerűen kiválasztott, de bizonyos demográfiai jellemzők alapján gyűlik össze egy reprezentatív csoport, így az egész város képviseltetve lesz.

Az igazgató elmondta azt is, a Közösségi Gyűlés eredménye egy javaslatcsomag lesz és az érdiek véleményét a lehető legjobban beépítik a város fejlesztésébe.

Csőzik László megemlítette, olyan dilemmákra várják a választ, mint például az érdi ipar fejlesztése, a városba özönlő új lakosok, a szűkös költségvetés prioritásai, a sportfinanszírozás vagy az utak fejlesztése.

A polgármester ismertette azt is, a Közösségi Gyűléssel párhuzamosan fut a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia megalkotása, amely szükséges ahhoz, hogy a város le tudja hívni az Európai Uniós pénzeket. A városvezető megjegyezte, terveik szerint a Közösségi Gyűlés tapasztalatait pedig majd a Városfejlesztési Stratégiában is felhasználják.

„Most ti jöttök, mert holnaptól Érd rólatok szól!”

– zárta tájékoztatóját Csőzik László.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email