22_03_29_erdmost_nincskep

„A környéken mindenki tudja, hogy kígyónk van”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A környéken mindenki tudja, hogy kígyónk van”

Bár Érd köztudottan kutya- és macskabarát település, egy percig se gondolja senki, hogy csak szőrös négylábúakkal van tele a város. Olyan érdiekkel beszélgettünk, akik kígyót, hüllőt, madárpókot tartanak házi kedvencként.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Én azok táborát erősítem, akik nem hajlandók hozzáérni egyetlen kígyóhoz vagy madárpókhoz sem, a Tropicariumban is megszaporázom a lépteimet a terráriumok előtt. Van, akinek azonban teljesen természetes egy fedél alatt élni egy kaméleonnal, megsimogatni egy kígyót, vagy minden nap gyönyörködni egy madárpókban.

Péter – aki azt vallja, veszélyesebb egy kóbor kutya, mint egy bezárt hüllő – öt kaméleon büszke tulajdonosa. Mint mondja, egy-két naponta eteti őket tücsökkel, sáskával, kukaccal és lárvákkal. Azért persze nem olyan szoros a kapcsolata a kaméleonokkal, mint mondjuk egy kutyával vagy macskával, de véleménye szerint meg lehet szeretni a hüllőket is.  „Az ismerőseink megcsodálják őket, de volt, aki azt mondta, többet nem jön hozzánk vendégségbe, mert fél tőlük, pedig azért ők nem számítanak veszélyes állatnak.” Hozzátette, neki ugyan tetszenek a hüllők, mert valóban gyönyörűek, de egy kígyóval vagy egy pókkal már nem tudna egy fedél alatt élni.

 

Izabella annál inkább. Ő a párjával együtt két királypitonnal osztozik otthonán: egy fiatalabb, 80 cm-es és egy felnőtt, 1 méter 40 cm hosszú hüllővel együtt élik mindennapjaikat. Mint mondja, gyerekkorában is szerette a kígyókról szóló természetfilmeket, de akkoriban ennyiben ki is merült a vonzalom. Kígyótulajdonos csak jóval később, felnőttként vált belőle. „Hetente többször kiveszem őket. Előfordul, hogy a nyakamba rakom őket és sétálok velük az utcán, ezért a környéken mindenki tudja, hogy kígyónk van. Akad, aki azt mondja, milyen szép és megsimogatja, míg mások hozzá sem mernek érni.” A hüllőtulajdonos a kisebb kígyót hetente eteti, egy fehér egér az adagja, míg a nagy három rágcsálót is elfogyaszt két-három hetente. Ezek a hüllők egyébként nem mérges kígyók, nincs méregfoguk, ők fojtással ölnek, de Izabellának soha semmilyen rossz élménye nem volt ezzel kapcsolatban.

 

Zsófi több ritkasággal is büszkélkedhet. Egyikük egy kockás vízisikló, ami azért különleges, mert halat eszik, ellentétben a többi otthon tartott fajjal, akik kisemlősöket fogyasztanak. Rajta kívül egy Új-kaledóniai vitorlásgekkó és 24 darab afrikai óriás csiga is a lakótársa.  „A gekkót az teszi vonzóvá számomra, hogy kedves, mindig olyan mintha mosolyogna, a siklónak pedig a kisugárzása különleges.”  Zsófi reggel-este vizet cserél állatainak, a gekkót naponta eteti, és napi háromszor párásít neki, mivel ők esőerdőkben élnek és a levelekről isznak. A siklót egyelőre két naponta kell etetnie, mert – ahogy Zsófi fogalmazott – ő még baba, de később elég lesz négy naponta is. „Sokat foglalkozom velük, kiveszem, simogahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg őket, de ők nem babusgatós állatok és nincs is igényük erre. Nem fognak úgy szeretni bennünket, mint egy cica vagy egy kutya.” Zsófi minden állathoz beszél, az egzotikumokon kívül kutyát, cicát és nyulat is tartanak. Mint mondta, a párja imádja őket, de van olyan ismerősük, aki retteg a hüllőktől, a legtöbben azonban elfogadták ezeket a jószágokat.

 

Melinda szobatársa egy brazil fehértérdű óriás madárpók. A vonzalom kicsi korában kezdődött, mindig is érdekelték ezek az állatok, de azért kutyája is van. Számára épp az teszi vonzóvá ezt az állatot, hogy teljesen más, mint egy kutya vagy egy macska. Nyolc lába és nyolc szeme van, nagyon látványos és roppant különleges.  „Nekem ez mindig is nagy álmom volt. A szobámban van egy terráriumban, így elég sok időt töltök vele. Hetente 2-3 alkalommal etetem élő csótánnyal, lisztkukaccal vagy tücsökkel.” Elmondása szerint a terráriumból kivenni ilyen korban és méretben már nem ajánlott, de kisebb korában rendszeresen megtette. Ő nem egy olyan állat, akit lehet simogatni vagy ölelgetni, mint egy kutyát, ilyen szempontból eléggé magának való.  „A barátok és ismerősök mindig azt mondják, bolond vagyok, de azért ők is érdekesnek tartják Hope-ot. Megnézegetik, néha le is fotózzák. Talán a legjobban attól félnek, hogy kiszökik a lakásba”.  És hogy miért kapta a Hope nevet, ami angolul reményt jelent? „Reméltem, hogy anya megengedi, hogy maradjon, és hogy sokáig meglesz.”

 

Ibolyáéknál madárpókok, sikló, skorpió, egy 2 méter feletti boa hölgy és egy piton lakik. Mint mondja, ők is tartanak kutyát is, macskát is, de egyik fajta vonzalom sem zárja ki a másikat. Igazából ők az állatokat szeretik. Láthatóan nagyon. Nála a hüllők iránti szeretet leginkább félszből és kíváncsiságból eredt. „Ezek az állatok közelebb visznek minket a természethez, amit különösen szeretünk” – foglalja össze különleges lények iránti vonzalmának lényegét.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email