MoraAK1

Megújult a Móra, felkészül a Teleki

MoraAK1

Megújult a Móra, felkészül a Teleki

A sérült gyermekek egyelőre maradnak a Holló téren, a Törökbálinti útra a telekis elsősök költöznek be szeptemberben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ismét megnyitja kapuit a pár esztendeje bezárt Teleki iskola. A Törökbálinti úti épületből 2022-ben költöztek át a gyerekek a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumba, azóta üres az iskola. Ám szeptembertől megint gyerekzsivajjal telik meg az intézmény: mivel a Burkoló utcai új épületben már nem férnek el az új osztályok, az elsősök a régi Telekiben kezdik meg tanulmányaikat 2024 szeptemberében.

Az új iskola, a Burkoló utcában

Rigó Katalin tankerületi igazgató az ÉrdMostnak elmondta: állami forrásból újíttatja fel a tankerület azt az épületszintet, ahol az elsősök tanulnak majd.

Az épület többi részét az önkormányzat újíttatja majd fel.

Kérdésünkre, hogy nem indulhatna-e a Törökbálinti úton egy új iskola, új körzettel (tehermentesítve  a Burkoló utcai épületet), Rigó Katalin elmondta: iskolát alapítani csak akkor lehet, ha van hová – márpedig egyelőre nincs hová, hiszen ehhez felújított épület kellene, valamint miniszteri engedély, és jelenleg egyik sincs a birtokukban.

…és a régi, a Törökbálinti úton

Míg a Teleki nagy változások előtt áll, egy másik igen régi iskolaépület nagy változáson esett át.  A Móráról van szó, ahol enyhe és középfokban értelmileg sérült, autista, illetve súlyosan és halmozottan sérült gyerekeket oktatnak, és ahol nem évek, inkább évtizedek óta vártak arra, hogy méltóbb körülmények közé kerülhessenek a gyerekek.

Nemrég tankerületi forrásból újravakolták és színezték a Holló téri főépületet, ahol a nyílászárókat is kicserélték. Az aszfaltos udvart térkövezték, és kerti bútorokat is felállítottak.

A Csóka utca 7. szám alatti épületszárnyat – ami három csoportnak, valamint fejlesztő foglalkozásoknak ad otthont – a külső felújítás mellett akadálymentessé tették. Ez sok ide járó gyereknek jelent könnyebbséget. Az épületet belülről is átalakították.

A falak áthelyezésével nagyobb osztálytermeket alakítottak ki, és a vécék mellett fürdetőhelyiség is várja a gyerekeket.

Kicserélték az évtizedek óta problémát jelentő, a tetőtérbe vezető balesetveszélyes lépcsőt is, valamint a nyílászárókat. Árnyékolást kaptak az ablakok, új színt az osztálytermek – tudtuk meg Sátori Boglárka igazgatónőtől.

Az iskola – jobban mondva a diákok – kedden délután új eszközökkel is gazdagodtak: az ötödikes és hatodikos gyerekek közül azok, akik ezt a tanév során korábban igényelték, oktatási célú, személyes használatú notebookot kaptak, amit haza is vihettek.

Ez a központi finanszírozású notebook-program 2022 óta tart, az érdi iskolák is részt vesznek benne. Az idei kiszállítások áprilisban kezdődtek és júniusban zárulnak.

A Móra iskolán kívül a Gárdonyi suli 5., 6. és 9. évfolyamos diákjai is tegnap kapták meg a notebookjaikat.

Csakhogy míg a gárdonyisok 258 notebookot igényeltek és kaptak, a Mórában csupán öten igényelték a táblagépet. Hiszen azok tudják csak használni eredményesen, akik ismerik a kezelését, van otthon internetük – és ezek aránya a mórás gyerekek körében bizony alacsonyabb lehet, sokan élnek nehéz szociális helyzetben.

Pedig ezek a gyerekek is nagyon szeretik ezeket az eszközöket. Nemcsak hazavihető, hanem a tanórákon bevethető darabokat is kapott az iskola, és a gyerekek örülnek, ha ezek segítségével tanulhatnak. A fejlesztő szoftvereknek, játékoknak, oktatási anyagoknak, programoknak nagyon nagy jelentőségük van a sérült, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésében, motiválásában.

„A fiam hatodikos, és már nagyon várta ezt a laptopot. Most költözött az új szobájába, ahonnan már csak ez hiányzott. Egy kis segítséggel indul majd neki, de nagyon jól tudja használni a tanulásnál”- mondta Főfainé Valóczki Andrea, aki elsőként vehette át és vihette haza a notebookot.

Fotó: Édmost archív, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email