22_03_29_erdmost_nincskep

Új védelmi intézkedések – ÉRDI KÖRKÉP

22_03_29_erdmost_nincskep

Új védelmi intézkedések – ÉRDI KÖRKÉP

Szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe hazánkban mától. Ezekről és az érdi helyzetről alábbi összeállításunkban számolunk be. A tájékoztatást folyamatosan frissítjük!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 12-től Érd számos forgalmas pontján válik kötelezővé a maszkviselés, erről hozott rendeletet a képviselőtársak bevonásával Csőzik László, Érd polgármestere.

A városvezető beszámolt róla, hogy a városközpont, illetve az alközpontok közterületei mellett mely intézmények körzetében kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

A városközpontban:

  • a Budai úton
  • a Főtér területén
  • a Múzeum-sétányon
  • az Európa-sétányon
  • a Béke téri lakótelep területén
  • a Diósdi úti aluljáró feletti sétányon
  • a Diósdi út Aba és Emil utca közötti szakaszán

Az alközpontokban:

  • Parkvárosban a Bem tér és Iparos út Törökbálinti úti körforgalom és M7-es felhajtó közötti szakaszán
  • Érdligeten a Balatoni úton a Kövirózsa utca és a Pataki Cukrászda közötti szakaszon.

Csőzik László arról is beszámolt, számos további közterületen tették kötelezővé a maszkviselést, így:

  • a vasútállomások és buszmegállók teljes területén
  • a piacon és annak parkolójában
  • a játszótereken
  • a Papi Földeken (ahol a sportpályák a futópálya és a görkorcsolyapálya kivételével bezárnak)
  • a boltok bejáratától számított húszméteres körzetben
  • az önkormányzati intézmények ötven méteres körzetében (bölcsődék, óvodák, iskolák, rendelők, Polgármesteri Hivatal)

is kötelező a maszk.

Csőzik László kitért arra is, visszajelzéseket vár a lakosságtól, hiszen a rendeletet felülvizsgálják és szükség esetén bővítik a listát.

Egyelőre nem függesztik fel a műtéteket a Romicsban

November 10-tól felfüggesztik a halasztható műtéteket a kórházakban, erről adott ki utasítást még szombaton Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere. A dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója vasárnap még nem tudta megmondani, az utasítás vonatkozik-e az érdi rendelőintézetre.

FRISSÍTÉS! Megkapta az állásfoglalást a dr. Romics László Egészségügyi Intézmény az egynapos sebészet vonatkozásában, ami szerint NEM KELL ELHALASZTANI a műtéteket, azokat tovább végezheti az érdi rendelő!

Bezártak a közművelődési intézmények
A Kormány rendelete értelmében átmenetileg zárva tartanak a nyilvános könyvtárak november 11-től – azaz a mai naptól, így a személyesen igénybe vehető szolgáltatások szünetelnek a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban is. A felnőtt- illetve a gyermekkönyvtár állományából, az olvasók kérésére maximum 10 db-os könyvcsomagot készítenek össze, előzetes kérés alapján. Egy olvasónál maximum 15 db könyv lehet!

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete értelmében november 11-től bezárt a Szepes Gyula Művelődési Központ, a Parkvárosi Közösségi Ház, az Érdi Galéria és a Magyar Földrajzi Múzeum is! Ez utóbbit virtuális túra formájában megnézhetik az érdeklődők az újranyitásig.

Az ÉRD Aréna közösségi oldalán számolt be róla, hogy a járványhelyzet miatt 30 napig, 2020. december 11-ig zárva tart.

Súlyos bírságra készülhet, aki nem tartja be a szabályokat

Aki úgy érzi, hogy nem feltétlenül erőssége a szabályok betartása vagy csak feledékeny, súlyos következményekkel számolhat a következő időszakban. A Magyar Közlöny azt írja ugyanis, hogy az intézkedések betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi.

Bevásárlás, nyitvatartások

Az érdi Lidl és az Aldi is rövidített az üzletei nyitvatartásán

Letölthető a kijárási tilalom alatti munkavégzésről szóló igazolás formanyomtatványa – közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.

Az egész országban szigorodtak a járványügyi korlátozások mától.

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8-ig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Ehhez le lehet tölteni mintát a koronavirus.gov.hu oldalról. Kutyát sétáltatni a kijárási tilalom alatt is lehet a lakás ötszáz méteres körzetében.
  • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Bár a miniszterelnök hétfői bejelentése után úgy tűnt, a döntés miatt felfüggesztik az NB III-as labdarúgóbajnokságot a teljes utánpótlásszektor leáll, végül úgy döntöttek, hogy szigorú intézkedések betartása mellett nézők nélkül folytatódnak a bajnokságok.
  • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatók.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
  • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
  • Magán- és családi rendezvényeket (például: születésnap) legfeljebb tíz fő részvételével lehet megtartani. A temetéseken legfeljebb ötvenen vehetnek részt.    Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
  •  A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a tízezer főnél népesebb településeken a polgármester kijelölhet olyan közterületeket, ahol kötelező a maszk viselése.
  • Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken továbbra sem kell maszkot hordani.

Szerdától nem csak a vonatokon és az autóbuszokon, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell szájat és orrot eltakaró maszkot viselni az utasoknak, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is közölte a MÁV-csoport és a Volánbusz.

Diósdon Spéth Géza polgármester bejelentette, hogy a település mely közterületein kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése! A részletekről ide kattintva olvashat bővebben!

Tárnokon arról döntöttek, hogy 2020. december 31-ig bezár a Heinrich Antal Ház és Könyvtár.

Budaörsön is döntés született arról, mely közterületeken kell maszkot viselni! Ennek részleteiről itt talál bővebb információt!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email