22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb szúnyoggyérítés lesz Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb szúnyoggyérítés lesz Érden

Sokan tapasztalhatjuk, hogy esténként a szúnyogok miatt nem igazán lehet a szabadban tartózkodni és sok panasz érkezik Érd polgármesteréhez is. A hét második felében és jövő héten is számíthatunk szúnyoggyérítésre, de mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester közösségi oldalán írt arról, az elmúlt időszakban számos panaszt kapott azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli módon megszaporodtak a szúnyogok Érden, ami miatt az esti órákban szúnyogriasztó használata nélkül, szinte lehetetlen kint tartózkodni a szabadban. Mint írja, ez a hirtelen jött szúnyoginvázió annak köszönhető, hogy az elmúlt tavasz hűvösebb és esősebb időjárása egyik pillanatról a másikra váltott meleg, nyári időbe, és a szúnyogok a meleg estéken vannak igazán elemükben.

„Sokan fordultak a hivatal felé és hozzám is, azzal a kéréssel, hogy rendeljünk el azonnali irtást, hiszen mindenki szeretné végre a szabadban élvezni ezeket a kellemes nyári estéket. Szúnyogirtás tekintetében Érden, mint az ország többi területén is, elsődlegesen a katasztrófavédelem jár el, azonban Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa és kiegészítse ezt a folyamatot.”

Csőzik László arról is beszámol, hogy az elmúlt hónapban volt már két biológia gyérítés a városban, az egyiket a katasztrófavédelem szervezte, a másikat a város. Kiemelte, a hét első felében a szakemberek felmérték, hogy mely területeken van a legtöbb szúnyog, és a mérés után újabb gyérítés lesz a hét második felében, csakúgy, mint ahogy a jövő héten is.

A polgármester azt írta, hogy szakemberekkel folyamatosan egyeztetve mindent megtesznek a gyérítésért, amit a lehetőségeik és a költségvetésük enged., de a szervezett szúnyoggyérítés mellett, mi magunk is nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy kevesebb legyen a szúnyog. „Ezeknek az apró vérszívóknak több mint 30 százalékának, a lakosság biztosít megfelelő tenyészközeget.”

 – A használaton kívüli felfújható kismedencét mindig engedjük le.

 – Szüntessük meg a pangó vizeket, a ház mögött tárolt gumiabroncsot, amiben megáll az esővíz, fektessük le.

 – A homokozójátékokat tegyük el használat után, üres kaspókat, virágalátéteteket lefordítva tároljuk kint, vagy vigyük be fedett helyre.

– Az esővízgyűjtő vödröket, hordókat pedig mindig takarjuk le szúnyoghálóval! Nem is gondolnánk, de egy kiadós eső vagy locsolás után, ezek mind-mind ideális helyek a szúnyogoknak a petéik lerakásra, amik letétele és a kifejlett állat kikelése között mindössze 5-10 nap telik el.

Csőzik László azzal zárja gondolatait, hogy mindemellett fontos odafigyelnünk arra is, hogy támogassuk a természetes megoldásokat is.  Ezért a polgármesteri irodai ablakaiban fészkelő fecskékre az idén is fokozottan figyelnek és óvják őket. „Ezek a kedves kis állatok maguk is részt vesznek a szúnyogirtásban, ugyanis egyik fő táplálékuk ezek a bosszantó kis vérszívók. Az itt fészkelő kis madarak tehát szorgalmasan bekapcsolódnak az irtási munkálatokba, amellyel nagy segítségünkre vannak.”

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email