22_03_29_erdmost_nincskep

Természetvédelmi látogatóközpont lenne a Termál Hotelből

22_03_29_erdmost_nincskep

Természetvédelmi látogatóközpont lenne a Termál Hotelből

Egymilliárdos uniós pályázaton indul Érd: a Termál Hotel helyén természetvédelmi látogatóközpont valósulna meg. Többek közt erről, az új HÉSZ-ről és a fácánközi lakóteleppel kapcsolatos pozitív fejleményekről esett szó a közgyűlésen, amelyen zárt ülésen tárgyalták Bács István vagyonnyilatkozatát is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Természetvédelmi látogatóközpont jöhet létre a Termál Hotel helyén

Mint a közgyűlés november 25-ei ülésén elhangzott, a város részt vesz a LIFE+ „Természet és a biológiai sokféleség” című 1,1 milliárd forintos uniós pályázaton, amihez bizonyos önerőit is kell biztosítania a közgyűlésnek. A tervek szerint egy kilenctagú konzorcium – melynek tagja az önkormányzat és számos intézménye, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt,, a Benta Völgye Vadásztársaság, sőt, a Vereseházi Medvepark is – természetvédelmi látogatóközpontot hozna létre azon a területen, ahol a volt Termál Hotel is található. Így a Termál a város birtokába kerülhetne, és megújulnának a Beliczay-sziget tanösvényei is.

Csőzik László polgármester hangsúlyozta: jópár éve beköltöztek a hódok Érdre; többek közt őket mutatná be a látogatóközpont (hasonló egyébként már van Magyarországon): Ha a konzorcium nyer a pályázaton, olyan projekt indulhat el Érden, amilyen még nem volt, ráadásul ez lenne az első olyan nagyobb, közvetlen brüsszeli forrás, ami a városunkba érkezik. Ha nyer a projekt, az EU az 1,1 milliárdos költség 75 százalékát finanszírozza, de az önkormányzat beadott egy pályázatot a kormánynak, ami a fennmaradó 25 százalék felét fedezné. A 12,5 százalékos önerőt sem készpénzben tenné bele a város, hanem a munkavállalói bérét jelölné meg önrésznek, hiszen a látogatóközpont sok embert foglalkoztatna.

Simó Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője üdvözölte a törekvést, hogy a Termál a város tulajdonába kerüljön, ugyanakkor hiányolta, hogy kimaradt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a projektből. Szerinte a pályázat nem megfelelően előkészített. Felvetette azt is: érdemes-e ekkora önerőt fordítani egy olyan beruházásra, amely nem a termálturizmust erősíti? Szűcs Gábor alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta: mivel az új termálkutakat az előző városvezetés nem a hotel környékén, hanem a Molnár utca végén fúratta újra, a termálturizmust gazdaságosan már nem lehetne a régi hotel környékére visszatelepíteni.

Vita a költségvetésről

A testület megszavazta az idei költségvetési rendelet módosítását.  Mint Csőzik László polgármester elmondta: a kormány rengeteg adóbevételt vont meg a várostól, és Érd 2019 óta nem kapja meg azt a 7-800 millió forintos működési támogatást sem, amit a korábbi években még juttattak a városnak. Ez így együtt mintegy 2,5 milliárd forintot tesz ki. „Ez óriási probléma, ugyanakkor beállt egy örvendetes fordulat is: köszönhetően annak, hogy özönlenek Érdre a fiatal családok, jönnek velük együtt a cégeik is. 7700 vállalkozás volt korábban a városban, és ez a szám bő egy év leforgása alatt kis híján 13 ezerre nőtt” – mondta a polgármester, hozzátéve: ennek köszönhetően félmilliárd forinttal csökkenthetik a fent említett hiányt. Emellett tíz százalékkal nőtt az építményadó-bevétel is.  „Kétmilliárd forint azonban még mindig hiányzik a kasszából” – jegyezte meg.
Simó Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azonban nem így látja: mint az Érdi Televíziónak elmondta, a költségvetés bevételi oldala láthatóan milliárdos nagyságrendekkel jobb, mint amit a városvezetés eddig kommunikált.

Új építési szabályzat készül

Szó került arról is, hogy új HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) készül. „Az elmúlt tíz évben elképesztően megnőtt a többlakásos lakóépületek száma, amelyek gyakran nem is társasházak, hanem osztatlan közös tulajdonú lakások. Az építtetők kihasználják a joghézagokat, gyakran meg is sértik a jogszabályokat, a városnak pedig muszáj megfékezni a kialakult folyamatot. A központban és a gyűjtőutak, főutak mentén teljesen rendjén való, hogy nagy épületeket húznak fel, de az elszemtelenedett befektetőknek le kell állniuk azzal a gyakorlattal, hogy a foghíjtelkeket kizsákmányolják, és a csendes mellékutcákban, ahol korábban kizárólag családi házak voltak, ne építsenek fel többlakásos társasházakat” – hangsúlyozta a városvezető, kiemelve: szeretnék megőrizni Érd kertvárosias jellegét.  
 

Happy End a Fácánközben

Egyebek napirendben Simó Károly feltette a kérdést, mi a helyzet a fácánközi lakóteleppel? Mint ismert, itt a lakások a tulajdonosok nevén voltak, a telkek azonban az építtető lakásszövetkezeté, és az ezzel kapcsolatos hercehurca évek óta húzódott. Az ügyben annyi előrelépés történt, hogy a telkek a lakásszövetkezet tulajdonából átkerültek az államéba, és a legfrissebb hír – mint az Csőzik László az ülésen ismertette – az, hogy az állam, jobban mondva a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. térítésmentesen átadja az önkormányzatnak. Ez a lépés sok és bonyolult egyeztetést igényelt, amiben közbenjárt dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, az önkormányzat, és Simó Károly, a terület képviselője is. A szerződést hamarosan aláírják, és az önkormányzat ingyenesen átadja a lakóknak a házaik alatt lévő telkeket. Mivel 84 lakásról van szó, ez a folyamat még körülbelül egy évet igénybe vesz majd – tette hozzá Csőzik László.
Simó Károly üdvözölte a fejleményeket; mint mondta, meg kell beszélni a lakókkal, milyen módon történjen a telkek felosztása, ami nagyon fontos kérdés lesz az elkövetkezendő időszakban.

Emelkedik a közétkeztetés díja

Januártól emelkedik a közétkeztetés térítési díja. Ennek oka a nyersanyagárak jelentős mértékű növekedése. Csőzik László polgármester elmondta: a vállalkozó az elmúlt években több alkalommal terjesztett elő a nyersanyagnorma emelésére vonatkozó javaslatot, de ezt az önkormányzat visszautasította. 2018 óta nem emelkedett a közétkeztetés térítési díja, most viszont olyan mértékben nőttek a nyersanyagárak, hogy az önkormányzat kénytelen volt helyt adni a kérésnek, így a nyersanyagnorma 9-10 százalékkal emelkedik majd január elsejétől.

Igen a klímavédelmi stratégiára

A fentieken kívül mintegy harminc napirendi pontot tárgyalt még a közgyűlés. Elfogadták az érdi köznevelési intézmények, valamint az önkormányzati fenntartású óvodák tavalyi tan-, illetve nevelési évben végzett munkájáról szóló beszámolókat. A városatyák elfogadták a BUDAVIDÉK Kereskedelmi és Vagyonhasznosító ZRt. által benyújtott telepítési tanulmánytervet, mi két új élelmiszeráruház nyitására vonatkozik. Egyik a Szent István-Lőcsei-Tárnoki utak kereszteződésében, a másik az Iparos-Kövező utca mentén nyílna.
A közgyűlés elé került Érd Megyei Jogú Város Klímavédelmi Stratégiája, amit a lakosság korábban már véleményezett, és amit most dr. Palkó Zsolt zöld városfejlesztési biztost foglalt össze a testület tagjai előtt, akik elfogadták az előterjesztést.

Pályázat bölcsődeépítésre
 
A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújtanak be bölcsődeépítésre: állami forrásból létesítenének egy új intézményt a Néra utcában. A kétszer két csoportos bölcsőde 48 gyermeket tudna fogadni. És ha már bölcsőde: a Pöttöm Sziget élére intézményvezetői pályázatot írtak ki korábban, ezt most eredménytelennek nyilvánították és újat írtak ki.  

A közgyűlés felülvizsgálta a köztemetőre vonatkozó 2021. évi temetői díjakat is: a testület úgy döntött, hogy ezek nem változnak.

A képviselők döntése alapján a Poly-Art Alapítvány százezer forint anyagi támogatásban részesül, ezzel az összeggel az alapítvány idei antológiájának nyomdai költségeit támogatja a város. Határoztak arról is, hogy a város a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részére a helyi közbiztonságot érintő feladatok ellátására kétmillió forintos támogatást nyújt, az elkövetkező öt hónapos időszakra.

Simó Károly az ülést követően az Érdi Televíziónak nyilatkozva kifogásolta, hogy két előterjesztését (a háziorvosi rendelők körzetének felülvizsgálatáról, illetve a Velencei úton zajló építkezésekről) levették a napirendről. Mint mondta, ez utóbbiban láthatóan rengeteg szakmai hiba történt.

Tetlák: Valótlan Bács István vagyonnyilatkozata

A testület zárt ülésen kapott tájékoztatást a Bács István volt Fidesz-KDNP-s alpolgármester, jelenlegi képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos bizottsági eljárásról. Mint Tetlák Örs alpolgármester tudósítónk kérdésére elmondta: azért indította az eljárást, mert Bács István egy hetvenegymilliós tagi kölcsönt, amit a saját, kizárólagos tulajdonában lévő Kft-jének adott, nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. Az ezzel kapcsolatos bizottsági eljárás most lezárult, és ennek eredményét ismertették a (Bács István kérésére) zárt ülésen.

Az elhangzottak nem, de az eredmény nyilvános: mint Tetlák Örs elmondta, a határozatban az szerepel, hogy Bács István vagyonnyilatkozata valótlan, mivel a tagi kölcsönt nem szerepelteti benne. „A tagi kölcsönre szolgáló forrással kapcsolatban semmi választ nem kaptunk az utóbbi hetekben a képviselőtársamtól. Ha nem lett volna takargatnivalója, mint személyében érintett, hozzájárulhatott volna, hogy ezt az a napirendi pontot nyílt ülésen tárgyaljuk. Ezt ő sajnos nem tette meg. Pedig a város közvéleményét joggal érdekli, hogy egy kizárólag alpolgármesteri fizetésből élő közéleti szereplőnek miből futja 71,5 milliós tagi kölcsönre, és ezt miért nem szerepelteti a vagyonnyilatkozatában. Ez a kérdés a mai napig nyitott”.

Bács Istvánt is megkerestük, aki ennyit mondott kérdésünkre: mivel zárt ülés volt, nem kíván nyilatkozni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email