Orbán Viktor: Hetente nagyjából 150 ezer Pfizer lesz

A kijárási tilalmat és a nagyobb rendezvényeket érintően jelenthet majd be enyhítéseket Orbán Viktor, amikor elérjük az 5 millió beoltottat. A miniszterelnök legalábbis erre utalt a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában.

Beszélt arról is, hogy amint a 18 év alattiak oltása befejeződik, hetente nagyjából 150 ezer Pfizer áll majd rendelkezésre a felnőtteknek.

Sok érdekes dolgot mondott – így idézte fel a csütörtökön Karikó Katalinnal zajlott találkozását Orbán Viktor. A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ezúttal határozottan méltatta a professzort, mint mondta, a ma élők között ő a legismertebb magyar és mindent tud a vírusról. Ezért a kormányfő – szavai szerint – biztonságban is érzi magát. – Van egy magyar ember, aki ha bármi baj van, elérhető és tud nekünk tanácsot adni, hogy mit tegyünk – mondta.

Habár Orbán Viktor szerint annak kapcsán nem mondott konkrétumot Karikó Katalin, hogy milyen átoltottság szükséges a járvány legyűréséhez, de azt biztosan állította a professzor, hogy az ő kutatócsoportja által kifejlesztett módszer alkalmassá teszi az emberiséget újabb mutánsokra választ adni.

Kitért arra is a kormányfő, hogy a nyugat-európai országok egy, inkább talán két hónappal mögöttünk vannak: nálunk már a 16-18 éveseket oltják, míg máshol az időseket. Az – szavai szerint – a miniszterelnököt is meglepte, hogy eljutottunk odáig, hogy választani lehet a vakcinák között.

Mint kiderült, még 944 ezer olyan regisztrált van, aki egyelőre nem oltatta be magát, vélhetően Pfizerre várnak. A miniszterelnök beszámolója szerint hetente nagyjából 330 ezer Pfizer érkezik, ebből 180-185 ezret adnak be második dózisként, így – ha befejeződik a 18 év alattiak oltása – heti 150 ezer fog rendelkezésre állni belőle.Magyarország az az ország, amely legkorábban térhet vissza a normális élethez, de ez nem jelenti, hogy a járvány megszűnt volna – fogalmazott Orbán Viktor, megismételve, hogy ötmillió beoltottnál lesz lehetőség újabb enyhítésre. Jelenleg 4 483 598 ember kapta meg a vakcinát, és úgy tűnik, hogy még májusban elérjük az ötmilliós számot. Akkor a kormányfő be fog jelenteni újabb feloldásokat, amik az esküvőkre, nagyobb rendezvényekre, kijárási tilalomra vonatkoznak. Ami viszont már most biztos, hogy a tömegrendezvényekhez augusztusig biztosan kell majd védettségi igazolvány.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy egyes feltételezések szerint szükség lesz majd harmadik oltásra is, a kormány pedig úgy intézte, hogy ez már „zsákban van”.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarországon már annyian dolgoznak, mint dolgoztak a válság előtt. Habár a foglalkoztatásról több statisztika van, ő azt a számot nézi, hogy éppen mennyien dolgoznak. Azt – szavai szerint – hogy mennyi ember regisztrálta magát munkanélküliként, most figyelmen kívül hagyja. Ahhoz, hogy az emberek dolgozni tudjanak, egészségesnek kell lennie, ezért hálával tartozunk az egészségügyi szakembereknek.

Ennek mentén a jövő évi büdzséről a miniszterelnök úgy beszélt, hogy „jó kis költségvetés”, meg kell emelni a kalapot Varga Mihály pénzügyminiszter előtt. Lehetőség lesz a 13 havi nyugdíj második hetének kifizetésére, lesz nyugdíjprémium, a 25 év alattiak pedig adómentességet kapnak. – Ez a költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország európai összehasonlításban is kiemelkedő növekedési pályára álljon, erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogyan belementünk – fogalmazott.