22_03_29_erdmost_nincskep

Önkéntesen a közbiztonság védelmében

22_03_29_erdmost_nincskep

Önkéntesen a közbiztonság védelmében

Polgárőrség a közéletben címmel rendeztek előadást a Parkvárosi Közösségi Házban, ahol az önkéntes polgárőrök szerepéről, munkájukról és a rendőrséggel, közterület-felügyelettel fennálló kapcsolatukról esett szó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke előadásában kifejtette, hogy Magyarország a 15. helyen áll a biztonság tekintetében és ebben a rendőrség mellett az önkéntes polgárőröknek is nagy szerepe van. Mint mondta, a polgárőrök fő feladata a közbiztonság védelme és a bűnözés megelőzése. Az OPSZ elnöke röviden bemutatta a polgárőrség indulását, megújulását, majd kiemelte, hogy a polgárőröknek nagy szerepe van abban, hogy az emberek biztonságérzete az elmúlt években nőtt.

Macsotay Tibor, az Érdi Polgárőr Egyesület elnöke előadásában az érdi polgárőrség alakulásáról, fejlődéséről beszélt. Tudósítónk kérdésére elmondta, hogy azon dolgozik az érdi polgárőrség, hogy a város minél biztonságosabb legyen és az érdiek biztonságérzete is nőjön. Számos prevenciós előadást tartanak, megszólítják az embereket, felhívják a figyelmüket egyes csalási formákra, mint például az Érden is elterjedt unokázós csalástípusra. 

– 2011-től kezdve, amikor megszületett a polgárőrségre vonatkozó törvény, Érden is egyre komolyabb szerepet töltöttek be a polgárőrök a közbiztonság tekintetében. A bűnüldözés a rendőrség feladata, a mi dolgunk a bűnmegelőzés, illetve azoknak az információknak a begyűjtése, amivel a rendőrség munkáját tudjuk segíteni. Erre az eseményre a lakosságot, a diákokat, a közbiztonságra fogékonyakat vártuk, célunk, hogy közelebb tudjunk kerülni a lakossághoz – hangsúlyozta Macsotay Tibor. 

A megyei jogú városok között Érd korábban az utolsó helyen szerepelt, de az érdi rendőrök, polgárőrök és a közterület-felügyelők közös munkájának köszönhetően immár a 2. helyre került, csak Nagykanizsa előzi meg a sorban. Ehhez elengedhetetlen az összehangolt munka – tette hozzá Macsotay Tibor.

T. Mészáros András polgármester az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség kapcsolatáról beszélt, illetve arról, milyen támogatásokat tud nyújtani itt Érden az önkormányzat az önkéntes polgárőröknek. 

– Nagyon büszkék vagyunk a polgárőrökre, de mellettük természetesen a rendőreinkre, a közterület-felügyelőinkre. Az elmúlt években ugrásszerűen javult Érden a közbiztonság és ez köszönhető a 150 polgárőrnek, a 134 rendőrnek és a 12 közterület-felügyelőnek és a köztük lévő együttműködésnek – emelte ki a polgármester.

T. Mészáros András hozzátette, hogy a polgárőrök létszáma mellett az egyesület minőségi munkája is nagyon sokat javult.

– A szemetelés akadályozásán túl minden más tekintetben is partner a városban a polgárőrség. Ennek meg is vannak az eredményei. Közben természetesen az is nagyon fontos, hogy megépült a városban négy körzeti megbízotti iroda, ahol szintén ott vannak a polgárőrök, megépült az új rendőrség, kiépült egy közterületi térfigyelő kamerarendszer és rövidesen kiépítjük az objektumvédelmi hálózatot is. Ezek olyan előrelépések a városban, amelyek az oktatáson és egészségügyön kívül rendkívül fontosak, hiszen a biztonság elsődleges itt Érden is. Az emberek Budapestre utaznak dolgozni, távollétükben pedig szeretnék biztonságban tudni értéktárgyaikat is – tette hozzá T. Mészáros András.

Nogula Tamás érdi rendőrkapitány kiemelte, hogy a rendőrség legfontosabb stratégiai partnere a polgárőrség, a közös munka elég régre nyúlik vissza.

– Macsotay Tiborral 2004-ben ismerkedtem meg, mint ügyeletes tiszt, azóta tartjuk a kapcsolatot. Ez a kapcsolat azért fontos, mert a bűnüldözésben az információnak elsődleges szerepe van, ezeket az információkat mi egymással megosztjuk és az eredményeink elérésében mi ezeket fel is használjuk. A polgárőrség nagyon sok mindenben tud nekünk segíteni, nem csupán a közterületi jelenlétben, hanem a bűnmegelőzésben, az iskolák előtti segítségnyújtásban, illetve a külterületek szeméttel elborított részeinek felszámolásában is – emelte ki Nogula Tamás. Hozzátette: az érdi rendőrök továbbra is számítanak az önkéntes polgárőrök segítő munkájára.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email