Olimpiai bajnok lesz-e Péni István minden idők legnagyobb magyar sportbotránya után?

Hivatalosan a pénteki megnyitóval veszi kezdetét a tokiói nyári olimpia. Magyarország sok sportágban bízhat joggal az éremszerzésben, ezek közé tartozik a sportlövészet is, amelynek itthoni képviselői szívesen lemondtak volna az elmúlt fél év sajtófigyelmének döntő többségéről.

Sinka László, a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára az Érd FM 101.3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben mesélt a magyar sportlövő csapatról, és az őket övező botrányra is őszintén válaszolt. Mint az ismert: a magyar küldöttség tagjai közül talán a sportlövők számára lehet a legnyomasztóbb a Covid árnyéka, hiszen a sportág áprilisban a koronavírus miatt vesztette el a közelmúlt klasszisát, a 2004-es olimpiai aranyérmest, Igaly Diánát. Athénban a női skeet versenyszámban ünnepelhetett bajnoki címet Igaly, azóta viszont nem hoztunk érmet a sportágban olimpiáról, a legjobb eredmény Sidi Péter öt éve, Rio de Janeiróban elért ötödik helye.

Sidinek a tokiói lehetett volna a hatodik olimpiája, az eredményei alapján helye is lett volna a csapatban, azonban őt a Magyar Sportlövőszövetség júniusban két évre eltiltotta a versenyzéstől, amiért a márciusi indiai világkupaversenyen negyvenöt percen keresztül jogtalanul tartózkodott versenytársa, Péni István szobájában.

Az esetre azután derült fény, hogy Péni pozitív doppingmintát szolgáltatott Indiában. A Nemzetközi Sportlövőszövetség a vizsgálat során megállapította, hogy a magyar versenyző vétlen, szabotázs áldozata lett. A körülmények alapján pedig annak végrehajtásában a fő gyanúsított Sidi, de erre sem a nemzetközi, sem a hazai szövetség vizsgálata nem talált bizonyítékot, az MSSZ az eltiltást kizárólag a jogtalan behatolás miatt szabta ki a sportolóra.